Πυροβολισμός ταχυδρόμου στον Ορχομενό - Άρειος Πάγος: Ερευνάται η δικαστική απόφαση για έναν από τους συλληφθέντες

Πυροβολισμός ταχυδρόμου στον Ορχομενό - Άρειος Πάγος: Ερευνάται η δικαστική απόφαση για έναν από τους συλληφθέντες

Οι δράστες, που ήταν συγγενείς μεταξύ τους, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν, αλλά ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας για να ερευνήσει το θέμα ως προς έναν από εκ των τεσσάρων καταδικασθέντων

areios_pagos2
Η ενέδρα τεσσάρων αλλοδαπών για να ληστέψουν ταχυδρόμο των ΕΛΤΑ που μετέφερε με το αυτοκίνητό του 29.000 ευρώ, τα οποία ήταν χρήματα για τις συντάξεις, στο χωριό Παύλο του Ορχομενού, δεν ευδοκίμησε.

Οι δράστες που ήταν συγγενείς μεταξύ τους, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν, αλλά ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας για να ερευνήσει το θέμα ως προς έναν από εκ των τεσσάρων καταδικασθέντων και για μια από τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν.

Την 1η Ιουλίου 2014, 54χρόνος ταχυδρόμος-διανομέας των ΕΛΤΑ μετέβαινε με το δικό του αυτοκίνητο, όπως έκανε εδώ και χρόνια την πρώτη μέρα κάθε μήνα, στο χωρίο Παύλο προκειμένου να διανείμει τις συντάξεις στους συνταξιούχους του χωριού, εκτελώντας κάθε φορά το ίδιο ακριβώς δρομολόγιο.

Όμως, τέσσερις αλλοδαποί οι οποίοι ήταν μεταξύ τους συγγενείς, διέμεναν στη Λιβαδειά και γνώριζαν ότι ο ταχυδρόμος εκτελούσε το συγκεκριμένο δρομολόγιο κάθε πρώτη του μήνα και αποφάσισαν να τον ληστέψουν.

Σύμφωνα με το σχέδιό τους θα τον περίμεναν σε μία στροφή επί της επαρχιακής οδού Ορχομενού – Παύλο φορώντας ολόσωμες φόρμες με κουκούλες και γάντια. Με την απειλή όπλου, που είχε προμηθευτεί ένας εκ των δραστών θα τον λήστευαν, αφαιρώντας τα χρήματα των συντάξεων.

Πράγματι, την 1-7-2014, ο ταχυδρόμος έχοντας βάλει το ποσό των συντάξεων κάτω από το κάθισμα του οδηγού, ξεκίνησε για το γνωστό δρομολόγιο.

Κλείσιμο
Έτσι, περίπου 8.40 π.μ. της ημέρας εκείνης, δύο από τους δράστες εφαρμόζοντας το σχέδιό τους, μετέβησαν στη δεύτερη στροφή μετά τη γέφυρα επί της εν λόγω επαρχιακής οδού με το αυτοκίνητο, του τρίτου δράστη, αδελφού του δεύτερου υποψήφιου ληστή, ο οποίος και το οδηγούσε, ενώ μέσα σε αυτό επέβαινε και ο αδελφός του πρώτου αλλοδαπού.

Εκεί, οι δύο πρώτοι αποβιβάστηκαν φορώντας ολόσωμες λευκές φόρμες με κουκούλα κατά τρόπο, ώστε να καλύπτονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και γάντια και ανέμεναν τον το αυτοκίνητο του ταχυδρόμου στο πρανές του δρόμου, στήνοντάς του ενέδρα.

Μάλιστα ο τρίτος υποψήφιος ληστής αναχώρησε με το αυτοκίνητο και τους ανέμενε σε παρακείμενο αγροτικό δρόμο, ώστε μετά την ολοκλήρωση της ληστείας από τους δύο πρώτους να διαφύγουν όλοι μαζί.

Μόλις το αυτοκίνητο του ταχυδρόμου φάνηκε σε απόσταση 5 μέτρων, περίπου, δύο αλλοδαποί πετάχτηκαν στο δρόμο και επιχείρησαν να το σταματήσουν πλησιάζοντάς το και πυροβολώντας επανειλημμένα προς στο αυτοκίνητο του υπαλλήλου των ΕΛΤΑ.

Ωστόσο, ο ταχυδρόμος δεν σταμάτησε, αλλά αντίθετα ανέπτυξε ταχύτητα και τους προσπέρασε χωρίς να τραυματιστεί, ενώ ο ένας εκ των αλλοδαπών, ο οποίος είχε ήδη πλησιάσει το αυτοκίνητο από την αριστερή πλευρά του οδηγού και δίπλα στο παράθυρο, συνέχισε να πυροβολεί εναντίον του.

Μία από τις σφαίρες έπληξε το πλαστικό ταμπλό του οχήματος του ταχυδρόμου, από έξω προς τα μέσα, σπάζοντας το παρμπρίζ και η μια άλλη σφαίρα σφηνώθηκε στο μεσαίο κολωνάκι της πόρτας του οδηγού, ακριβώς δίπλα από το κεφάλι του ταχυδρόμου.

Παρ' όλα αυτά, ο ταχυδρόμος απομακρύνθηκε με ταχύτητα και οι δύο αποτυχόντες ληστές κατευθύνθηκαν πεζοί σε αγροτικό δρόμο, όπου τους ανέμεναν μέσα στο αυτοκίνητο οι δύο συνεργάτες τους.

Πριν επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο έβγαλαν τις φόρμες, που φορούσαν και τις πέταξαν στο ποτάμι που υπάρχει εκεί κοντά και έκρυψαν το πιστόλι. Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν όλοι μαζί με το αυτοκίνητο σε ποιμνιοστάσιο της περιοχής, που ανήκε στον πατριό ενός εκ των εμπλεκομένων στην παρά λίγο ληστεία, που βρισκόταν σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων από τον τόπο της απόπειρας ληστείας. Εκεί τους συνέλαβαν οι αστυνομικοί.

Οι δράστες καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας ο καθένας σε κάθειρξη 18,5 ετών για τα κακουργήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και απόπειρας ληστείας κατά συναυτουργία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, όπως και της κλοπή από κοινού (το τελευταίο αδίκημα αφορά κλοπή την οποία είχαν διαπράξει σε προγενέστερο χρόνο της απόπειρας ληστείας). Επίσης, το Εφετείο τους επέβαλε και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για την παράνομη οπλοφορία.

Ένας εκ των καταδικασθέντων άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο. Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλε, ενώ έγινε δεκτή μόνο ως προς την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και ανέπεμψαν την υπόθεση για νέα κρίση στο ΜΟΔ, ως προς το σκέλος αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, από το ΜΟΔ δεν διευκρινίζεται με σαφήνεια, όπως απαιτείται, το είδος του δόλου, που συνέτρεξε στο πρόσωπο του αναιρεσείοντα, ως προς την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης