Αντιπολιτευτικά πυρά στο υπουργείο Υγείας: Επαναπροκηρύξτε τις θέσεις των διοικητών στο ΕΣΥ

Αντιπολιτευτικά πυρά στο υπουργείο Υγείας: Επαναπροκηρύξτε τις θέσεις των διοικητών στο ΕΣΥ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την τοποθέτηση ως διοικητών στο ΕΣΥ, κομματικών στελεχών της ΝΔ που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα για τη διοίκηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων

entatikoi_ar
Τη σκυτάλη μετά τα ίδια τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης και της αντιπολίτευσης πήρε η Ελληνική Εταιρία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) η οποία εξετάζοντας τις τοποθετήσεις των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στο ΕΣΥ σε έκτακτη συνεδρίασή της, χαρακτήρισε λυπηρή και απογοητευτική τη διαδικασία επιλογής που έγινε για τα στελέχη της υγείας και κάλεσε την κυβέρνηση είτε να αναστείλλει τους διορισμούς, είτε να προσφέρει θητεία μόνο έξι μηνών, σε όσους το αποδεχθούν.

Σκοπός της πρότασης είναι, όπως υπογραμμίζει η ΕΕΜΥΥ, «η επαναπροκήρυξη των θέσεων για την επιλογή κατάλληλων στελεχών, με άλλο νομικό καθεστώς, όπως αυτό που έχει προταθεί παλαιότερα από την ΕΕΜΥΥ και διασφαλίζει επιλογή μεταξύ εχόντων τα προσόντα για το κρίσιμο καθήκον διοίκησης οργανισμών με τεράστιους προϋπολογισμούς και αντικείμενο υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας».

Το ΔΣ της ΕΕΜΥΥ κρίνει αναγκαίο «τον εμπλουτισμό του ΕΣΥ με τεχνογνωσία επιστημονικής διοίκησης όπως είχε εξαγγείλει ο κ. Πρωθυπουργός» και θεωρεί πως το ουσυαστικό ερώτημα πίσω από τις αψιμαχίες της τελευταίας εβδομάδας για το μείζον αυτό ζήτημα είναι ένα: «Πρέπει τα νοσοκομεία να είναι κρατικές υπηρεσίες που κηδεμονεύονται και ετεροκαθορίζονται από το εκάστοτε υπουργικό γραφείο και την κομματική νομενκλατούρα ή δημόσιοι οργανισμοί αποτελεσματικής και αυτόνομης λειτουργίας υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επαγγελματιών;».

Η απάντηση είναι αυτονόητη, κατά τους μάνατζερς της υγείας. «Από τις πολιτικές και άσχετες επαγγελματικές ιδιότητες των περισσότερων υπό διορισμό Διοικητών είναι πασιφανές ότι διατηρήθηκε αλώβητο το παλαιοκομματικό μοντέλο» τονίζει η ΕΕΜΥΥ.

«Αδυνατούμε να δεχτούμε ότι η Επιτροπή επιλογής αξιολόγησε ως «αρίστους» ή έστω καταλληλότερους, μεταξύ των 1.650 υποψηφίων, τους συγκεκριμένους 111 νέους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές. Γνωρίζουμε ότι, υπήρχαν υποψήφιοι με πολλαπλάσια ειδικά προσόντα και σημαντική επαγγελματική εμπειρία στο υγειονομικό σύστημα» προσθέτει.

Τρεις -καυστικές- παρατηρήσεις της ΕΕΜΥΥ για τους 111 μάνατζερς του ΕΣΥ

Σύμφωνα με το ΔΣ της επιστημονικής εταιρίας, η «δεξαμενή» με τους 111 διοικητές του ΕΣΥ έχει μείζονα προβλήματα στο περιεχόμενό της.

Κλείσιμο
Με αφορμή τους μάνατζερς από τις Ένοπλες Δυνάμεις που τοποθετήθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία, η ΕΕΜΥΥ αναφέρει πως «το αξιόλογο, στρατιωτικό μοντέλο management δεν ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες και στην πολυ-επαγγελματική συγκρότηση του ΕΣΥ. Θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμοι μόνο πρώην διοικητές στρατιωτικών νοσοκομείων ή άλλοι αξιωματικοί ε.α. με αποδεδειγμένη εξειδίκευση στο health/hospital management, αν υπάρχουν».

Κρίνοντας το ηλικιακό όριο που όπως αποδείχτηκε με την περίπτωση του 80χρονου στο νοσοκομείο Καρδίτσας, δεν υπήρχε, οι ειδικοί επισημαίνουν πως προφανώς δεν μπορεί να ισχύσει γενικευμένος αποκλεισμός από θέσεις ευθύνης όλων των στελεχών τρίτης ηλικίας, άνω των 65 χρόνων, «που είναι φορείς χρήσιμης εμπειρίας και γνώσης και επιθυμούν να τις μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους», ωστόσο «η προσέγγιση είναι διαφορετική για άτομα χωρίς σχετικά προσόντα και τέταρτης ηλικίας, άνω των 75 ετών».

Τέλος, η ΕΕΜΥΥ αναφέρεται και στα συμβόλαια αποτελεσματικότητας των Διοικητών που θα εφαρμοστούν, σημειώνοντας πως «είχαν εφαρμοστεί το 2001, αλλά χωρίς συνέχεια μετά το 2004, με ευθύνη όλων των κυβερνώντων κατά την τελευταία 15ετία». Ωστόσο, χαρακτηρίζει ατυχή έμπνευση τη «ρήτρα αποδοτικότητας» διάρκειας τριών μηνών, που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, καθώς εκτιμά ότι δεν θα αποδώσει τίποτα με τους συγκεκριμένους διοικητές. «Οι πολλές δεκάδες «εξωτικοί» ως προς το υγειονομικό σύστημα και το επάγγελμά τους, διοικητές είναι αδύνατο να εξοικειωθούν με το εργασιακό πνεύμα και τις συνθήκες της νοσοκομειακής λειτουργίας ή να πληροφορηθούν τι σημαίνει VBHC, ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΤΝ, DRGs, ICD, BI (ή έστω... σκοραμίδα!), πόσο μάλλον ν΄ ανταποκριθούν σε δείκτες PROs, PREMs και KPIs, με ασαφείς προσδιορισμούς του μέτρου αποτελεσματικότητας (αύξηση, μείωση)» καταλήγει η ΕΕΜΥΥ στην απολύτως απαισιόδοξη εκτίμησή της για τους νέους διοικητές του ΕΣΥ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης