Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Πρόωρη και ανεύθυνη η δήλωση πως το άτμισμα είναι ασφαλές

190824112544_atmisma

 «Είναι πλέον σαφές πως το άτμισμα μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρα οξεία πνευμονική βλάβη, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν είναι ασφαλές» ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Δημοσθένης Μπούρος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταρείας

Προβληματική και παραπλανητική είναι η σύγκριση ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές παροχής νικοτίνης (ατμοποιητές και ηλεκτρονικά τσιγάρα) είναι ασφαλέστερες από τα συμβατικά τσιγάρα. «Πιο ασφαλές δεν σημαίνει ασφαλές», τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Υπογράμμισαν ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος είναι βασικά άγνωστες - χρειάστηκαν δεκαετίες προκειμένου να διαπιστωθούν οι θανατηφόρες επιπτώσεις του καπνίσματος - αφού οι ηλεκτρονικές συσκευές παροχής νικοτίνης (electronic nicotine delivery systems, eNDS) έκαναν την εμφάνιση τους πριν από περίπου μία δεκαετία. Όπως ανέφεραν η απήχηση του ατμίσματος έχει επεκταθεί δραματικά σε όλο τον κόσμο βασιζόμενη στην παραδοχή πως οι eNDS είναι ασφαλέστερες από τα συμβατικά τσιγάρα.

Σε αυτό σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας-Φυματολογίας ΕΚΠΑ, Μπούρο Δημοσθένη, συμβάλλουν και απόψεις επιστημόνων, κάτι που ο ίδιος θεωρεί απαράδεκτο. «Η δήλωση πως το άτμισμα είναι ασφαλές είναι πρόωρη και ανεύθυνη. Είναι πλέον σαφές πως το άτμισμα μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρα οξεία πνευμονική βλάβη, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν είναι ασφαλές», ανέφερε ο κ. Μπούρος.

Στις ΗΠΑ έως 20 Νοεμβρίου 2019 είχαν δηλωθεί 2.290 περιστατικά οξείας πνευμονικής βλάβης και 47 θάνατοι. Η επιπλοκή αυτή είναι επικίνδυνη, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (95%) χρειάστηκε νοσηλεία. Οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν νεαρά άτομα, κάτω των 35 ετών (77%). Ο κ. Μπούρο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προτείνοντας εντατικοποίηση των προγραμμάτων ενημέρωσης, ιδιαίτερα στους νέους, καθώς όπως είπε η διαφήμιση των ηλεκτρονικών συσκευών παροχής νικοτίνης είναι επιθετική ιδιαίτερα στους εφήβους. Στις ΗΠΑ το2017 το 11% των μαθητών ηλικίας 17-18 ετών ανέφεραν πως άτμισαν τον τελευταίο μήνα, το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 20,9% το 2018 και στο 25.4% το 2019. Η αγορά ηλεκτρονικών συσκευών παροχής νικοτίνης είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα με τζίρο στις ΗΠΑ που έφτασε τα 11,3 δισ. δολάρια το 2018.

Σε Ευρώπη και Αμερική απαγορεύεται στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλέστερα από το κάπνισμα. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αλλά και τον FDA, θεωρεί ότι το άτμισμα είναι μία άλλη μορφή καπνίσματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία και εθισμό. Δεν αποτελεί τεκμηριωμένη μέθοδο διακοπής καπνίσματος. Αντίθετα υπονομεύει την διακοπή καπνίσματος, αλλά και την αποχή από το κάπνισμα, προσελκύοντες νεαρά άτομα με ελλιπή ενημέρωση. Το εκπνεόμενο νέφος περιέχει πολλές επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να έχουν συνέπειες σε άτομα που τις εισπνέουν παθητικά και είναι ευαίσθητα. Περίπου 40 χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα διαλύματα νικοτίνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Οτι

μ@λ@κ!α θέλει λέει ο καθένας Την υγεία του ατμισματος μια χαρά τη καταλαβαίνει ο ατμιστης Ήρθε τώρα ο δόκτορας να μας πει πως έχουν τα πραγματα

Τσαν

Θα ατμίζουμε μέχρι να πεθάνετε από το κακό σας ή από το τσιγάρο (που εμείς πλέον εμείς δεν αγοράζουμε). Και ο συγκεκριμένος ντόκτορας, να δει ξανά αυτά που δήλωσε και να σκεφτεί αν έκανε κάτι λάθος στη ζωή του... Γιατρός, πνευμονολόγος, που έχει δει τι προκαλεί το τσιγάρο, αντί να κάνει εκστρατεία να στραφούν οι καπνιστές που δεν μπορούν να το κόψουν στον ατμό, και οι επιστήμονες στις μελέτες επιβεβαίωσης και βελτίωσης του ατμού, κάθετε και μας λέει να ξαναγυρίσουμε στα πισσόχορτα που θησαυρίζουν το κράτος, τις κανοβιομηχανίες και τους εμπόρους της υγείας. Ή μήπως ο γιατρός αυτός δεν ξέρει ότι οι περισσότεροι καπνιστές ΔΕΝ ΤΟ ΚΟΒΟΥΝ;;; Ελπίζω να δημοσιευτεί, αν και δε το νομίζω...

piter fonda

Βάζω λίγο καπνό για να καίγετε το κλαδί του δέντρου που βάζω στο τυλιχτό. ? με μετρούν σαν καπνιστή η ατμιστή?

ττ

Πρόωρη και ανεύθυνη η δήλωση πως το άτμισμα είναι τόσο επικίνδυνο όσο και το κάπνισμα.

Ντροπή

Ο κύριος αυτός δλδ προτιμά ο κόσμος να καπνίζει που είναι δεδομένο πως προκαλεί καρκίνο;!

Μάνος

Πρώτον, για τα περιστατικά στις ΗΠΑ έχει τεκμηριωθεί πως έφταιγε παράνομο έλαιο κάνναβης που έβαζαν στα ηλ. τσιγάρα τους αυτοί που αρρώστησαν. Δεύτερον, έχει αποδειχθεί από επιστημονική έρευνα πως οι ατμιστές είναι 11 φορές πιο πιθανό να κόψουν το κάπνισμα τελείως. Μάλιστα η μελέτη είχε δημοσιευτεί και εδώ στο πρώτο θέμα. Τρίτον, ναι μεν το "πιο ασφαλές" δεν συνεπάγεται "ασφαλές", αλλά η διαφορά στην υγεία και την ποιότητα ζωής είναι τεράστια και είναι εγκληματικό να στερούμε από ανθρώπους τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη ζωή τους. Το μη χείρον βέλτιστον. Τέταρτον, ρεαλιστικά αν η λύση του ηλ. τσιγάρου εκλείψει οι περισσότεροι δεν θα το κόψουμε, θα γυρίσουμε στο κανονικό τσιγάρο χειροτερεύοντας την υγεία μας. Αυτό μπορεί να μην στεναχωρεί καθόλου τις καπνοβιομηχανίες που έχουν δει τεράστια πτώση στο τζίρο τους, αλλά θα έπρεπε να ανησυχεί αυτούς που υποτίθεται εκπροσωπούν τη δημόσια υγεία. Εκτός αν δεν υπηρετούν αυτή αλλά τα συμφέροντα κάποιων καπνοβιομηχανιών. Πέμπτον, ήμουν καπνιστής για μια δεκαετία και εδώ και δύο χρόνια ατμίζω: μετά από χρόνια μπορώ επιτέλους ξανά να τρέχω, να ανεβαίνω σκάλες χωρίς να λαχανιάζω και έχω πάλι την αίσθηση της γεύσης και της οσμής. Νομίζω σε όποιον ατμιστή που προηγουμένως κάπνιζε και να μιλήσει κάνεις θα ακούσει τα ίδια πράγματα. Αισθητή βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας. Σίγουρα θα ήταν καλύτερα να το έκοβα, αλλά δεν θα το κόψω, και είναι εγκληματικό να μου το πάρει αυτό το κράτος ξέροντας ότι το μόνο που θα κάνει θα είναι να με ξαναρίξει στο τσιγάρο. Αυτά τα λίγα και με πάσα ειλικρίνεια. Ούτε συμφέροντα εκπροσωπώ ούτε έχω κανένα κέρδος. Όποιος τα έχει περάσει καταλαβαίνει.

thanks

μου άρεσε το '' αλλά δεν θα το κόψω ''. τις προάλλες λόγω βλάβης έμεινα χωρίς ηλ. τσιγάρο ένα οκτάωρο περίπου και ανησύχησα στην πιθανότητα ότι, ίσως μπορώ να το κόψω.

Φίλε

Μανο Πρώτου μιλάς καλό είναι να κάνει και μια έρευνα.. Δεν θα μπω στη σύγκριση ποιο είναι πιο επιβλαβές.. Αλλά σου έχω νέα.. Η πλειοψηφία των ηλεκτρονικών τσιγάρων με υγρό η χωρίς έχει ιδιοκτήτη τις κακές βιομηχανίες καπνού που ανέφερες.. Εξαγορασαν μια μια τις εταιρείες που αναφέρεσαι, οπότε τα λεφτουδακια σου πάλι εκεί πάνε και με μεγαλύτερα κέρδη για αυτούς..

εεειι

η μεταλλικη αντισταση που καιγεται μετα απο ενα διαστημα μεσα στα υγρα βλαπτει??? τα υγρα γεματα χημικα που ατμιζοοντας γινονται αερια κ πανε στα πνεμονια βλαπτουν ???

Πνευμονολόγοι με κέντρα διακοπής καπνίσματος

Αν δεν παινέψω το σπίτι μου θα πέσει να με πλακώσει λέει ο σοφός λαός. Αλήθεια, αυτά τα συμπεράσματα από που τα έβγαλε ο κύριος Μπούρος; Λέει ταυτόχρονα ότι είναι νωρίς να το κρίνουμε και την ίδια στιγμή ότι είναι εξίσου επικίνδυνο το άτμισμα. Ορισμός παράνοιας δηλαδή.

Τασος

Πόσο είπαμε ότι πληρωθήκατε από τις καπνοβιομηχανίες ;; Το περιστατικό με το νοθευμένο υγρό στην Αμερική , που τους πιάσανε , είναι επιστημονική μελέτη ;;; Θα μας κουφάνετε εντελώς ;;

GTR

Καταρχήν και μόνο που μυρίζεις την ανάσα ενός ανθρώπου που μόλις έχει ατμίσει σου έρχεται μία αναγούλα και μία αρρωστημένη αίσθηση. Καταλαβαίνεις ότι αυτό το πράγμα που ρουφάνε είναι φουλ στα χημικά.

Καπνιστης

Ενώ εμείς μετα από ένα τσιγαράκι , το στόμα μας μυρίζει λεβάντα!!

Φούτσος

Και το κλάσιμο μυρίζει άσχημα να το λέμε και αυτό, αλλα δεν είδα να παραπονιέσαι

Δημήτρης

Μα τι μύτη είναι αυτή? Κυνηγόσκυλο είσαι? καταφέρνεις και μυρίζεις την ανάσα ατμιστή και καταλαβαίνεις τα χημικά? Δεν πας να κοιταχτείς?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης