Καρλ Φον Φiρστενμπεργκ: Στο σφυρί η βίλα του πρίγκιπα στη Μύκονο

Καρλ Φον Φiρστενμπεργκ: Στο σφυρί η βίλα του πρίγκιπα στη Μύκονο

Γιατί ο γαλαζοαίματος ανιψιός της διάσημης σχεδιάστριας Νταϊάν Φον Φίρστενμπεργκ σταμάτησε να εξυπηρετεί το δάνειο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η τράπεζα να βγάλει την πολυτελή κατοικία σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
villa0
Η μυκονιάτικη εξοχική κατοικία του πρίγκιπα Καρλ Εγκον Φρίντριχ φον Φίρστενμπεργκ βγαίνει σε πλειστηριασμό, αφού ο γόνος της γνωστής δυναστείας δεν κατάφερε να είναι συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις. Ο γνωστός συλλέκτης που ζει μόνιμα στη Γερμανία αγόρασε με δάνειο πριν από δέκα χρόνια το πολυτελές κατάλυμα στα Ματογιάννια αντί 1,2 εκατ. ευρώ, όμως σταμάτησε να το αποπληρώνει και έτσι στις 22 Ιανουαρίου το σπίτι θα βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό προκειμένου η τράπεζα να πάρει τα υπόλοιπα 450.000 ευρώ που ακόμα της χρωστάει. 

Η τράπεζα έβγαλε το ακίνητο στο σφυρί για 660.000 ευρώ, αλλά τελικά με την ανακοπή το ποσό ανέρχεται πλέον σε 1,3 εκατ. ευρώ. Το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ με τη μυκονιάτικη κατοικία του πρίγκιπα θα παιχτεί σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, όταν και θα διαπιστωθεί αν στις 22 Ιανουαρίου το ανακαινισμένο σπίτι στο κέντρο του Νησιού των Ανέμων αποκτήσει νέο ιδιοκτήτη και ποιος θα είναι αυτός.

Το ερώτημα είναι γιατί ο γνωστός συλλέκτης και απόγονος του οίκου των Φίρστενμπεργκ σταμάτησε να εξυπηρετεί το δάνειό του. Ηταν δική του απόφαση, δεν ήθελε δηλαδή πλέον την εξοχική κατοικία και σταμάτησε να δίνει χρήματα στην τράπεζα, ή έπεσε και αυτός θύμα της οικονομικής κρίσης και αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι στην τύχη του;
vi1
Το μίνιμαλ αισθητικής ακίνητο στην καρδιά της Χώρας του Νησιού των Ανέμων είναι διώροφο και αποτελείται από το ισόγειο μέρος όπου έχει δύο καταστήματα και τον πρώτο όροφο που χωρίζεται σε πέντε χώρους και συγκεκριμένα τη σάλα, την τραπεζαρία, την κουζίνα και δύο δωμάτια με πατάρι
vi2
vi3

Το χρονικό

Η ιστορία άρχισε να γράφεται πριν από 10 χρόνια όταν ο γνωστός συλλέκτης, ανιψιός του πρίγκιπα Εγκον Φον Φίρστενμπεργκ, συζύγου της σχεδιάστριας Νταϊάν Φον Φίρστενμπεργκ, αποφάσισε να αγοράσει μια πολυτελή εξοχική κατοικία σε ένα από τα πιο διάσημα νησιά του κόσμου, τη Μύκονο. Ενα ακίνητο μίνιμαλ αισθητικής σε κυκλαδίτικα χρώματα, στην καρδιά της Χώρας, το οποίο αγόρασε μαζί με γνωστό Μυκονιάτη και η τράπεζα το εκτίμησε 1,3 εκατ. ευρώ για να δικαιολογήσει το δάνειό του.

Κλείσιμο
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου, η συγκεκριμένη κατοικία είναι διώροφη και αποτελείται από το ισόγειο που έχει δύο καταστήματα και τον πρώτο όροφο που χωρίζεται σε πέντε χώρους και συγκεκριμένα στη σάλα, στην τραπεζαρία, στην κουζίνα και δύο δωμάτια με πατάρι.

Το δάνειο σταμάτησε να εξυπηρετείται αφήνοντας ένα χρέος που αγγίζει τα 450.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η τράπεζα να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε να βγει σε πλειστηριασμό το ακίνητο.
vi4
Η διάσημη σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν Φον Φίρστενμπεργκ, μέλος του διάσημου οίκου ευγενών, δεν χάνει ευκαιρία να επισκεφτεί με την πολυτελή θαλαμηγό της τη Μύκονο για τις καλοκαιρινές διακοπές
vi5

Και σε αυτό το σημείο ξεκινά ένας δεύτερος κύκλος δικαστικών ενεργειών από την πλευρά του ιδιοκτήτη καθώς, όπως ισχυρίζεται στις προσφυγές του, το ποσό των 660.000 ευρώ, με το οποίο η τράπεζα εκτιμά την αξία της κατοικίας, είναι πολύ μικρό συγκριτικά με την πραγματική του. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, η εκτιμήτρια, που είναι πιστοποιημένη στο υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποίησε εξωτερική αυτοψία και έλαβε υπόψη της μια παλαιότερη έκθεση εκτίμησης του 2007. Ελαβε, επίσης, υπόψη της, όπως αναφέρεται, ότι «το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στην πιο εμπορική περιοχή της πόλης, στην οποία βρίσκονται πλήθος εμπορικών καταστημάτων, γνωστών ελληνικών και ξένων οίκων και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα μισθώματα των καταστημάτων είναι πολύ υψηλά και το ακίνητο είναι σε πολύ καλή κατάσταση».

Ωστόσο, όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο από την πλευρά των ιδιοκτητών, το οίκημα δεν είναι καταστήματα, όπως ανέφερε η παλιότερη έκθεση στην οποία βασίστηκε η εκτίμηση της τράπεζας, αλλά οικία, η βεράντα της οποίας έχει γίνει δωμάτιο, το σπίτι έχει ανακαινιστεί και συνεπώς απέκτησε συνολική επιφάνεια 153,22 τ.μ. και έτσι η αξία της ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ και όχι σε 660.000 ευρώ.

Το δικαστήριο, στις 20 Δεκεμβρίου, αποφάσισε ότι η πραγματική αξία είναι μεγαλύτερη και την ορίζει σε 1,3 εκατ. ευρώ και τελικά το σπίτι θα βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό στις 22 Ιανουαρίου.
vi6
H Νταϊάν με την εγγονή της Ταλίτα, που ακολουθεί τα βήματα της διάσημης γιαγιάς της στον χώρο της μόδας

Η νομική άποψη
vi7

Ο δικηγόρος του πρίγκιπα Καρλ Εγκον Φρίντριχ Φον Φίρστενμπεργκ Στέλιος Γκαρίπης μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τονίζει ότι «πρόκειται για μια δικαστική απόφαση που εγείρει δύο θεμελιώδη ζητήματα, ένα εθνικής σημασίας και το δεύτερο τοπικής, ειδικά για τη Μύκονο. Το Πρωτοδικείο Σύρου, η Ελληνική Δικαιοσύνη δηλαδή, πιθανολογεί ότι η αξία ενός ακινήτου στη Μύκονο ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ αντί του ποσού των 660.000 ευρώ, που εκτιμήθηκε το ίδιο ακίνητο από μια συστημική τράπεζα. Η απόκλιση στις δύο εκτιμήσεις, που ξεπερνά το 100%, συνιστά, κατά την άποψή μου, θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι οι συστημικές τράπεζες, μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τις τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, απολαμβάνουν μια σειρά προνομίων του Ελληνικού Δημοσίου. Το δεύτερο αξιοσημείωτο είναι η κρίση της Δικαιοσύνης που δέχεται ότι το ακίνητο “είναι ανακαινισμένο και προσεγμένο σύμφωνα με τα μυκονιάτικα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικής”. Είναι αυτό ακριβώς το ζήτημα για το οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχουν εκδώσει σειρά αποφάσεων για τη διαφύλαξή του: η μυκονιάτικη αρχιτεκτονική είναι προστατευόμενο πολιτιστικό αγαθό και η Χώρα της Μυκόνου ειδικότερα είναι προστατευόμενη περιοχή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης