Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Πώς η πυρκαγιά «έπνιξε» την Κινέτα - Αυτοψία Λέκκα στην περιοχή

Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Πώς η πυρκαγιά «έπνιξε» την Κινέτα - Αυτοψία Λέκκα στην περιοχή

Η καταστροφή του δάσους, λέει στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας, επέτεινε τη διάβρωση στην περιοχή των Γερανείων Ορέων - Τα πρώτα συμπεράσματα και οι αιτίες της καταστροφής από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αθήνας 

Kineta-kormos-arthro
Η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να προκληθούν οι καταστροφές στην Κινέτα από το κύμα κακοκαιρίας «Γηρυόνης». Τόνοι λάσπης, μαζί με φερτά υλικά -ξύλα από την πυρκαγιά- και πέτρες κατακρημνίσθηκαν τα ξημερώματα και έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου.
IMG_2070




Όπως είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, η καταιγίδα ως ένα βαθμό εκδηλώθηκε στο ανάντι μιας μεγάλης λεκάνης κατάκλυσης, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων στην περιοχή, η οποία έχει ανθρακικά και ασβεστολιθικά πετρώματα. Στην ήδη έντονη διάβρωση του εδάφους, η πυρκαγιά και η απογύμνωση της περιοχής των Γερανείων Ορέων επέτεινε το φαινόμενο με αποτέλεσμα τόνοι λάσπης και υλικά από την φωτιά να μη μπορεί να συγκρατηθούν και να καταλήξουν την ώρα της κακοκαιρίας στην εθνική οδό. Ο κ. Λέκκας, πάντως, που βρίσκεται ήδη στην πληγείσα περιοχή, επισήμανε ότι μετά την πυρκαγιά στα Γεράνεια δεν έγιναν αναγκαία έργα πρόληψης τέτοιων καταστάσεων.

IMG_2071


Κλείσιμο
Ο κ.Λέκκας πραγματοποιεί αυτοψία στην περιοχή με την επιστημονική του ομάδα και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «σκοπός της αυτοψίας από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η καταγραφή επιπτώσεων, η διερεύνηση των αιτιών των καταστροφικών γεγονότων και η σύνταξη προτάσεων προς την Πολιτεία για τη μείωση της διακινδύνευσης από παρόμοια μελλοντικά γεγονότα στην περιοχή».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Λέκκα:

«Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται αυτή τη στιγμή από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιούν αυτοψία στην περιοχή της Κινέτας, η οποία πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας "Γηρυόνης", τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου

στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας

στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως

στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου δέκα κατοικίες.

Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Δείτε βίντεο: Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Πώς η πυρκαγιά «έπνιξε» την Κινέτα - Σε 8 χλμ. τα μπάζα στην Αθηνών–Κορίνθου - Έλληνες οι νεκροί στο Αντίρριο
Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Πώς η πυρκαγιά «έπνιξε» την Κινέτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης