Υπόθεση Novartis: Αμερικανική δικηγορική εταιρεία καταγγέλλει παρεμβάσεις προς τους προστατευόμενους μάρτυρες

Υπόθεση Novartis: Αμερικανική δικηγορική εταιρεία καταγγέλλει παρεμβάσεις προς τους προστατευόμενους μάρτυρες

Απέστειλε επιστολή στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, στον επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και ζητά να «ανασταλεί» το ελληνικό αίτημα παροχής πληροφοριών - Για προσπάθεια εκφοβισμού των εισαγγελικών αρχών κάνουν λόγο νομικοί κύκλοι

5a7aac151dc5241b778b463a
Αμερικανική δικηγορική εταιρεία, η οποία μαζί τον δικηγόρο Παύλο Σαράκη εκπροσωπούν νομικά τρεις προστατευόμενους Έλληνες μάρτυρες που κατέθεσαν στις Η.Π.Α., απέστειλε επιστολή με την οποία αφενός ζητά να «ανασταλεί» το αίτημα παροχής πληροφοριών σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis στις Η.Π.Α. και αφετέρου κάνει λόγο για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αποδέκτες της επιστολής είναι η ηγεσία του Αρείου Πάγου, αλλά και ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO), ενώ κοινοποιείται και στους αρχηγούς των Ελληνικών πολιτικών κομμάτων.

Πάντως, νομικοί κάνουν λόγο για διαφημιστική επιστολή και για επιστολή εκφοβισμού των Ελληνικών εισαγγελικών αρχών, την στιγμή μάλιστα κατά την οποία η Αμερικανική δικηγορική εταιρεία μπορούσε να ζητεί από τις Αμερικανικές αρχές να μην παρέχουν στοιχεία για την υπόθεση αυτή στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αφορμή για την επίμαχη επιστολή της δικηγορικής εταιρίας «KOHN, KOHN & COLAPINTO, LLP» και του δικηγόρου Στηβ Κον είναι οι «ανάρμοστες και παράνομες πρακτικές εκφοβισμού κατά των προσφευγόντων-καταγγελόντων μαρτύρων στις Αμερικανικές Αρχές για την "υπόθεση Novartis"», αλλά και το αίτημα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη προς τις Αμερικανικές Αρχές για παροχή πληροφοριών που σχετίζονται με τους προσφεύγοντες προστατευόμενους μάρτυρες ενώπιον της Αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Με την εξασέλιδη επιστολή ζητούν: «Να σταματήσετε αμέσως και να εγκαταλείψετε οποιαδήποτε προσπάθεια να μάθετε την ταυτότητα των Ελλήνων πολιτών που έχουν εθελοντικά δώσει πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ», ενώ ζητούν παράλληλα «να αποσύρετε οποιοδήποτε αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για να εκθέσετε την ταυτότητα αυτών των μαρτύρων»

Δεν παραλείπει ο Αμερικανός δικηγόρος να αναφέρει ότι αυτή η επιστολή αποτελεί και μια επίσημη καταγγελία κατά του Αρείου Πάγου, η οποία υποβλήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παράλληλα, ο δικηγόρος αναφέρει: «Εκπροσωπούμε πολίτες της Ελλάδας που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές σχετικά με παραβιάσεις του FCPA (σσ: νόμου για διαφθορά). Αυτοί οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρείχαν πληροφορίες ότι η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μπορεί να έχει δωροδοκήσει Έλληνες αξιωματούχους κατά παράβαση της νομοθεσίας. Οι καταγγέλλοντες δημοσιοποίησαν τις πληροφορίες σύμφωνα με το δίκαιο των ΗΠΑ, το οποίο παρέχει ισχυρή προστασία».

Κλείσιμο
Πάντως, ξεκαθαρίζεται ότι εκπροσωπούν μάρτυρες στην Αμερική, που δεν έχουν καμία σχέση με την διαδικασία στην Ελλάδα και καταλήγουν: «Θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου να παρεμποδιστούν τα δικαιώματα αυτών των μαρτύρων, και να αντιταχθούν σε αυτούς για μια νόμιμη παροχή πληροφοριών στις αρχές των ΗΠΑ».

Τέλος, ο Αμερικανός δικηγόρος ζητεί και τη διενέργεια έρευνας άμεσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης για παραβιάσεις εκ μέρους της Ελλάδας της νομοθεσίας και των συνθηκών που προβλέπουν την προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης