ΕΥΔΑΠ επετειακή έκθεση: 90 χρόνια ιστορίας από την κατασκευή του φράγματος και της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα

ΕΥΔΑΠ επετειακή έκθεση: 90 χρόνια ιστορίας από την κατασκευή του φράγματος και της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα

Μια πρωτοποριακή έκθεση βασισμένη στο ιστορικό αρχείο της εταιρείας ύδρευσης

1111
Την εμβληματική πορεία της ΕΥΔΑΠ στον τομέα της ύδρευσης μέσα από ιστορικά αρχεία της εταιρείας που καταγράφουν την μεγάλη διαδρομή της στο χρόνο από το 1929 που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Φράγματος και της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα, παρουσιάζει η έκθεση που λειτουργεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η ΕΥΔΑΠ, ανταποκρινόμενη στη μεγάλη προσέλευση και στο έντονο ενδιαφέρον του κοινού, ανακοινώνει την παράτασή της έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020.

Η ΕΥΔΑΠ για πρώτη φορά εκθέτει τεκμήρια από το Ιστορικό της Αρχείο, προσφέροντας στο κοινό ένα βιβλίο γνώσης σε αδημοσίευτο υλικό. Η έκθεση περιλαμβάνει, πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση, αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες αλλά και έγγραφα τεκμήρια που αφορούν συμβάσεις, επιστολές και άλλα επίσημα έγγραφα, και βιβλία.
afisa

Η έκθεση με τα ιστορικά κειμήλια της Επιχείρησης παρουσιάζει αντικείμενα της εποχής, όπως εργαλεία χρήσης της κατασκευής και της καθημερινότητας του Φράγματος του Μαραθώνα στα τέλη της δεκαετίας 1920 αλλά και τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του σημαντικού έργου ύδρευσης. Το έργο της ΕΥΔΑΠ πλαισιώνει ένα εξαιρετικά σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου του Φράγματος. Τα πλάνα αυτά γυρίστηκαν με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου και έχουν μονταριστεί για το σκοπό της έκθεσης και έχουν επενδυθεί ηχητικά.

Κλείσιμο
Η έκθεση βασίζεται σε τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες. Η πρώτη περιγράφει πως υδρεύονταν οι Αθηναίοι πριν από το Φράγμα του Μαραθώνα αλλά και την συμβολή της επιστήμης και της τεχνολογίας στην εποχή του Μεσοπολέμου. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο υλικό που παρουσιάζει την υδροδοτική κατάσταση της Αθήνας από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους.

e2
e3

Επίσης παραθέτει πολύτιμα στοιχεία για την σύσταση της εταιρείας ULEN (η αρχική ονομασία της ΕΥΔΑΠ) και τον ιδρυτή της αλλά και για τη σύμβαση που υπέγραψε με το ελληνικό κράτος και όλα τα συνοδευτικά έργα (η κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου, Μονάδες Επεξεργασίας Νερού, και το δίκτυο διανομής νερού στην πόλη). Η δεύτερη ενότητα αφορά την εξερεύνηση στο ιστορικό αρχείο, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία για τα εργοτάξια της εποχής τους πειραματισμούς, την έρευνα αλλά και την καινοτομία με την συμμετοχή Αμερικανών και Ελλήνων μηχανικών. Τέλος η έκθεση φιλοδοξεί να διατηρήσει στη μνήμη τα σπουδαία φωτογραφικά και κινηματογραφικά στοιχεία, αποτυπώνοντας την εξέλιξη της υδροδότησης της Αθήνας.

Η είσοδος για την έκθεση είναι ελεύθερη στο ευρύ κοινό.
neg060_S-_1_

Πληροφορίες στα social media της εταιρείας και στην ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ


Επιμέλεια έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη

Ώρες και ημέρες λειτουργίας Έκθεσης:

Δευτέρα Κλειστά

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30

Παρασκευή 9:00-20:00

Σάββατο 11:00-16:00

Κυριακή 10:00-18:00

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Πειραιώς 254, Ταύρος Λεωφορείο:

Λεωφορείο: 049 (Πειραιάς – Ομόνοια).
Στάση: Σχολή Καλών Τεχνών.

Περπατήστε 1 λεπτό μέχρι τον προορισμό.

Λεωφορείο: 914 (Ομόνοια – Λαχαναγορά – Παλαιά Κοκκινιά).
Στάση: Σχολή Καλών Τεχνών.

Περπατήστε 1 λεπτό μέχρι τον προορισμό.

ΗΣΑΠ: Γραμμή 1.
Σταθμός: Καλλιθέας.

Περπατήστε 10 λεπτά μέχρι τον προορισμό.

90yearsMarathonDamEx_1_3
90yearsMarathonDamEx_4_3
90yearsMarathonDamEx_5_3


e5
e6
e7
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης