Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων συμμετείχε σε πορεία στη Βαρσοβία

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων συμμετείχε σε πορεία στη Βαρσοβία

Η πορεία έγινε κατά της απόπειρας της κυβέρνησης της Πολωνίας να περιορίσει τις εξουσίες των δικαστών

ekso
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) συμμετείχε στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Πολωνίας την Βαρσοβία, στην οποία συμμετείχαν 25.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων ήταν δικαστές και δικηγόροι από 22 χώρες.

Η πορεία έγινε κατά της απόπειρας της κυβέρνησης της Πολωνίας να περιορίσει τις εξουσίες των δικαστών, με αποτέλεσμα οι δικαστές να μην είναι προφυλαγμένοι από τον πολιτικό έλεγχο, ενώ παράλληλα παραβιάζεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η πορεία ξεκίνησε από το Πολωνικό Ανώτατο Δικαστήριο και κατέληξε πέντε ώρες αργότερα στο Πολωνικό Κοινοβούλιο.

Αφορμή για την πορεία αυτή, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης σε σημερινή ανακοίνωσή του, αποτέλεσαν οι νομοθετικές εξελίξεις στην Πολωνία, που επιτρέπουν να υποβάλλονται οι τακτικοί δικαστές σε πειθαρχικές έρευνες, διαδικασίες και κυρώσεις λόγω του περιεχομένου των δικαστικών τους αποφάσεων.

Επιπλέον το νέο πειθαρχικό καθεστώς δεν εγγυάται την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από δικαστές που επιλέγονται από το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο και διορίζεται με πολιτικά κριτήρια από το πολωνικό Κοινοβούλιο (Sejm).
Κλείσιμο
ΒΑΡΣΟΒΙΑ_13_1_20

Οι περισσότερες χώρες, ακόμα και αυτές που δεν συμμετείχαν, απέστειλαν επιστολές στήριξης στην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας και στον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών IUSTITIA.

Η ΕΔΕ εκπροσωπήθηκε στην πορεία από τον πρόεδρο Πρωτοδικών Γεώργιο Κασίμη, ο οποίος και επέδωσε σχετική επιστολή της Ένωσης.

Η πρόεδρος του Πολωνικού Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ευχαρίστησε δημόσια και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ΕΔΕ για την στήριξη και για τη συμμετοχή στην πορεία, καθώς και για την δημοσιοποίηση του θέματος στην Ελλάδα μέσα από την παρουσία και τοποθέτηση του δικαστή Bogdan Jedrys στην τελευταία τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης (14 Δεκεμβρίου 2019).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης