Διφθερίτιδα: Ποια είναι η «εξαφανισμένη» ασθένεια από την οποία πέθανε ο 8χρονος

Διφθερίτιδα: Ποια είναι η «εξαφανισμένη» ασθένεια από την οποία πέθανε ο 8χρονος

Το άτυχο αγόρι είχε χάσει και τους δύο γονείς του και είχε μεγαλώσει στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα -Τα τελευταία τρία χρόνια ζούσε με ανάδοχη οικογένεια - Η εμφάνιση της νόσου είναι σπάνια λόγω των τακτικών εμβολιασμών - Η ανακοίνωση του «Αγλαΐα Κυριακού» 

emvoliasmos-arthro
Σοκ προκάλεσε στο πανελλήνιο η είδηση ότι ένα 8χρονο παιδί στην Ελλάδα, εν έτει 2019 πέθανε από διφθερίτιδα, για την οποία υπάρχει εμβόλιο.

Η διφθερίτιδα, γνωστή στους περισσότερους σήμερα από το όνομα της και το βασικό παιδικό εμβόλιο για διφθερίτιδα -τέτανο- κοκκύτη που χορηγείται στα παιδιά στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα μια ξεχασμένη νόσος, μια ασθένεια που έχει εξαφανιστεί ακριβώς λόγω των τακτικών προγραμμάτων εμβολιασμού.

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Έχει χρόνο επώασης 2 με 6 ημέρες και προσβάλλει συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους. Τα μικρότερα παιδιά, και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών προστατεύονται από τα μητρικά αντισώματα.

Εκδηλώνεται με χαμηλό πυρετό και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό. Στο φάρυγγα (διφθεριτική φαρυγγίτιδα) οι αμυγδαλές καλύπτονται από ρυπαρό και δύσοσμο επίχρισμα το οποίο σχηματίζει τις διφθέρες ή ψευδομεμβράνες που αποκολλώνται δύσκολα και αιμορραγούν. Εάν υπάρξει επέκταση και στον λάρυγγα (διφθεριτική λαρυγγίτιδα) τότε θα παρουσιασθεί και βράγχος φωνής (βραχνάδα) μέχρι και αφωνία (έλλειψη φωνής), βήχας και δύσπνοια.

Το βακτήριο της διφθερίτιδας (corynebacterium diphtheriae) προκαλεί παραγωγή τοξίνης η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Επίσης προκαλεί μυοκαρδίτιδα, νευροπάθεια σε κρανιακές συζυγίες (διπλωπία, δυσαρθρία, δυσκαταποσία) όπως επίσης και αναπνευστική παράλυση.

Η ανακοίνωση του «Αγλαΐα Κυριακού» για τον θάνατο του 8χρονου

Με το ιατρικό ανακοινωθέν όπου αναγράφονται οι πιθανές αιτίες θανάτου του 8χρονου που κατέληξε την περασμένη Τρίτη στο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία και έχοντας μολυνθεί με το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας, κλείνει το «κεφάλαιο» της νοσηλείας του παιδιού από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Κλείσιμο
«Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η διαδικασία της νεκροτομής ανοίγει ένα άλλο «κεφάλαιο» όπου θα διερευνηθούν σε άλλη, πιο ενδελεχή, βάση τα αίτια του αδόκητου αυτού θανάτου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του «Αγλαϊα Κυριακού» ο ασθενής Δ.Α. πήγε στο Παίδων την περασμένη Παρασκευή, στις 22 Νοεμβρίου, «με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό».

Τέλος, επισημαίνεται ότι από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας

Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα). Το DTaP εμβόλιο γίνεται σε εφήβους για ανοσοποίηση έναντι της ασθένειας που προκαλεί το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (αλλά και έναντι του τέτανου και του κοκκύτη), ενώ το Td γίνεται σε παιδιά κάτω των 7 ετών.

Απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις ανά 10 χρόνια προκειμένου να διατηρείται καλό επίπεδο ανοσίας.


Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου εδώ και 28 χρόνια στην Ελλάδα




Ο θάνατος του 8χρονου αγοριού είναι το πρώτο κρούσμα της μολυσματικής αυτής νόσου, και μάλιστα θανατηφόρο, που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη χώρα μας, και καθιστά αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης στο πεδίο των εμβολιασμών.

Το παιδί κατά πληροφορίες είχε μεγαλώσει στο κέντρο βρεφών Μητέρα και τα τελευταία τρία χρόνια μεγάλωνε με ανάδοχη οικογένεια.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο 8χρονος είχε λάβει μόνο τις δύο από τις δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει απο τον τέτανο, τη διφθερίτιδα και τον κοκίτη. Επίσης, δεν είχε εμβολιαστεί για κανένα άλλο μολυσματικό νόσημα, όπως ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στη χώρα μας. Σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 12 ετών θα πρέπει να έχει κάνει 6 δόσεις του εμβολίου για να ειναι πλήρης η κάλυψη.

Το γεγονός ότι το παιδί είχε κάνει μόνο δύο δόσεις εξηγεί κατά τους ειδικούς και την «ευκολία» με την οποία το παιδί μολύνθηκε από το τοξινογόνο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Όπως επισημαίνουν συνεχώς οι ειδικοί, τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται σε έξαρση η αντιεμβολιαστική στάση των γονέων, τα βακτήρια που ευθύνονται για τις μολυσματικές ασθένειες δεν έχουν εξαφανιστεί, ούτε και θα εξαφανιστούν, αυτό που εξαλείφεται με τα εμβόλια είναι οι ασθένειες που προκαλούν.

Το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί νόσο της ανώτερης αναπνευστικής οδού που χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό και προσκολλημένη μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, τον φάρυγγα ή και τη μύτη. Σταδιακά δυσκολεύει την κατάποση ή την αναπνοή, προκαλώντας ακόμη και ασφυξία. Η δε τοξίνη που παράγεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή ανεπάρκεια και παράλυση.

Στην περίπτωση του ανεμβολίαστου 8χρονου το βακτήριο εισέβαλε εύκολα στον οργανισμό. Κατά πληροφορίες, το παιδί είχε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν. Οι γονείς του τον πήγαν προν από λίγες ημέρες, σε ιδιωτικό νοσοκομείο εκτιμώντας όλοι πρόκειται για λαρυγγίτιδα. Οι γιατροί ζήτησαν να γίνει εισαγωγή του παιδιού, γεγονός που οι γονείς δεν δέχτηκαν. Λίγες ώρες αργότερα πήγαν τον 8χρονο στο εφημερεύον Παίδων, όπου εκεί διασωληνώθηκε αμέσως.

Έπειτα από δυο 24ωρα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας το παιδί κατέληξε. Οι εξετάσεις είχαν δείξει ότι έχει προσβληθεί από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας.

Από τον ΕΟΔΥ λένε, πάντως, ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί από ποιο στέλεχος της διφθερίτιδας προσβλήθηκε το 8χρονο αγόρι προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα καλυπτόταν από το εμβόλιο που θα έπρεπε να είχε κάνει.

Να σημειωθεί ότι και οι ενήλικες πρέπει  ανά δεκαετία να εμβολιάζονται για τέτανο, διφθερίτιδα, κοκίτη.

Δείτε βίντεο: Οκτάχρονος πέθανε από διφθερίτιδα στην Αθήνα - Δεν είχε εμβολιαστεί
Οκτάχρονος πέθανε από διφθερίτιδα στην Αθήνα - Δεν είχε εμβολιαστεί



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης