Έκθεση για τα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας

Έκθεση για τα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας

Τριήρεις, τα «ξύλινα τείχη» της Ελευθερίας και των Αρχών της Δημοκρατίας

salamina-3
Tην έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από την ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας κήρυξε πριν από λίγες ημέρες στο Ζάππειο Μέγαρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριου Προκόπη Παυλόπουλου, της υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη, του Υπουργού Εσωτερικών κυρίου Τάκη Θεοδωρικάκου και του ζεύγους Βαρδή και Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Με μία μοναδική σε σπανιότητα εκθεμάτων και παρουσίαση δεδομένων έκθεση μέρους της συλλογής «Ταξίδι στα κύματα της Ιστορίας» του υπό σύσταση Microshipbuilding Museum ξεκινά ένα ξεχωριστό ταξίδι στον χρόνο και την Ιστορία, προσεγγίζοντας πολυδιάστατα την λαμπρή νίκη των Ενωμένων Ελλήνων ενάντια στον Περσικό επεκτατισμό.

Η έκθεση αποτελεί ουσιαστικά ένα πρόγραμμα με τρία σημεία παρουσίας και πολλούς διαφορετικούς αποδέκτες, όπως μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, ανθρώπους της θάλασσας, ιστορικούς ερευνητές, ξένους διπλωμάτες, ανθρώπους της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας και δεκάδες χιλιάδες ξένων επισκεπτών που κατακλύζουν κάθε χρόνο τους Αρχαιολογικούς μας χώρους .

Α) Ξεκινά από τον Δήμο Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη στον φιλόξενο χώρο του Village shopping & more με την μορφή εκπαιδευτικών δράσεων, όπου ήδη έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις 8000 και πλέον μαθητών από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά,
Διάρκεια : Νοέμβριος 2019-Απρίλιος 2020
Δήμος Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη
Κλείσιμο
Village Shopping & More

Β) Θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου θα την επισκεφθούν εκατοντάδες Διπλωμάτες, και χιλιάδες εκπρόσωποι της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας στα πλαίσια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2020».
Διάρκεια : Μάιος - Ιούλιος 2020
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Γ) Κατά την περίοδο της αποκορύφωσης των επετειακών εκδηλώσεων Αύγουστος-Δεκέμβριος 2020, τιμάται με την φιλοξενία της, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, στον Αρχαιολογικό χώρο της «ΣΤΟΑΣ ΤΟΥ ΑΤΤΑΛΟΥ», όπου θα την επισκεφθούν δεκάδες χιλιάδες τουριστών και μαθητών ολόκληρης της χώρας.
Διάρκεια : Αύγουστος – Δεκέμβριος 2020
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών

salamina-1


Τα εκθέματα

Τα εκθέματα φιλοξενούνται σε δύο αίθουσες:

Α) Η πρώτη φιλοξενεί την διαδραστική μακέτα της Ιστορικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, αλλά και πίνακες (αφίσες) με την εξέλιξη της Τριήρους, από την Άφρακτη πρώτη Τριήρη του μεγάλου Κορίνθιου ναυπηγού Αμεινοκλή έως την κατάφρακτη Τριήρη του Πελοποννησιακού πολέμου. Διατομές που δείχνουν αναλυτικά την εσωτερική δομή του πλοίου και χάρτες με τις φάσεις της Ναυμαχίας.

Η μεγάλων διαστάσεων μακέτα (2,5 μέτρα επί 5,5 μέτρα) με τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου όπου εκτυλίχθηκε η περίφημη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και περισσότερες από 100 μινιατούρες πλοίων, «αφηγούνται» με έναν μοναδικό τρόπο την αρχή, την εξέλιξη «φάσεις», την στρατηγική και την περίλαμπρη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών.

Ο επισκέπτης-θεατής έχει μία μοναδική ευκαιρία να γίνει ο ίδιος συντελεστής της νίκης των Ελλήνων με την συμμετοχή του στις φάσεις και την εξέλιξη της Ναυμαχίας.



Β)Η δεύτερη αίθουσα φιλοξενεί μικροναυπηγημένα μοντέλα πλοίων, πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου:

- μία τριακόντορο έργο της συλλογής που φιλοξενείται μόνιμα στο Δημαρχείο του Παλαιού Φαλήρου, και παραχώρησε για τις ανάγκες της έκθεσης ο Δήμαρχος κύριος Ιωάννης Φωστηρόπουλος
- την περίφημη Τριήρη, τον μεγάλο πρωταγωνιστή της Ιστορικής Ναυμαχίας,
- μία Φοινικική Διήρη, τον πρόγονο των Φοινικικών πλοίων που υπηρετούσαν τον Πέρση Μονάρχη, μοναδικό ίσως αντίγραφο σε ολόκληρο τον κόσμο.
- μακέτα με την κατασκευή της γέφυρας του Ξέρξη στον Ελλήσποντο.
- μακέτα ναυπηγείου της αρχαιότητας.
- έναν μνημειακό πίνακα (ελαιογραφία) διαστάσεων 2,15 μέτρα επί 3,24 μέτρα που απεικονίζει ναυμαχία της Ελληνιστικής περιόδου, τη ναυμαχία στην Σαλαμίνα της Κύπρου μεταξύ του Πτολεμαίου και του Δημήτριου του επονομαζόμενου «Πολιορκητή»

salamina-2


Στο πρώτο της μέρος (1 Νοεμβρίου – 10 Απριλίου) η έκθεση αφορά εκπαιδευτικές δράσεις στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν σχολεία και μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης απ’ ολόκληρη την χώρα, με προγραμματισμένες επισκέψεις, σε συνεννόηση με την Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Νίκαιας Αγιου Ιωάννη Ρέντη αλλά και ελεύθερη είσοδο για το κοινό, κάθε Τετάρτη 18:00 – 20:00 και Κυριακή 11:00 – 13:00, όπου οι επισκέπτες θεατές θα βιώσουν την μοναδική εμπειρία της συμμετοχής τους, (μέσα από την διαδραστική μακέτα), στην Ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης