Βαρθολομαίος: Tο Φανάρι δεν θα δώσει ποτέ αυτοκεφαλία στην Εκκλησία του Μαυροβουνίου

Βαρθολομαίος: Tο Φανάρι δεν θα δώσει ποτέ αυτοκεφαλία στην Εκκλησία του Μαυροβουνίου

«Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο»

patriarxis-735x400
Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο απόδοσης αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία του Μαυροβουνίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

O κ. Βαρθολομαίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική εφημερίδα “Kurir” , και ερωτηθείς σχετικά για το θέμα της αυτοαποκαλούμενης «Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου» τονίζει : «για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης λέει ότι για τον νέο νόμο στο Μαυροβούνιο που θα οδηγήσει στην κρατικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας ο ίδιος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μίλο Τζουκάνοβιτς ζητώντας του την απόσυρσή του, ενώ χαρακτήρισε «αγνώμονες» ορισμένους Σέρβους επισκόπους οι οποίοι επιχειρούν να επιφέρουν ρήξη μεταξύ Σερβίας και Φαναρίου. Θυμίζουμε ότι έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Σερβία η υπερψήφιση του νόμου για την «θρησκευτική ελευθερία». Ο νέος νόμος για την «θρησκευτική ελευθερία και την νομική υπόσταση των θρησκευτικών κοινοτήτων» διευθετεί μεταξύ άλλων και περιουσιακά θέματα.

Προβλέπει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι θρησκευτικές κοινότητες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκαν πριν από το 1918 - χρονολογία που το Μαυροβούνιο απώλεσε την ανεξαρτησία του και εντάχθηκε στο βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά την εφαρμογή του νόμου αυτού θα αντιμετωπίσει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία - στην δικαιοδοσία της οποίας μετά το 1918, με την αρχή του αυτοματισμού, περιήλθε ολόκληρη η περιουσία, οι ναοί και τα μοναστήρια της καταργηθείσας ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας.

Υπολογίζεται ότι η έκταση γης που σήμερα ανήκει στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία - ο κυριότερος θρησκευτικός θεσμός του Μαυροβουνίου - και με βάση τον νέο νόμο μπορεί να αμφισβητηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανέρχεται σε 12000 στρέμματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης