Καμπούρογλου: Η πράσινη επανάσταση των νέων για το κλίμα

Καμπούρογλου: Η πράσινη επανάσταση των νέων για το κλίμα

Η νεολαία έχει αρχίσει να πρωτοστατεί σε ενέργειες για την εγρήγορση όλου του κόσμου - Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει θέσει 17 στόχους για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030 - Το τι πρόκειται να συμβεί αναλύει ο Παναγιώτης Καμπούρογλου ιδρυτής και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Aero Iasion Development Ltd

fdsfds
Καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας εντατικοποιούμε την παραγωγή σε τέτοια βαθμό που κινδυνεύει να εξαλειφθεί η δυνατότητα του πλανήτη να μας συντηρήσει.

Αυτή είναι μία απλουστευμένη ερμηνεία για το τι προσπαθεί η ανθρωπότητα να πετύχει μέσω της αειφόρου ανάπτυξης.

Με βάση τις μελέτες του ΟΗΕ, η κλιματική αλλαγή απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια του πλανήτη. Οι πόροι του πλανήτη δεν αρκούν πλέον! Η λεγόμενη Earth Overshoot Day, η ημέρα δηλαδή που ο πλανήτης γη θα εξαντλήσει τους ανανεώσιμους πόρους του, έρχεται κάθε χρόνο και πιο νωρίς. Πλησιάζει η μέρα που ο πλανήτης θα πάψει να μας συντηρεί

Η νεολαία έχει αρχίσει να πρωτοστατεί σε ενέργειες για την εγρήγορση όλου του κόσμου. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει θέσει 17 στόχους για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης για όλους μέχρι το 2030. Οι τομείς δράσης καλύπτουν 5 μεγάλες ενότητες: τις ανθρώπινες ανάγκες (φτώχεια, πείνα, υγεία, εκπαίδευση, ισότητα φύλων), τον πλανήτη Γη (νερό, βιωσιμότητα, κλίμα, θάλασσες, βιοποικιλότητα), την ευημερία (ενέργεια, οικονομία, υποδομές, ανισότητα, πόλεις), την ειρήνη (ασφάλεια) και τη συνεργασία φορέων (μέσα εφαρμογής πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης).

Το έχει συμβεί και το τι πρόκειται να συμβεί αναλύει ο Παναγιώτης Καμπούρογλου ιδρυτής και Εντεταλμένος Σύμβουλος της Aero Iasion Development Ltd., αποστολή της οποίας είναι η δημιουργία βιώσιμων μοντέλων εταιρικής ανάπτυξης και προστιθέμενης αξίας σε επιχειρήσεις στους τομείς κυρίως των μεταφορών και του τουρισμού.

«Σε πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι χώρες μέλη του Οργανισμού αυτού έχουν καλύψει το 58% της απόστασης για την επίτευξη των στόχων. Η Ελλάδα έχει καλύψει, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μόνο του 49% και επομένως χρειαζόμαστε επιτάχυνση στην υλοποίηση των στόχων. Παράλληλα όμως, η Συμφωνία των Παρισίων του 2015 θέτει ως στόχο τον περιορισμό της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας «αρκετά κάτω» από τους 2ο C με στόχο το 1,5 C.

Κλείσιμο
Ο πλανήτης μας δοκιμάζεται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι μεγάλες φωτιές της Σιβηρίας και του Αμαζονίου το φετινό καλοκαίρι, η συνεχιζόμενη αδιαφορία πολλών κυβερνήσεων για θέσπιση μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, ιδίως αυτών των «μεγάλων» πληθυσμιακά χωρών που έχουν έντονο αποτύπωμα, συνέβαλλαν στην παγκόσμια ευαισθητοποίηση και τον ακτιβισμό των νέων. Βρισκόμαστε σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» κατά πολλούς» επισημαίνει ο Παναγιώτης Καμπούρογλου:

«Ως παράδειγμα αναφέρω ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γερμανία το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί την κλιματική αλλαγή πιο σημαντική από την περαιτέρω ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας! Το νεοεκλεγέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σαφώς περισσότερο «πράσινο» από ότι το προηγούμενο. Η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Von der Lyen, υποσχέθηκε μετά από την πίεση των Ευρωβουλευτών να καταθέσει εντός των πρώτων 100 ημερών της σχέδιο δράσεων για την πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από τον άνθρακα έως το 2050! Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες λοιπόν».

Για τα συγχρονισμένη κινητοποίηση των νέων παγκοσμίως επισημαίνει:

«Η νέα γενιά θέλει να έχει μεγαλύτερη και ουσιαστική συμμετοχή στη διασφάλιση του μέλλοντός της. Μέσω των νέων τεχνολογιών, οι νέοι έχουν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά από ό,τι παλαιότερα. Και αυτό είναι θετικό!»

Για το πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από την επιδείνωση της κατάστασης παγκοσμίως και για τα ο τα ι πρέπει να γίνει, υπογραμμίζει:

«Με βάση το Earth Overshoot Day, η Ελλάδα εξάντλησε φέτος τους ετήσιους ανανεώσιμους πόρους στις 20 Μάϊου 2019. Επομένως, ζούμε ήδη εις βάρος των επόμενων γενεών. Η αλλαγή του κλίματος γίνεται έντονα αισθητή στη χώρα μας με τα συχνά και έντονα καιρικά φαινόμενα. Τι πρέπει να γίνει; Καταρχήν, να ενημερωθούμε και να αποδεχθούμε ότι η χώρα μας αλλά και ο πλανήτης γενικά χρειάζεται άμεσα τη φροντίδα μας. Κατόπιν, να αναλάβουμε ο καθένας μας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Κυρίως μέσα από την υπεύθυνη παραγωγή και υπεύθυνη κατανάλωση. Στόχος μας είναι η μείωση όλων των ανθρωπογενών ρύπων, ιδίως αυτών που αυξάνουν τον άνθρακα στις ατμόσφαιρα. Χρειάζονται, επίσης, αλλαγές στον τομέα της γεωργικής, αγροτικής και δασικής εκμετάλλευσης καθώς και την αύξηση των συνεργειών και συμπράξεων μεταξύ δημοσίου, ιδιωτών πανεπιστημίων κτλ. Επείγει η θωράκιση των κρίσιμων υποδομών της χώρας για την απρόσκοπτη και υπεύθυνη λειτουργία τους. Τέλος, όλα αυτά θα πρέπει να υποστηρίζονται από νέες, έξυπνες θέσεις εργασίας, νέες τεχνολογίες, τη δια βίου μάθηση όλων μας. Κυρίως, θα πρέπει όλοι μας να ξεκινήσουμε άμεσα με δράσεις αειφόρου ανάπτυξης για την Ελλάδα και τον Πλανήτη μας!

Ο Παναγιώτης Καμπούρογλου αποκαλύπτει ότι τα θέματα της αειφορίας και της ευημερίας απασχολούσαν τους Έλληνες, ήδη από την κλασσική εποχή και προσθέτει:

« Πολλοί διακεκριμένοι Έλληνες εργάζονται σήμερα σε θέματα αειφορίας τόσο στην Ελλάδα όσο διεθνώς. Στην προστασία των θαλασσών οι Έλληνες εφοπλιστές και ναυτικοί έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να το πράττουν. Ως τουριστική χώρα η Ελλάδα «ζει» από το περιβάλλον της και έχει πολλές καλές πρακτικές να επιδείξει στην αειφορία του τουρισμού. Ο μεσογειακός τρόπος ζωής και η ελληνική κουζίνα αποτελούν παγκόσμια βέλτιστες πρακτικές αειφορίας. Και στην γεωργία έχουμε εξαιρετικά παραδείγματα, όπως το οργανικό βαμβάκι. Χρειαζόμαστε όμως μια συνολική, ολιστική στρατηγική σε βάθος χρόνου που θα ενώσει όλες αυτές τις δυνάμεις προς έναν κοινό στόχο και γιατί όχι, να αναλάβουμε σε ορισμένους από αυτούς τους τομείς ηγετικό ρόλο παγκόσμια».

Για το αν μπορούν να κοστολογηθούν τα μέτρα μετάβασης από το ένα οικονομικό μοντέλο στο άλλο δηλώνει:

«Θεωρώ βέβαιο λόγω της γεωμετρικής αύξησης του εκθετικού βαθμού των σημερινών προβλημάτων, το κόστος όσο καθυστερούμε να λάβουμε μέτρα για την αλλαγή του σημερινού μοντέλου. Από την άλλη, όσες καινοτόμες εταιρείες ξεκινήσαν το ταξίδι προς την αειφορία και το μελλοντικό παραγωγικό μοντέλο βλέπουν μείωση των καθαρών κερδών λόγω των εκτεταμένων επενδύσεων που γίνονται. Θεωρώ, όμως ότι πρόκειται για επένδυση στο μέλλον τους, στο μέλλον των καταναλωτών τους και στο μέλλον του πλανήτη».

Ο Παναγιώτης Καμπούρογλου είναι ιδρυτής του Samothraki Open Forum και μιλάει για τους στόχους:

«Στο ετήσιο Samothraki Open Forum οραματιστήκαμε την υιοθέτηση ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης για τη Σαμοθράκη. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα σχεδιασμού και υλοποίησης του νέου παραγωγικού μοντέλου που συζητάμε παγκόσμια και ιδίως μέσω της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ. Το επόμενο που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο 2020 θα αφορά στην «Προστασία των μνημείων από την κλιματική αλλαγή» (ΣΒΑ 13: «Δράση για το Κλίμα»). Εύχομαι, το Forum της Σαμοθράκης, του Νησιού των Μεγάλων Θεών, να βρεί μιμητές και σε πολλά άλλα μέρη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης