Στον καθηγητή του ΑΠΘ, Βασίλειο Κάλφα, το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας για το 2019

Στον καθηγητή του ΑΠΘ, Βασίλειο Κάλφα, το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας για το 2019

Η τιμή στον δάσκαλο και ερευνητή Βασίλη Κάλφα φέρνει στο νου τους αλησμόνητους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλη Ξανθόπουλο και Στέφανο Πνευματικό, εμπνευσμένους δασκάλους και λαμπρούς επιστήμονες, που δολοφονήθηκαν το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 1990, την ώρα που δίδασκαν ένα προχωρημένο μεταπτυχιακό σεμινάριο

06_
Στον καθηγητή Βασίλη Κάλφα απένειμε το φετινό Βραβείο η Επιτροπή του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου - Σ. Πνευματικού του ΙΤΕ Φέτος συμπληρώνονται είκοσι εννέα χρόνια από τότε που το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας θέσπισε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, έναν θεσμό που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και αφοσίωση στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία.

Η τιμή στον δάσκαλο και ερευνητή Βασίλη Κάλφα φέρνει στο νου τους αλησμόνητους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Βασίλη Ξανθόπουλο και Στέφανο Πνευματικό, εμπνευσμένους δασκάλους και λαμπρούς επιστήμονες, που δολοφονήθηκαν το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 1990, την ώρα που δίδασκαν ένα προχωρημένο μεταπτυχιακό σεμινάριο.

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης,Πρόεδρος Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας λέει στο “protothema.gr”: «Φέτος συμπληρώνονται είκοσι εννέα χρόνια από τη θέσπιση του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του ΙΤΕ, έναν αναγνωρισμένο θύλακα αριστείας στην έρευνα. Πρόκειται για το μοναδικό θεσμό στη χώρα που επιβραβεύει την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών στη διδασκαλία. To βραβείο αυτό απονέμεται κάθε χρόνο στη μνήμη δύο λαμπρών επιστημόνων που χάθηκαν άδικα το 1990. Το φετινό βραβείο εμπίπτει στο θεματικό κύκλο των «Επιστημών του Ανθρώπου και των Τεχνών» και απονέμεται στον καθηγητή του ΑΠΘ Βασίλη Κάλφα, για το εξαίρετο διδακτικό του έργο στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, που περιλαμβάνει και μεταφράσεις έργων του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Η πανεπιστημιακή διδασκαλία, που επί σειρά ετών υποδειγματικά και με συνέπεια υπηρέτησε ο Βασίλης Κάλφας, είναι συνυφασμένη με όλες εκείνες τις δραστηριότητες που ανοίγουν επιστημονικούς δρόμους στο φοιτητή, τον εμπνέουν και τον καθοδηγούν στην έρευνα. Ιδιαίτερα στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, που απαντούν σε παγκόσμιες κοινωνικές προκλήσεις, η εμπνευσμένη διδασκαλία έχει ιδιαίτερη σημασία. Γενικότερα, όμως, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η έρευνα που διεξάγεται στα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, όπως αποτυπώνεται από τον αριθμό και την απήχηση των δημοσιεύσεών τους και τις ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίζουν.


09_
07_

Σε δηλώσεις του στο Protοhema .gr Βασίλης Κάλφας, καθηγητής ΑΠΘ λέει για το βραβείο: «Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που μου δίνεται αυτό το βραβείο. Είναι το καλύτερο δώρο για το τέλος της πανεπιστημιακής μου καριέρας, καθώς συμπίπτει με τη συνταξιοδότησή μου του χρόνου. Οπότε το θεωρώ ένα πολύ καλό τελικό δώρο. Και επίσης θεωρώ αυτή την εκδήλωση μία καλή ευκαιρία για να δώσουμε βάρος στη διδασκαλία στο πανεπιστήμιο κι όχι απλώς στην έρευνα. Προφανώς χωρίς την έρευνα δε γίνεται και καλή διδασκαλία, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι τουλάχιστον τα πανεπιστήμια είναι και εκπαιδευτικοί θεσμοί κι επομένως εφόσον ο στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε νέους ανθρώπους, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, με κέφι και με αγάπη. Νομίζω πως αυτό έκανα όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν πανεπιστήμιο».

Για τα κριτήρια που καθιστούν την πανεπιστημιακή διδασκαλία καλή, ο κ. Κάλφας τονίζει: «κατά βάσιν να αγαπάς αυτό που κάνεις. Κατά δεύτερο θα έλεγα να είσαι ο εαυτός σου μέσα στην τάξη, να μην παριστάνεις κάτι άλλο, να μην μιμείσαι άλλους. Εάν αυτά τα δύο υπάρχουν και μαζί, προφανώς, κι ένα στοιχείο γνώσης, διότι για να διδάξεις καλά πρέπει να γνωρίζεις το αντικείμενό σου, τότε νομίζω πως τα πράγματα είναι απλά».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, όπου έλαβε χώρα η 29η τελετή απονομής του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού. Το Βραβείο απενεμήθη από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, στον Καθηγητή Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Κάλφα. Την τελετή άνοιξε ο Καθηγητής κ. Γιάννης Ιωαννίδης, Προεδρεύων της Επιτροπής Βραβείου, ενώ ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, μίλησε για το ιστορικό του Βραβείου. Τον έπαινο και το έργο του τιμηθέντος παρουσίασε ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ . Θεοδόσης Τάσιος, και στη συνέχεια ο βραβευόμενος έδωσε ομιλία με θέμα «Η Φιλοσοφία ως μάθημα».

01_
Κλείσιμο


Στην τελετή, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Καθηγητής Βασίλειος Διγαλάκης, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, και την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρ. Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Καθηγητής Κώστας Φωτάκης. Μεταξύ άλλων, στην τελετή παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Καθηγητής κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος, ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής . Νικόλαος Ταγαράς, ο Βουλευτής ΝΔ Σπύρος Πνευματικός, o πρ. Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, Ακαδημαϊκοί, Πρόεδροι Ερευνητικών Κέντρων, Πανεπιστημιακοί και πλήθος συναδέλφων και μαθητών του Βασίλη Κάλφα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης