Απάντηση Μενδώνη στην οικογένεια Μικρούτσικου: Λυπάμαι, αν τον φόρο τιμής τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία

Απάντηση Μενδώνη στην οικογένεια Μικρούτσικου: Λυπάμαι, αν τον φόρο τιμής τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρει στην επιστολή της πως ουδεμία πρόθεση υφίσταται εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ να αναλάβει ιδιώτης την διαχείρηση των πνευματικών δικαιωμάτων

5011091
Να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, και μάλιστα δημόσια, απέναντι στην οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, η οποία αρνήθηκε να καλυφθούν τα έξοδα της κηδείας του συνθέτη με χρήματα του Δημοσίου, διαμαρτυρόμενη για το ενδεχόμενο ανάληψης της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών από ιδιώτη, θέλησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η Λίνα Μενδώνη επέλεξε να απαντήσει στη σύζυγο και στα παιδιά του εκλιπόντα, σχετικά με την απόρριψη της προσφοράς  του υπουργείου Πολιτισμού να τελεστεί η κηδεία του δημοσία δαπάνη, μέσω μιας επιστολής που τούς έστειλε, το βράδυ της Παρασκευής, την οποία μάλιστα κοινοποίησε και στον τύπο.

«Η πρωτοβουλία  του Ελληνικού Δημοσίου να τελεστεί δημοσία δαπάνη η κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου ήταν η ελάχιστη τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό» αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντησή της η υπουργός Πολιτισμού συμπληρώνοντας σε άλλο σημείο:«Λυπάμαι ειλικρινά, αν τον φόρο τιμής που η Ελληνική Πολιτεία θέλησε να αποτίσει στον κοσμαγάπητο συνθέτη, στον δικό σας πολυαγαπημένο Θάνο, τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία». Για να καταλήξει με την ετκίμηση πως «στους ανθρώπους που ένωσαν με τα τραγούδια τους αυτή τη χώρα, που απογείωσαν το λαό, μόνο σεβασμός, αγάπη και τιμή προσήκει».

Απάντηση για τα πνευματικά δικαιώματα 

Η Λίνα Μενδώνη, μάλιστα, αναφέρεται, αναλυτικά, και στην πορεία των πρόσφατων διεργασιών στον χώρο της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, επαναλαμβάνοντας, τη θέση που  κρατά σταθερά εδώ και καιρό, τουλάχιστον στις δημόσιες δηλώσεις της, ότι δηλαδή, «οι ίδιοι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται το θέμα των πνευματικών του δικαιωμάτων μέσα από έναν ανεξάρτητο φορέα αυτοδιαχείρισης, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία». Διαβεβαιώνει δε την οικογένεια Μικρούτσικού πως «ουδεμία πρόθεση υφίσται εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει ιδιώτης τη διαχείριση των δικαιωμάτων των συνθετών και των στιχουργών».

Η υπουργός Πολιτισμού κάνει επίσης λόγο για «επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων, για πολιτικούς ή άλλους λόγους, από συγκεκριμένες πλευρές μέσω της μεταφοράς επιλεκτικών πληροφοριών μέσα σ' ένα γενικότερο κλίμα παραπληροφόρησης» .

Αποκαλύπτει, δε, για πρώτη φορά, ένα στοιχείο άγνωστο μέχρι στιγμής σε πολλούς, ότι είχε ενημερώσει τους δημιουργούς πως «το κόστος της μελέτης βιωσιμότητας που το υπουργείο Πολιτισμού τούς ζήτησε να εκπονήσουν, θα καλυθφεί από το υπουργείο δια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση για τους ίδιους πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες». Επισημαίνει, επίσης, πως έχει ενημερώσει γι' αυτήν της την απόφαση τους δημιουργούς από τον περασμένο Οκτώβριο!

Είναι απορίας άξιο, πάντως, γιατί η παραπάνω σημαντική πληφοφορία δεν είχε δημοσιοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα, που το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, ούτε από πλευράς υπουργείου ούτε από τους δημιουργούς. Ειδικά εκείνη την περίοδο στην οποία αναφέρεται η κυρία Μενδώνη υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες από μέλη της επιτροπής της ΕΥΕΔ πως η εκπόνηση του business plan που ζητάει η υπουργός κοστίζει περί τις 20.000 ευρώ, ποσό το οποίο δεν είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν.

Κλείσιμο
Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή του Υπουργείου Πολιτισμού.

men1
men2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης