Τα 100 χρόνια του γιορτάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά

Τα 100 χρόνια του γιορτάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά γόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του και έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του 

ΔΣΠ
Tα 100 χρόνια από την ίδρυση του γιόρτασε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, με μια εκδώλωση στη διάρκεια της οποίας κόπηκε και η πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Ο Πρόεδρος, Γιώργος Σταματογιάννης αναφέρθηκε στην ιστορική συγκυρία των 100 χρόνων, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στο όραμα της νέας δεκαετίας, η οποία επίσης αρχίζει φέτος.

«Ευλογημένη, αναμφισβήτητα, η χρονική συγκυρία που έλαβα την τιμή να υπηρετήσω σήμερα, στην αυγή του νέου έτους. Με αριθμητικές συμπτώσεις, απολογιστικό χαρακτήρα, καθώς και το ορόσημο ενός αιώνα λειτουργίας του ΔΣΠ. Ώρα αναλογισμού και περίσκεψης, εν μέσω μίας ζοφερής διεθνούς αλλά και ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και με το όραμα μίας νέας δεκαετίας, με φάρο την ηλιαχτίδα μίας καινούργιας εκατονταετηρίδας για τον Σύλλογό μας.

Ένας αιώνας γεμάτος από γνώση, συμμετοχή, διεκδίκηση

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τη μοναδική, είναι η αλήθεια, στιγμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΠ. Ένας αιώνας γεμάτος από γνώση, συμμετοχή, διεκδίκηση, με επιτυχίες αλλά και πισωγυρίσματα σε πολύ ταραγμένα χρόνια» επεσήμανε ο πρόεδρος: «Σε κάθε περίπτωση, με το Δικηγορικό Σώμα να ευρίσκεται κάθε στιγμή στην πρώτη γραμμή και να περιποιείται στον εαυτό του την τιμή ότι λειτούργησε αδιαπραγμάτευτα και πάντοτε ως αρωγός του πολίτη και της κοινωνίας. Με σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες περί ελευθερίας, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης και με σπουδαίο έργο στην προσπάθεια της υλοποίησής τους στην πράξη».

Και συνέχισε: «Η χρονιά που φεύγει αποτελεί την κατακλείδα μίας ανελέητης δεκαετίας. Που είχε ως αφετηρία της το οριστικό τέλος μίας μακράς εποχής επίπλαστης ευδαιμονίας και άκρατης υπερβολής. Και που ο ιστορικός χρόνος διήλθε μέσα από πανίσχυρες συμπληγάδες και ολετήρες της καθημερινότητας όλων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση και, τελικώς, ισοπεδώνοντας, πάρα πολλά από αυτά που θεωρούσαμε ως «κεκτημένα». Οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά. Με το δικηγόρο να είναι πάντοτε το τελευταίο ανάχωμα, όσο ήταν δυνατόν να αντισταθεί κανείς στις έξωθεν αποφάσεις που δεν λάμβαναν υπόψη κανένα κοινωνικό κόστος, αλλά και να νιώθει στις σάρκες του και ο ίδιος τις συνέπειες αυτής της βίαιης και επίπονης χειρουργικού τύπου παρέμβασης.

Κλείσιμο
Πρωτίστως είναι αναγκαίο να παραδεχθούμε ότι το παλαιότερο μοντέλο της απόκτησης ενός πτυχίου και μίας αρχικής επαγγελματικής εμπειρίας, η οποία θα μας οδηγήσει περίπου έως... τη συνταξιοδότησή μας, είναι, κατ’ ελάχιστον, ανεπαρκές, έως και επικίνδυνο. Ανεπαρκές, διότι πλέον τα γνωστικά πεδία και οι νομοθετικές εξελίξεις κάνουν περισσότερο από ποτέ επίκαιρη την αναγκαιότητα της «διά βίου μάθησης». Επικίνδυνο, είτε λόγω της αδυναμίας μας να παράσχουμε σωστές συμβουλές είτε λόγω της ορατής περίπτωσης να τεθούμε στο περιθώριο των εξελίξεων, με την καθιέρωση όλο και περισσότερων πιστοποιήσεων που θα απαιτούνται για την εργασία μας και οι οποίες κάθε άλλο παρά ευρίσκονται ως σχέδια επί χάρτου. Είναι εδώ, στον ενεστώτα χρόνο και χώρο εργασίας μας, με σάρκα και οστά. Ως διαμεσολαβητές, ως πιστοποιημένοι δικηγόροι σε θέματα μετανάστευσης και κτηματολογίου, αλλά και σε άλλους τομείς που προφανώς και θα ακολουθήσουν πιο σύντομα από όσον πιθανόν νομίζουμε.

Σε μία προηγμένη Ευρώπη, με σαφώς λιγότερα δημοσιονομικά και οργανωτικά προβλήματα από τη χώρα μας, όπου, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, αλλά και της κοινωνικής ωριμότητας να αποδεχθεί τη χρήση τους, η πορεία προς την εφαρμογή μίας «τεχνητής νομικής νοημοσύνης» ευρίσκεται προ των πυλών υλοποίησής της, θα ευρεθούμε τάχιστα εμπρός σε νέες προκλήσεις, τις οποίες, τόσο το δικηγορικό Σώμα όσο και η ελληνική έννομη τάξη θα πρέπει να αντιμετωπίσει και ρυθμίσει με πολύ γρηγορότερα αντανακλαστικά, γιατί και αυτές οι αλλαγές θα επιβληθούν άνωθεν και είναι ένα βασικό ζητούμενο να είμαστε και εμείς έτοιμοι να τις δεχθούμε.

Έχοντας ωστόσο υπόψη τις ανωτέρω σκέψεις δεν πρέπει να μας διαφεύγει και ο ξεχωριστός ρόλος του απολογισμού πεπραγμένων της απελθούσας χρονιάς. Είναι δύσκολο πολλές φορές να αντιληφθεί κανείς, μέσα στην καθημερινότητα της εργασίας του και υπό την πίεση της κάθε στιγμής, το έργο που επιτελείται. Κυρίως αδυνατεί να συλλάβει πόσο σημαντική είναι κάθε μικρή ψηφίδα για τη δημιουργία της συνολικής εικόνας ενός πολύπλοκου και πολύχρωμου ψηφιδωτού, που μόνον ένας ευρύς απολογισμός πεπραγμένων και δράσεων μπορεί να απεικονίσει». 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΣΠ αναφέρθηκε σε κομβικές αλλαγές που έγιναν στο χώρο της Δικαιοσύνης:

- Κομβική αλλαγή που έλαβε χώρα την προηγούμενη χρονιά ήταν αναμφισβήτητα οι εκτεταμένες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ή καλύτερα οι νέοι Κώδικες της Ποινικής Δικαιοσύνης. Πέρα από τη συζήτηση ή την κριτική σε επιμέρους ρυθμίσεις, οι αλλαγές αυτές ήταν απολύτως επιβεβλημένες. Το ποινικό δικαιϊκό οικοδόμημα ασφυκτιούσε, τόσο λόγω της καθυστέρησης στα όρια της αρνησιδικίας, όσο και λόγω του παρωχημένου χαρακτήρα μεγάλου τμήματός του, που αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Είναι προφανές ότι υπήρξαν αστοχίες ή άλλες ελλείψεις. Είναι όμως βέβαιο ότι με την πάροδο του χρόνου και με στοχευμένες βελτιωτικές κινήσεις οι αλλαγές αυτές θα συνδιαμορφωθούν αλληλεπιδρώντας με την κοινωνική πραγματικότητα και θα κατασταλάξουν τόσο στη συνείδηση των πολιτών όσο και στους εφαρμοστές του δικαίου, τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης.

-Σημαντική θέση κατέχει επίσης το ζήτημα της διαμεσολάβησης. Είναι γνωστές οι διαφορετικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί για την υποχρεωτικότητα ή μη της διαμεσολάβησης, την ενδεχόμενη επίδρασή της στη μείωση της δικηγορικής ύλης, στην πιθανή αύξηση της συνολικής δαπάνης σε περίπτωση μη ευδοκίμησής της. Ωστόσο υπό το βάρος της σύγχρονης πραγματικότητας απονομής της δικαιοσύνης είναι ένας θεσμός αναμφισβήτητα χρήσιμος, μάλλον αναπόδραστος, ίσως και απολύτως επιβεβλημένος. Τρανή απόδειξη προς τούτο το γεγονός ότι ακόμη και σε τομείς-προπύργια του δικαίου υπό τη λογική του ανακριτικού συστήματος, όπως είναι το Ποινικό Δίκαιο, ήδη έχουν περιλάβει ευρύ φάσμα διατάξεων περί ποινικής διαπραγμάτευσης και συνδιαλλαγής. Αλλά και η διεθνής εμπειρία τόσο του πρώτου διδάξαντος στον τομέα αυτόν αγγλοσαξωνικού συστήματος, αλλά πλέον και των λοιπών ηπειρωτικών δικαίων, υπαγορεύει την όλο και μεγαλύτερη διείσδυση διαπραγματευτικών, δηλ. αποκαταστατικών διαδικασιών για την επίλυση των διαφορών.
Εδώ πρέπει να επισημανθεί η λειτουργία του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πειραιά, με την άοκνη παρουσία της Διευθύντριας του Γιώτας Μπουρλετίδου. Ένα Κέντρο που αντικειμενικά αποτελεί ένα ποιοτικό κόσμημα στο χώρο, όπου εκπαιδεύονται υποψήφιοι διαμεσολαβητές αλλά και οι δικηγόροι ως νομικοί παραστάτες στη διαδικασία αυτή.

-Επίσης η αιφνιδιαστική ρύθμιση περί επιβολής του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του Πολυμελούς και μάλιστα αναδρομικά από 1-1 τρέχοντος έτους έχει προφανώς αρνητικό κοινωνικό πρόσημο, φαλκιδεύει ευθέως το άρθρο 20 του Συντάγματος που προστατεύει την ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη. Είναι καθήκον μας να αγωνιστούμε για την εξάλειψή της, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα και στους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας να μπορούν να τύχουν της δέουσας δικαστικής προστασίας, η οποία με την εν λόγω ρύθμιση κατέστη ήδη πολύ περισσότερο δυσβάστακτη, περικόπτοντας δραστικά τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Αξιοσημείωτη στο σημείο αυτό είναι η συμπαράταξη όλης της νομικής κοινότητας. (δικαστές, εισαγγελείς)

- Στον τομέα της κοινωνικοασφαλιστικής κάλυψης, τόσο της κύριας όσο της επικουρικής, μετά από τις κατευθυντήριες αρχές που χάραξε το ΣτΕ, που ήταν απόρροια των επίπονων και μακρόχρονων αφενός αγωνιστικών και αφετέρου δικαστικών διεκδικήσεων, υπάρχουν νέα δεδομένα. Η πορεία αυτή δεν είναι μονοδιάστατη. Περνάει από διάφορα φίλτρα, με σημαντικότερο την εξάρτηση των ασφαλιστικών εισφορών από υποχρεωτικές και προαιρετικές κατηγορίες, με προσωπικές επιλογές. Είναι πρώτιστης προτεραιότητας ο στόχος του εξορθολογισμού όλων των κριτηρίων, με μοναδικό στόχο η βιωσιμότητα των ταμείων να επιτευχθεί με την όσο δυνατόν δικαιότερη, αναλογικότερη και κατά το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση των αδύναμων συναδέλφων με γνώμονα πάντα ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι ένα κοινωνικό δικαίωμα και τα κυρίαρχα γνωρίσματά του η ανταποδοτικότητα και η κοινωνική αλληλεγγύη.
Δεν θα πρέπει να παραγνωριστούν και μία σειρά από ενέργειες που κατέτειναν στην ελάφρυνση των συναδέλφων (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες (νέοι δικηγόροι, μητέρες, ένταξη στο ν. 4611/2019, βοήθημα ανεργίας για νέους δικηγόρους, αύξηση δόσεων αποπληρωμής αναδρομικών ασφαλ. εισφορών).

-Κομβικό έως και προσδιοριστικό της τοπικής μας δραστηριότητας αποτελεί το ζήτημα της μετεγκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου. Είναι διαχρονικά εκπεφρασμένη η πολιτική βούληση κεντρικής εξουσίας (κορυφαία με την επίσκεψη στο Σύλλογο του πρώην Υπ. Δικαιοσύνης, αλλά και η βούληση του νυν Υπ. Δικαιοσύνης) αλλά και της Δημοτικής Αρχής για την ευόδωση του σκοπού αυτού, χωρίς όμως μέχρι σήμερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ωστόσο προσφάτως υπήρξαν δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις. Η πρώτη αφορά στη διά των επισήμων «χειλέων» του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, εξέχοντος μέλους του Συλλόγου μας, δέσμευση της κυβέρνησης ότι το έργο της μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων του Πειραιά αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, αναζητώντας τη βέλτιστη λύση. Η δεύτερη, που προφανώς σχετίζεται με την πρώτη, είναι η πολύ πρόσφατη, το Δεκέμβριο του 2019, δημοσίευση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, στο οποίο συμπεριλήφθηκε η αλλαγή χρήσης του κτηρίου της Ραλλείου σε Δικαστικό Μέγαρο, που αποτελούσε το πρώτο αλλά και πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια υλοποίησης του στόχου του Δικαστικού Μεγάρου. Η πίστη μας για την μεταστέγαση των Δικαστηρίων στη Ράλλειο είναι αταλάντευτη, αν αυτή είναι η άριστη λύση ας το αποφασίσει η Πολιτεία. Σ΄ αυτό που συμφωνούμε όλοι είναι ότι πρέπει να φύγουμε από την επικίνδυνη και συνάμα προσβλητική «Σκουζέ».

- Πάγιο είναι και το γενικότερο ενδιαφέρον μας για την πόλη του Πειραιά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιά, κ.κ. Σεραφείμ ευλόγησε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε για τη νέα χρονιά

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: O Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Δημήτριος Κράνης και ο Γεν. Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνος Αλεξανδρής. Ο Υποδιοικητής ΕΦΚΑ κ. Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος. Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, οι βουλευτές Πειραιά κ.κ. Θοδωρής Δρίτσας, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Ιωάννης Μελάς, Νικόλαος Μανωλάκος, Παναγιώτα (Νόνη) Δούνια, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, Ιωάννης Τραγάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Φωτεινή Μπακαδήμα.
Από τη δικαστική ηγεσία μας τίμησαν: Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και ο Αρεοπαγίτης κ. Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου. Ο κ. Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Σ.τ.Ε., η κ. Άννα Ζαΐρη, Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, ο κ. Αντώνιος Πλακίδας, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσεως Εφετείου Πειραιά, ο κ. Ιωάννης Μαλλούχος, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης του Πρωτοδικείου Πειραιά, η κ. Σπυριδούλα Μακρή, Πρόεδρος Εφετών Πειραιώς, οι κ.κ. Ευάγγελος Καίσαρης και Ευάγγελος Κασαλιάς, Εισαγγελείς Εφετών Πειραιώς και ο κ. Νικόλαος Μακρής, ε.τ. Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου. Η κ. Βιολέττα Λαγογιάννη, Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Πειραιά και η κ. Δάφνη Μαγγανά, Προϊσταμένη του Πταισματοδικείου Πειραιά. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, κ. Χρήστος Παΐσιος και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας κ. Φώτιος Καραβασίλης.

Από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της πόλης παρέστησαν ο κ. Παναγιώτης Παπατσώρης, εκπρόσωπος Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο κ. Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά και ο κ. Παύλος Πολιτάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, όμορων νομών και νήσων Αιγαίου. Ο κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, ο κ. Γιώργος Βίτσας, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου και ο κ. Βασίλειος Νιάκας Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του ΕΚΑΒ. Ο επίτιμος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Βασίλειος Βενέτης, ο τέως Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέλιος Μανουσάκης, ο πρώην Πρόεδρος CCBE, κ. Ευάγγελος Τσουρούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων Ναυτικού Δικαίου, κ. Γρηγόριος Τιμαγένης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων κ. Ιωάννης Ηρειώτης και ο Πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Δικηγόρων Πειραιά κ. Μιχάλης Μερσίνης. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο» και Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Νικόλαος Βλαχάκος, η Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Αθηνά Γλύκα-Χαρβαλάκου και η εντεταλμένη Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιά, κ. Κυριακή Μπουρδάκου. Οι πρώην βουλευτές Πειραιά κ.κ. Δημήτριος Καρύδης και Αναστάσιος Νεράντζης και οι πολιτευτές Ανδρέας Παλευρατζής και Ευγενία Μπαρμπαγιάννη. Από το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά η κ. Κορίνα Αποστόλου και ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Γραμματείας Πρωτοδικείου Πειραιά κ. Θεοφάνης Μπαλαφούτης.
Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί δικηγόροι και φίλοι του Συλλόγου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης