διαΝΕΟσις: Τα οικονομικά της εκπαίδευσης κι ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρέθηκαν στο επίκεντρο τον Δεκέμβριο

διαΝΕΟσις: Τα οικονομικά της εκπαίδευσης κι ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρέθηκαν στο επίκεντρο τον Δεκέμβριο

Πόσα είναι τα χρήματα που δαπανούν το κράτος και τα ελληνικά νοικοκυριά για την εκπαίδευση των παιδιών τους και ποια είναι τα πέντε μέτρα που πρέπει να λάβουν πολίτες, κράτος και επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν στις αλλαγές της ψηφιακής εποχής

Dianeosis_Space-1340x500
Η πρόβλεψη του νέου "Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα" που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα χρήματα που δαπανούν το κράτος και τα ελληνικά νοικοκυριά για την εκπαίδευση των παιδιών τους, είναι μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τη διαΝΕΟσις μέσα στον Δεκέμβριο. 

Τα οικονομικά της εκπαίδευσης

Πριν από λίγες εβδομάδες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε για πρώτη φορά ένα πλήθος δεδομένων για τα οικονομικά της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα που προέρχονται από διάφορους φορείς, στο πλαίσιο συμμόρφωσης της Ελλάδας με ευρωπαϊκό κανονισμό. Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτουν ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα.

Από ό,τι αποδεικνύεται, η Ελλάδα είναι η χώρα της Ε.Ε. με τις λιγότερες κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση ως ποσοστό των δημόσιων δαπανών. Η κρίση έπαιξε σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο: μέσα στην πενταετία 2012-2016, η ετήσια χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από την κεντρική κυβέρνηση μειώθηκε κατά 10%.

Και οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκαν στο ίδιο διάστημα, όμως, κατά 14,7%.

Οι κατευθύνσεις εθνικής πολιτικής για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τις προηγούμενες εβδομάδες, δε, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Παρ' όλο που στο δημόσιο διάλογο συζητήθηκε αρκετά το θέμα των στόχων για την απολιγνιτοποίηση, άλλες πτυχές που περιέχονται στο πολύ σημαντικό αυτό κείμενο αξίζουν σχολιασμού. Ο Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, Πρόεδρος ERTICO-ITS Europe και Μέλος ΔΣ της Eυρωπαϊκής Πλατφόρμας Εφοδιαστικής Αλυσίδας ALICE, μελέτησε όσα αναφέρονται στο ΕΣΕΚ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και σε αυτό το άρθρο αναλύει τις πέντε κατευθύνσεις εθνικής πολιτικής που περιέχονται στο ΕΣΕΚ -τις οποίες χαρακτηρίζει "μια καλή πρώτη βάση"- και επισημαίνει τις αλλαγές και επιπλέον προβλέψεις που θα χρειαστούν για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό δίκτυο σταθμών φόρτισης αλλά και το θέμα της διαχείρισης των μεταφορικών δεδομένων και μια απαραίτητη μελέτη της πραγματικής συνδρομής της ηλεκτροκίνησης σε ένα πιο αποτελεσματικό αλλά και πιο "πράσινο" σύστημα μεταφορών. Το κείμενο του κ. Αμδίτη προστέθηκε και στη δημόσια διαβούλευση.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Κλείσιμο
Παράλληλα, ο Γιάννης Σολδάτος, Καθηγητής στο Athens Information Technology και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις, έγραψε για τα πέντε σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν από το κράτος, τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις, ώστε να αντεπεξέλθουμε ως χώρα συντομότερα αλλά και αποτελεσματικότερα στις ανάγκες ψηφιακού μετασχηματισμού, από τη δημιουργία μεγάλων και καλά οργανωμένων βάσεων δεδομένων, μέχρι τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη.

Το ενδεχόμενο μεγάλης παγκόσμιας ύφεσης

Υπάρχει, δε, μια συζήτηση εδώ και αρκετό καιρό σχετικά με το ενδεχόμενο μια μεγάλης, παγκόσμιας ύφεσης η οποία, υποτίθεται, ελλοχεύει. Δεδομένου ότι η δική μας χώρα, στην ευάλωτη αυτή περίοδο της δειλής οικονομικής της ανάπτυξης, θα είχε πολλά να χάσει από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αποφασίσαμε να καταγράψουμε τα δεδομένα της σημερινής κατάστασης και να εκτιμήσουμε τους πιθανούς κινδύνους. Στο προηγούμενο διάστημα ο Ηλίας Νικολαΐδης είχε την ευκαιρία να μιλήσει με δυο ειδικούς, τον Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστημίου του Σικάγου Ρόμπερτ Άλιμπερ και τον αναλυτή της Oxford Economics Ίνες Μακφί για ακριβώς αυτό το θέμα. Οι απαντήσεις τους είναι ενδιαφέρουσες, και παρουσιάζουν αρκετά κοινά σημεία. Σήμερα δημοσιεύσαμε και τις δύο συνεντευξεις ολόκληρες (του κ. Άλιμπερ εδώ, του κ. Μακφί εδώ), καθώς και ένα άρθρο που συνοψίζει τα βασικά συμπεράσματα και τις τέσσερις “εστίες κινδύνου”, τις ανισορροπίες του παγκόσμιου οικονομικού οικοδομήματος που εντοπίζουν οι ειδικοί, ακαδημαϊκοί και αναλυτές, από τον εμπορικό "πόλεμο" ΗΠΑ - Κίνας μέχρι τα προβλήματα της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σε χαμηλά επίπεδα οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών

Τέλος, καθώς η δημόσια συζήτηση για τα αποτελέσματα του PISA και τις διαχρονικά κακές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών, με αφορμή τη δημοσίευση της πρόσφατης έρευνας της διαΝΕΟσις συνεχίζεται, δημοσιεύτηκαν από τον ΟΟΣΑ τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα του 2018. Και αυτή τη φορά οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και στα τρία γνωστικά αντικείμενα (μαθηματικά, κατανόηση κειμένου, φυσικές επιστήμες), σταθερά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης