LIVE

Κορωνοϊός

Βερβεσός: Το «αγωγόσημο» εξυπηρετεί τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και οικονομικούς παράγοντες

vervesos_dikigorikoi_syllogoi

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επισήμανε ότι η εκπρόθεσμη νυχτερινή τροπολογία που ψηφίστηκε για την επιβολή του αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου είναι αντίθετη σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων

Η νυχτερινή αιφνίδια νομοθέτηση της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου εξυπηρετεί εισπρακτικά μόνο τις Τράπεζες για τα εκατοντάδες χιλιάδες «κόκκινα» και άλλα δάνεια, τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Δημόσιο, αλλά και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες, τα ονόματα των οποίων σύντομα θα γίνουν γνωστά, τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ειδικότερα, ο κ. Βερβεσός επισήμανε κατ΄ αρχάς ότι η εκπρόθεσμη νυχτερινή τροπολογία που ψηφίστηκε για την επιβολή του αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, είναι αντίθετη σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως αντίθετη είναι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα (κυρώθηκε με το νόμο 2462/1997) και την νομολογία των δικαστηρίων.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε ότι η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη δεν έχει σκοπό να λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα εξυπηρετεί τα μάλα τις Τράπεζες οι οποίες περιέρχονται σε προνομιακή θέση έναντι των δανειοληπτών σε Ελβετικό φράγκο, εκείνων που έχουν «κόκκινα» δάνεια άνω των 240.000 ευρώ, δηλαδή στεγαστικών δανείων, επιχειρηματικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών δανείων, κ.λπ.

Παράλληλα, η νέα ρύθμιση ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οικονομικούς παράγοντες του τόπου. Μάλιστα, τους εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο, καθώς ο νομοθέτης έδωσε αναδρομική ισχύει στην επίμαχη διάταξη. Ο κ. Βερβεσός, επισήμανε ακόμα ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστό ποίους οικονομικούς παράγοντες εξυπηρέτει η εν λόγω διάταξη.

Τα έσοδα από το αγωγόσημο πάνε υπέρ του Δημοσίου, δηλαδή υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού και όχι υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ για τις κτιριακές και άλλες ανάγκες της Δικαιοσύνης, ανέφερε ο κ. Βερβεσός.

Και προσέθεσε ότι, την ίδια στιγμή είναι σε βάρος των πολιτών καθώς αφενός καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά, κάτι που αντιβαίνει τις συνταγματικές επιταγές, αφετέρου καθιστά απαγορευτική την προσέγγιση των πολιτών στα δικαστήρια, λόγω του υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα ο πολίτης να στερείται με τον τρόπο αυτό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας.

Δεν έκρυψε εξάλλου, ο κ. Βερβεσός το φόβο ότι η επιβολή του δικαστικού ενσήμου θα επεκταθεί και στις δίκες του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου, επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής του ακινήτου, εφόσον η αξία του ακινήτου είναι άνω των 250.000 ευρώ (δηλαδή για να αναγνωστεί το δικαίωμα κυριότητάς του ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταβάλλει 2.648 ευρώ δικαστικό ένσημο). Όπως επίσης, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες δίκες, προσέθεσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Ο δικηγορικός κόσμος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τόνισε ο κ. Βερβεσός, άμεσα η επίμαχη τροπολογία να καταργηθεί, ενώ παράλληλα το δικηγορικό σώμα ξεκίνησε ένα κοινωνικό αγώνα για «μια αντισυνταγματική και άδικη ρύθμιση για τους πολίτες».

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό ο ΔΣΑ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9), ενώ την ίδια μέρα οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους (στην Αθήνα από 12μ. έως 3μ.μ.).

Ακόμη, θα ζητήσει ο κ. Βερβεσός άμεση συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, ενώ ξεκινούν ενημερωτικές καμπάνιες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για επιπτώσεις της νέας νομοθετικής ρύθμισης.

Την ίδια στιγμή θα ζητήσει ο ΔΣΑ τρείς γνωμοδοτήσεις από καθηγητές των Νομικών Σχολών των Πανεπιστημίων για την επιβολή του δικαστικού ενσήμου, ενώ θα απασχολήσει το επίμαχο θέμα και την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Ακόμη, θα ζητηθεί να γνωμοδοτήσει επί του επίμαχου θέματος η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Τέλος, εφόσον δεν ευοδώσουν οι προσπάθειες αυτές, τότε ο ΔΣΑ ξεκινά κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του δικηγορικού κόσμου με στοχευμένες απόχες από τις δίκες που συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ θα αναζητηθούν και άλλες μορφές αποχής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης