Κακοκαιρία: Προβλήματα σε δρόμους και θάλασσες - Στον πάγο για δεύτερη μέρα η χώρα

Κακοκαιρία: Προβλήματα σε δρόμους και θάλασσες - Στον πάγο για δεύτερη μέρα η χώρα

Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα σχολεία σήμερα - Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας - Αναλυτικοί πίνακες της ΕΜΥ με τις θερμοκρασίες ανά περιοχή

kairosxrwma
Προβλήματα στα ορεινά δίκτυα της Βόρειας Ελλάδας και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες προκάλεσε την πρώτη ημέρα του περάσματός της η κακοκαιρία που πλήττει από την Τετάρτη την ελληνική επικράτεια. Αρκετοί δρόμοι έκλεισαν λόγω χιονιού ή καθιζήσεων, ενώ τα πλοία έμειναν δεμένα στα λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων. Σε πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα αποφασίστηκε τα σχολεία να μείνουν κλειστά σήμερα Πέμπτη, εξαιτίας του παγετού από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Ριπές ανέμου 164 χλμ την ώρα

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι έπνεαν στα πελάγη την Τετάρτη 05/02, με αποτέλεσμα την απαγόρευση απόπλου από πολλά λιμάνια της χώρας. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις ισχυρότερες ριπές έως τις 20:30. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Παξιμάδα Καρύστου στις 10:50 καταγράφηκε ριπή που έφτανε τα 164 χλμ/ώρα.

anemoi_pinakas


Η πρόβλεψη για την Πέμπτη

Για σήμερα Πέμπτη προβλέπονται βροχές, χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου και σποραδικές καταιγίδες στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως και 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων και σταδιακά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου των παραπάνω περιοχών. Χιονοπτώσεις επίσης αναμένονται και στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι. Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το πρωί κατά κύριο λόγο στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Κλείσιμο
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως -2, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -3 έως 5, στη Θεσσαλία από 0 έως 7, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο από 1 έως 8, στα δυτικά ηπειρωτικά από 4 έως 11, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 9, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 3 έως 9, στα Δωδεκάνησα από 6 έως 14, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 5 έως 11 και στην Κρήτη από 7 έως 15. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, από το πρωί όμως θα στραφούν σε βόρειους 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 6 έως 8 και πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους 5 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά που από το πρωί θα επηρεάσουν σταδιακά και περιοχές χαμηλού υψομέτρου κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ με ενίσχυση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το πρωί έως το απόγευμα. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς, με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στα δυτικά του νομού έως 6 μποφόρ, με ενίσχυση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το πρωί έως το απόγευμα. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 2 βαθμούς, με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

pin_pempti


Μερική βελτίωση των φαινομένων την Παρασκευή

Την Παρασκευή αναμένονται στη δυτική χώρα και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της κεντρικής χώρας και από το απόγευμα της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

pin_paraskeyh


Κρύο και βροχές με χιονόνερο το Σάββατο

Το Σάββατο αναμένονται στα δυτικά λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

pin_sabbato

Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, οικισμών του ορεινού όγκου του δήμου Σουφλίου και οι μαθητές του γυμνασίου Λαβάρων, δεν θα προσέλθουν την Πέμπτη στις σχολικές αίθουσες, καθώς με απόφαση της δημοτικής αρχής, θα είναι κλειστά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Ειδικότερα αύριο, δεν θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία στους οικισμούς Ρούσσα, Γονικό, Μεγάλο Δέρειο, Πετρόλοφο, Σιδηροχώρι, Σιδηρώ, Αγριάνη και το γυμνάσιο Λαβάρων.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στις προαναφερθείσες περιοχές η χιονόπτωση είναι έντονη, το ύψος του χιονιού είναι ήδη στο μισό μέτρο, ενώ με τον υδράργυρο στους -3 βαθμούς, υπάρχει παγετός που καθιστά επικίνδυνη την μετακίνηση των μαθητών: Η κίνηση των λεωφορείων είναι πάρα πολύ δύσκολη στο οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου, με τις κλίσεις αλλά και την ολισθηρότητα του οδοστρώματος, λόγω του παγετού.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, σημείωσε ότι ήταν άμεση η κινητοποίηση των συνεργείων της Περιφέρειας αλλά και του δήμου, προκειμένου να μην αποκλειστούν οικισμοί και να μη διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην Π.Ε. Φλώρινας, μετά από απόφαση των δήμαρχων, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Φλώρινας, τον Δήμο Αμυνταίου και των Δήμο Πρεσπών. Επίσης στην Π.Ε. Κοζάνης τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στο Δήμο Εορδαίας ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9.15 πμ στο Δήμο Βοΐου. Στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς και στο δήμο Γρεβενών τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9.15 πμ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης