«Πόλεμος» στον ιατρικό κόσμο: Τι προκάλεσε τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια στην ημερίδα στο Ζάππειο

«Πόλεμος» στον ιατρικό κόσμο: Τι προκάλεσε τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια στην ημερίδα στο Ζάππειο

Αιτία της διαμάχης η σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτών στην Υγεία - Ένταση εντός και εκτός της ημερίδας - Ακατανόητη η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, λέει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

ekso-giatroi
Χωρισμένος στα δύο είναι ο ιατρικός κόσμος της χώρας αναφορικά με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στον χώρο της Υγείας (ΣΔΙΤ), αν κρίνει κανείς από τα θλιβερά επεισόδια που έλαβαν χώρα στη χθεσινή ημερίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με θέμα «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» στην παροχή υπηρεσιών υγείας, στην Αίγλη Ζαππείου.

Ο χώρος διεξαγωγής της εκδήλωσης λίγο έλειψε να μετατραπεί σε πεδίο μάχης όταν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εισέβαλαν στον χώρο ανήρτησαν πανό κατά των ΣΔΙΤ και απαίτησαν την αποχώρηση όλων των παριστάμενων από την αίθουσα.

Εν τέλει η ημερίδα διεκόπη ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αποφευχθούν τα χειρότερα και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναζητά νέα ημερομηνία διοργάνωσης της το προσεχές διάστημα.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο protothema.gr και το ygeiamou.gr διαμηνύει στους συνδικαλιστές των νοσοκομειακών γιατρών ότι «η ημερίδα θα διεξαχθεί, είτε το θέλουν είτε όχι».

eisboli


Επεισόδια εντός κι εκτός της ημερίδας

Κλείσιμο
Η διοργάνωση της ημερίδας ήδη από την ανακοίνωσή της είχε προκαλέσει την αντίδραση των ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, με την δεύτερη μάλιστα να έχει εξαγγείλει στάση εργασίας στα νοσοκομεία της Αττικής τις ώρες 09:00 - 15:00 (δηλαδή κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας), πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αίγλη Ζαππείου.

Πράγματι, τα μέλη των ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ έφτασαν στο Ζάππειο και εκεί βρέθηκαν αντιμέτωπα με δυνάμεις των ΜΑΤ, που εμπόδισαν τους συγκεντρωμένους να εισέλθουν στην αίθουσα που γινόταν η ημερίδα του ΠΙΣ. Επικράτησε ένταση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στα μάτια ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» κ. Ηλίας Σιώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, έγινε χρήση χημικών και «στην επίθεσή τους τα ΜΑΤ τραυμάτισαν γιατρούς, υγειονομικούς, εργαζόμενους για να υπερασπιστούν την πολιτική που ιδιωτικοποιεί την υγεία και την μετατρέπει σε εμπόρευμα. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα βρίσκονται στο πλευρό των γιατρών που αγωνίζονται για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, για όλο τον λαό. Η υγεία είναι Κοινωνικό Αγαθό. Δε θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίησή της».

Εν τέλει τα μέλη της ΟΕΝΓΕ και των λοιπών συνδικαλιστικών σωματείων των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας κατάφεραν να εισέλθουν στην αίθουσα διεξαγωγής της ημερίδας και να πραγματοποιήσουν κατάληψη φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις», «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός. Δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός».

Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στην κινητοποίηση, ενώ ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, που επίσης ήταν στην εκδήλωση, αποχώρησε.

Ντου της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ και της ΠΟΕΔΗΝ στην αίθουσα που διεξάγεται η ημερίδα του ΠΙΣ για τις ΣΔΙΤ.

Δημοσιεύτηκε από Maria Tsilimigkaki στις Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019


ΠΙΣ: Ακατανόητη η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αφορμή τα προαναφερόμενα γεγονότα ζήτησε την κοινωνική καταδίκη της «εισβολής» των συνδικαλιστών του υγειονομικού κλάδου στην ημερίδα.

«Απαραίτητη προϋπόθεση της Δημοκρατίας είναι ο διάλογος. Δυστυχώς σήμερα οι "Δημοκράτες" φίμωσαν τα μικρόφωνα και δεν επέτρεψαν να ακουστεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γιατρών. Ο ΠΙΣ καλεί την ελληνική κοινωνία να καταδικάσει τα φαινόμενα αυτά», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, κ. Γιώργος Ελευθερίου. Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αφού καταδίκασε τη χρήση δακρυγόνων από τις δυνάμεις των ΜΑΤ υποστήριξε ότι «η διαδικασία του διαλόγου διεκόπη βιαίως από ανθρώπους που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν ώστε να διατυπώσουν την άποψη τους» και συμπλήρωσε ότι «είναι ακατανόητη η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα υπάρχει εδώ και 14 χρόνια και χάρη σε αυτήν έχουν χτιστεί και στελεχωθεί νοσοκομεία».

episodia-1


Μιλώντας στο protothema.gr και το ygeiamou.gr, ο κ. Εξαδάκτυλος πρόσθεσε ότι «είναι πρωτοφανές μια εκδήλωση διαλόγου, ενημέρωσης και προβληματισμού να διαλύεται με την βία και είναι αναπάντεχο διότι όλοι οι συνάδελφοι είχαν λάβει πρόσκληση να εγγραφούν και να συμμετέσχουν με το βήμα ελεύθερο να διατυπώσει ο καθένας την άποψή του. Πολλοί από αυτούς δε οι οποίοι σήμερα αρνήθηκαν να διεξαχθεί η ημερίδα του ΠΙΣ, αύριο θα συμμμετάσχουν και θα μιλήσουν σε ημερίδα της ΕΣΔΥ για το ίδιο θέμα.
Είναι σαφές λοιπόν ότι το πρόβλημά τους είναι να μην έχουν λόγο οι γιατροί στην συζήτηση αυτή. Κι ενώ παρουσιάζονται οι ίδιοι ως σωτήρες του δημόσιου συστήματος υγείας και χαρακτηρίζουν εμάς "αντιδραστικούς", υπηρετούν ουσιαστικά τον κρατισμό και την συντήριση. Μια συντήριση που έχει φέρει το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας στα όριά του, έχει οδηγήσει στην απελπισία τους πολίτες και έχει διώξει από την χώρα νέους και εξαιρετικά ικανούς γιατρούς. Να τους διαμηνύσω ότι η ημερίδα θα διεξαχθεί, είτε το θέλουν, είτε όχι. Δεν είναι στο χέρι 70 ατόμων να καθορίσουν το μέλλον της Υγείας στη χώρα, ούτε μας φόβισε το πανό και η ντουντούκα. Όπως είπα και στον χαιρετισμό που πρόλαβα να κάνω πριν εισβάλουν στο χώρο, οι γιατροί δεν είμαστε λαγοί, αλλά ταύροι».

zap-1


Με τη σειρά της η Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ κυρία Άννα Μαστοράκου σημείωσε ότι «ενώ οι δαπάνες υγείας προβλέπεται να αυξηθούν λόγω της ταχείας δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού μας, ο ΠΙΣ πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει διάλογο ώστε να βρεθούν δόκιμες λύσεις για να μην χάσουν οι ασφαλισμένοι τις παροχές υγείας που έχουν».

Σχολιάζοντας δε στο protothema.gr και το ygeiamou.gr η κ. Μαστοράκου το σκηνικό έντασης μεταξύ των υγειονομικών σημείωσε ότι 
«με τα σημερινά τραγελαφικά γεγονότα ο κακότροπος συνδικαλισμός βρέθηκε παγιδευμένος σε μία στείρα ρητορική η οποία είναι πολλά βήματα πίσω από την κατασταλαγμένη πια άποψη της κοινωνίας, η οποία έχει κουραστεί με την ταλαιπωρία που υφίσταται από τα κενά του συστήματος. Η προσπάθεια φίμωσης του ΠΙΣ δεν θα μας αποτρέψει από το να επιμείνουμε στο δημιουργικό διάλογο».

Και συμπλήρωσε ότι «αυτό που εντέχνως παρέλειψαν οι συνδικαλιστές να αναφέρουν, είναι ότι οι ΣΔΙΤ λειτουργούν εδώ και χρόνια στο σύστημα υγείας της χώρας μας, όπως π.χ. η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ, τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, και οι ιδιωτικές συμβάσεις που συνάπτονται από τα Νοσοκομεία. Η εσκεμμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης δεν βρίσκει ερείσματα ούτε στον ιατρικό κόσμο, ούτε στην κοινωνία».

giatros


Αιτία «πολέμου» η σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτών στην Υγεία

Η ημερίδα του ΠΙΣ για τις «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» ήταν η αφορμή και όχι η αιτία για τη χθεσινή ένταση μεταξύ των υγειονομικών που πλέον έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Ήδη από την παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία είχαν αρχίσει να «ανάβουν τα αίματα», καθώς τα σχέδια της Πειραιώς για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών περιελάμβαναν και την Υγεία.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα αναφορικά με τις ΣΔΙΤ στην Υγεία προβλέπει μεταξύ άλλων, την δυνατότητα εργασίας των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία προς κάλυψη των κενών που υπάρχουν, την εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από ιδιωτικές εταιρίες στα δημόσια νοσοκομεία και τη μετατροπή της νομικής μορφής των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε οτιδήποτε άλλο (ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες), με στόχο φυσικά τη βελτίωση των παθογενειών του ΕΣΥ και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ευθύς εξαρχής όμως οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές τάχθηκαν κατά του κυβερνητικού σχεδιασμού και φυσικά, λάδι στη φωτιά έριξε η πρόταση που παρουσίασε ο ΠΙΣ τον περασμένο Οκτώβριο αναφορικά με την αναδιάταξη του ΕΣΥ και των δομών υγείας. Στις προτεινόμενες αλλαγές υπήρχε και αυτή για τη μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στοχεύοντας στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, της αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση πόρων.

Ειδικά ο ΠΙΣ προτείνει «το σύνολο των Δημοσίων Νοσοκομείων θα πρέπει να υπάγονται απευθείας σε ένα νέο εξειδικευμένο Δημόσιο Οργανισμό, το "ΕΣΥ ΝΠΔΔ", ο οποίος θα αναλάβει την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία όλης της προσφοράς Δημοσίων Υπηρεσιών Υγείας στη χώρα, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας», υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει στην πλειοψηφία των Νοσοκομείων της ΕΕ (Δημόσια ή Κοινωφελή Ιδρύματα).

Το «ΕΣΥ ΝΠΔΔ», που προτείνει ο ΠΙΣ, θα διαθέτει σύγχρονη οργάνωση και προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης (προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ). Θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων και τη δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών. Ειδική αναφορά γίνεται στη διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των Δημοσίων Νοσοκομείων, (με πιθανή ανάμειξη του ΑΣΕΠ), με τεχνοκρατικά κριτήρια και αδιάβλητο τρόπο.

Η «ρηξικέλευθη» αυτή πρόταση, όπως την χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, από την πρώτη στιγμή προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις στο χώρο των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών.

xeri


Για την ΕΙΝΑΠ αποτελεί «κόκκινο πανί» η οποιαδήποτε επανεξέταση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ καθώς και το ενδεχόμενο απασχόλησης ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, πολλώ δε μάλλον η αλλαγή του χαρακτήρα των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η ΟΕΝΓΕ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η πρόταση του ΠΙΣ για το ΕΣΥ ουσιαστικά απηχούν τις απόψεις μιας μειοψηφίας του Συλλόγου που πρόσκειται στην κυβέρνηση και κάνει λόγο για «κυβερνητικούς λαγούς».

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ προτείνει αντί της πρότασης του ΠΙΣ αλλά και του κυβερντητικού σχεδιασμού για τις ΣΔΙΤ προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές, ενίσχυση της χρηματοδότησης του δημοσίου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία στο Μέσο Όρο των χωρών της Ε.Ε. και όχι περαιτέρω μετακύλιση της λειτουργίας του στις τσέπες των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ, μακριά από το 7,5% του μέσου όρου της ΕΕ. Ενώ αντιθέτως, οι ιδιωτικές δαπάνες στη χώρα μας βρίσκονται στο 3,5% του ΑΕΠ όταν ο Μ.Ο. στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 1% του ΑΕΠ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης