Εορτασμός Τριών Ιεραρχών: Πώς φτάσαμε από τα κλειστά σχολεία στη σχολική εορτή - Ικανοποίηση στην Εκκλησία

Εορτασμός Τριών Ιεραρχών: Πώς φτάσαμε από τα κλειστά σχολεία στη σχολική εορτή - Ικανοποίηση στην Εκκλησία

Η εγκύκλιος Γαβρόγλου που έκανε αργία την 30η Ιανουαρίου - Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η αργία είναι για τους τεμπέληδες

math-sxol
Σχολική γιορτή θα είναι και πάλι από φέτος η γιορτή των Τριών Ιεραρχών καθώς σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας «η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των τριών Αγίων και της Παιδείας, καθώς και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Η εν λόγω ρύθμιση αφορά τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική. Κατά τα λοιπά, το σχολείο θα λειτουργεί κανονικά και θα πραγματοποιείται το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αποφάσισε να αποκαταστήσει την ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών με νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε Όπως είπε μεταξύ άλλων «είναι ευκαιρία η ημέρα αυτή να ενταχθεί στον αγώνα για μια παιδεία με στόχο τον ολοκληρωμένο άνθρωπο, τον ισορροπημένο ανάμεσα στη γνώση, στην κριτική σκέψη, στον πλατύ οραματισμό και στο επαναστατικό φρόνημα».

Το όλο θέμα ξεκίνησε με διάταξη που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου στην Βουλή στις αρχές του 2018. Με την σχετική διάταξη δεν θα πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις όπως προέβλεπε το μέχρι τότε Προεδρικό Διάταγμα. Σύμφωνα με την διάταξη Γαβρόγλου η ημέρα των Τριών Ιεραχών είναι αργία, δηλαδή θα είναι κλειστά τα σχολεία. Παράλληλα προβλεπόταν κατάργηση της διάταξη που προέβλεπε εορταστικές εκδηλώσεις στις 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Ιερώνυμος για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία: Η αργία είναι για τους τεμπέληδες

Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την γιορτή των Τριών Ιεραρχών, σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι έγινε αυτό «που έπρεπε να γίνει. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες και προφάσεις. Η αργία είναι για τους τεμπέληδες» και προσέθεσε ότι η ημέρα των Τριών Ιεραρχών είναι μια σχολική εορτή, κατά την οποία τα παιδιά σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου τους θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, θα πάνε στην εκκλησία και θα κάνουν μάθημα.

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ευχάριστη έκπληξη η αλλαγή στον εορτασμό

Με αφορμή την απόφαση της υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων αναφορικά με τον εορτασμό της μνήμης των Προστατών της Ελληνικής Παιδείας, Αγίων Τριών Ιεραρχών, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:«Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως να προχωρήσει στην αλλαγή του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου για την ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών ήταν μια ευχάριστη έκπληξη! Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, την 30ή Ιανουαρίου στα σχολεία θα πραγματοποιούνται θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με στόχο την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων αυτών Πατέρων της Εκκλησίας μας και της εν γένει προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και στα Γράμματα. Η απόφαση αυτή της Υπουργού αποτελεί μια μεταρρύθμιση που αποδεικνύει ότι στο πλαίσιο της ετήσιας παιδευτικής αγωγής, όπου το σχολείο στην εποχή μας έχει καταντήσει εργαλείο αναπαραγωγής του κρατούντος συστήματος μέσω μιας απρόσωπης διαδικασίας, μια ημέρα θα αφιερώνεται στις μοναδικές προσωπικότητες-πρότυπα των Τριών Ιεραρχών και στις πανανθρώπινες αξίες που υπηρέτησαν.Είναι ευκαιρία η ημέρα αυτή να ενταχθεί στον αγώνα για μια παιδεία με στόχο τον ολοκληρωμένο άνθρωπο, τον ισορροπημένο ανάμεσα στη γνώση, στην κριτική σκέψη, στον πλατύ οραματισμό και στο επαναστατικό φρόνημα. Ελπίζουμε ότι με σωστή οργάνωση οι εορταστικές σχολικές εκδηλώσεις μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουν, σε αντιδιαστολή με την μέχρι τώρα καθιέρωση της ημέρας αυτής ως αργία. Άλλωστε, η Εκκλησία, όχι μόνο δεν είχε ζητήσει, αλλά είχε διατυπώσει την αντίθεσή της στη μετατροπή της εορτής των Τριών Ιεραρχών σε μια μέρα αργίας».

Κονίτσης Ανδρέας: «Καλή κίνηση η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών»

Κλείσιμο
Θετικό βήμα χαρακτήρισε την κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, μιλώντας την Κυριακή στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κονίτσης. «Ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Παιδείας καταργεί την αργία των Τριών Ιεραρχών και ξαναδίνει στην εορτή το πραγματικό της περιεχόμενο, ως εορτή των σχολείων και της παιδείας. Πρόκειται για μια καλή κίνηση» είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης