Προεδρική Φρουρά: Στην ιματιοθήκη της η θρακιώτικη φορεσιά

Προεδρική Φρουρά: Στην ιματιοθήκη της η θρακιώτικη φορεσιά

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο αρχείο των Εθνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών της Προεδρικής Φρουράς η παρουσίαση και ένταξη της παραδοσιακής ενδυμασίας της Θράκης

foresia_thraki
Η παραδοσιακή ανδρική ενδυμασία της Θράκης, εντάχθηκε στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς, με πρώτη επίσημη εμφάνισή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στις 14/5/2020 κατά τον εορτασμό της 100ης επετείου από την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό.

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο αρχείο των Εθνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών της Προεδρικής Φρουράς η παρουσίαση και ένταξη της παραδοσιακής ενδυμασίας της Θράκης, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των ακριτών μας.

Η ενδυμασία περιλαμβάνει μαύρο ποτούρι, άσπρο πουκάμισο, μαύρο γιλέκο, και κόκκινο ζωνάρι με άσπρες κάθετες ρίγες. Το κεφάλι κοσμεί σαρίκι και συμπληρώνεται με το σακάκι (“αντερί τσούκνα”). Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η φορεσιά θα περιλαμβάνει και το απαραίτητο όπλο, που είναι το αυθεντικό θρακιώτικο σπαθί το οποίο παραχωρήθηκε από τον κ. Γεώργιο Μπουρουλίτη από το Σουφλί και αντίγραφο του οποίου κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τη φορεσιά της Προεδρικής Φρουράς.

Παρούσα στην επίσημη παρουσίαση ήταν σύσσωμη η θρησκευτική και πολιτική ηγεσίας της Θράκης καθώς και των θρακιώτικων Ομοσπονδιών της Ελλάδας και του Εξωτερικού.

«Είναι μια σημαντική στιγμή και για την Προεδρική Φρουρά και για την Θράκη» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Σήμερα, αποδίδουμε στην Θράκη αυτό που της αναλογεί. Και το πράττουμε στο πλαίσιο μιας εμβληματικής, κυριολεκτικώς, Επετείου: Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση και την ένταξη της Θράκης μας στον Εθνικό μας Κορμό. Και αυτή η ένταξη της Ενδυμασίας της στις Ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς είναι ένα οφειλόμενο χρέος, το οποίο σήμερα όλοι μαζί εκπληρώνουμε. Με τον τρόπο αυτόν αναγνωρίζουμε τι είναι εκείνο το οποίο σηματοδοτεί διαχρονικά και, ιδίως, στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας η ακριτική Θράκη. Αυτό το ακραίο Φυλάκιο της Ελλάδας και της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Κλείσιμο
Το κόστος κατασκευής των φορεσιών, που παραδόθηκαν στο Στρατιωτικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατία, κάλυψαν ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Φερών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και οι δήμοι Αλεξανδρουπόλεως και Διδυμοτείχου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης