O 20χρονος Έλληνας ναυτικός για την ομηρία του: Κοιμόμασταν πάνω στα δέντρα

O 20χρονος Έλληνας ναυτικός για την ομηρία του: Κοιμόμασταν πάνω στα δέντρα

Ο Δημήτρης Γκιάτης συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας και μίλησε για την κόλαση στα χέρια των πειρατών  - «Οι συνθήκες ήταν πολυ δύσκολες και εύχομαι να μην το ζήσει ποτέ κανείς αυτό... το φαγητό δεν ήταν καλό και τρώγαμε ίσα για να επιβιώσουμε», είπε ο 20χρονος ναυτικός στο protothema.gr

naytikos__5_
Σχεδόν με κάθε λεπτομέρεια και όπως ακριβώς βίωσε την απαγωγή του μίλησε στον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη ο Έλληνας ναυτικός Δημήτρης Γκιάτης ο οποίος έζησε μια απίστευτη περιπέτεια όταν πιάστηκε όμηρος στο Τόνγκο από πειρατές και τελικά απελευθερώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019 μαζί με τους άλλους δυο συναδέλφους του.

Όπως είπε, στον υπουργό, το ελληνόκτητο πλοίο “Elka Aristotle”, βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού Λόμε, στο Τόγκο, συνολικά τρεις με τέσσερις μήνες. «Η επίθεση έγινε στις 2 τα ξημερώματα. Κοιμόμουν. Άκουσα έναν χτύπο στην πόρτα και την άνοιξα. Υπέθεσα ότι είχαμε πρόβλημα με το ρεύμα, γι’ αυτό άνοιξα… Είδαν έναν άνθρωπο να με σημαδεύει με όπλο στο κεφάλι. Εκείνη την ώρα δεν σκέφτεσαι. Ήμουν πολύ φοβισμένος».

naytikos__1_
naytikos__3_


Ο ίδιος και οι άλλοι τρεις όμηροι ναυτικοί έμειναν για τέσσερις ημέρες σε μία ακυβέρνητη βάρκα, στον κόλπο της Γουινέας, που ήταν περικυκλωμένη από καρχαρίες.

«Μας έβαλαν σε μία ξύλινη βάρκα που είχε μία μηχανή. Δεν υπήρχαν σωσίβια. Επέβαιναν εννέα πειρατές με βαρύ οπλισμό και εμείς οι τέσσερις. Ήμασταν τέσσερις μέρες στη θάλασσα. Την πρώτη μέρα ταξιδεύαμε κανονικά, γιατί είχαμε πετρέλαιο για να κινηθεί η μηχανή. Μας είπαν να μην φοβόμαστε, γιατί το κάνουν για να πάρουν μόνο χρήματα. Τη δεύτερη μέρα μείναμε από καύσιμα. Δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ γιατί δεν είχαμε τροφή και νερό, κάναμε την ανάγκη μας στην θάλασσα. Τέντωσαν το πανί για να πηγαίνουμε με τον αέρα και να φτάσουμε στην ακτή» περιέγραψε.

naytikos__6_
naytikos__7_


«Όλες τις μέρες που ήμασταν εκεί, κάναμε προσευχές, ανεξαρτήτως θρησκείας. Ήμασταν σε άθλια κατάσταση. Έπαιρνα δύναμη. Χάρη στην προσευχή, προσπάθησα και επέζησα» αποκάλυψε ο 20χρονος ναυτικός ο οποίος δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί όταν αναφέρθηκε στον τέταρτο όμηρο ναυτικό από τις Φιλιππίνες, ο οποίος νόσησε από μαλάρια, και «πέθανε στα χέρια μας».

Κλείσιμο
naytikos__2_
naytikos__4_


Ο 20χρονος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό είπε στο protothema.gr

«Συναντήθηκα σήμερα με τον υπουργό, μου έδωσε τις ευχές του και μιλήσαμε για την περιπέτεια μου. Ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για εμένα. Αυτό που έκανα ήταν να επιβιώσω και δόξα το θεό είμαι καλά. Οι συνθήκες ήταν πολυ δύσκολες και εύχομαι να μην το ζήσει ποτέ κανείς αυτό. Το φαγητό δεν ήταν καλό και τρώγαμε ίσα για να επιβιώσουμε. Κοιμόμασταν πάνω στις ρίζες των δέντρων γιατί κάτω ήταν βάλτος». Ο δόκιμος μηχανικός θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στους συγγενείς ναυτικών που έχουν απαχθεί από πειρατές: «Για τις οικογένειες των απαχθέντων το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι να προσεύχονται για τα παιδιά τους, γιατί εμένα με έσωσε η πίστη μου στον θεό».

Δηλώσεις του ναυτικού που απήχθη στο Τόνγκο, Δημήτρη Γκιάτη


Δηλώσεις του ναυτικού που απήχθη στο Τόνγκο, Δημήτρη Γκιάτη


Από την πλευρά της η δικηγόρος του Δημήτρη ,Κατερίνα Κούστα είπε στο protothema.gr

«Σήμερα ο υπουργός τον ρώτησε με πολυ μεγάλη διακριτικότητα τι πέρασε ο Δημήτρης. Ο δημητρης του διηγήθηκε τις περιπέτειες του και του ευχήθηκε η ζωή του από εδώ και πέρα να είναι όμορφη και όλα να πάνε καλά. Ο Δημήτρης έζησε τραγικές και πρωτόγνωρες συνθήκες, η ζωή του έχει αλλάξει πάρα πολύ από εκείνη την ημέρα. Αυτά που έζησε, δεν ήταν ούτε σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ. Εύχομαι τα παιδιά που έχουν απαχθεί να γυρίσουν σώα στις οικογένειες τους και καμία οικογένεια να μην υποφέρει τόσο, όσο η οικογένεια του Δημήτρη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης