ΠΟΕΔΗΝ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Δρομοκαΐτειο

ΠΟΕΔΗΝ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Δρομοκαΐτειο

Ελλείψεις προσωπικού και χρηματοδότησης απειλούν με κατάρρευση τον βασικό πυλώνα ψυχιατρικής νοσηλείας στη χώρα – Μία στις τέσσερις θέσεις είναι κενή – Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει άθλιες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας

dromokaiteio
Με κατάρρευση απειλείται το Δρομοκαΐτειο, ένας από τους βασικούς «πυλώνες» της ψυχιατρικής νοσηλείας στη χώρα. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), το Δρομοκαΐτειο μαζί με τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αττικής (Δαφνί) και Θεσσαλονίκης σηκώνουν το τεράστιο βάρος των 10.000 εισαγωγών τον χρόνο, εκ των οποίων οι 7.000 είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό.

Την ίδια στιγμή, οι Ψυχιατρικοί τομείς και των Γενικών Νοσοκομείων είναι γεμάτοι ράντζα, με πληρότητα δύο φορές πάνω από τα κρεβάτια που διαθέτουν. Σε όλες τις περιπτώσεις, κοινός παρονομαστής είναι η έλλειψη προσωπικού, γεγονός που μετατρέπει την ψυχιατρική νοσηλεία σε μια επικίνδυνη κατάσταση, για ασθενείς και εργαζόμενους.

Στο Δρομοκαΐτειο, σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, η κατάσταση δεν αποδίδεται με λόγια, ούτε και με εικόνες, είναι σημειώνουν, μια τραγική, απερίγραπτη κατάσταση: «έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης έχουν ως αποτέλεσμα άθλιες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας».

Μία στις 4 οργανικές θέσεις είναι κενή

Το Δρομοκαΐτειο εφημερεύει 2 φορές την εβδομάδα. Κατά μέσο όρο γίνονται 80 εισαγωγές ασθενών. Το 70% είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό.

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις προσωπικού, το Σωματείο εργαζομένων του Δρομοκαΐτειου αναφέρει πως από τις 1.450 οργανικές θέσεις, είναι καλυμμένες μόλις οι 400. Η επίπτωση είναι μεγάλη: σε κάθε βάρδια υπηρετεί ένας ή δύο Νοσηλευτές στα τμήματα οξέων περιστατικών, έχοντας στην ευθύνη τους 30-35 ασθενείς διεγερτικούς αλλά και κατάκοιτους. Σημειώνουν δε το χρόνιο πια πρόβλημα και της νοσηλείας ασθενών που έχουν διαπράξει κακουργήματα αλλά τους έχει αποδοθεί το ακαταλόγιστο (άρθρο 69 Π.Κ.) και οι οποίοι ενώ εμπίπτουν σε ειδικό καθεστώς φύλαξης και νοσηλείας, στην πράξη νοσηλεύονται όπως οι άλλοι.

Το Σωματείο αναφέρει πως οι τραυματισμοί εργαζόμενων και ασθενών αποτελούν εργασιακή ρουτίνα. Όπως και οι ελλείψεις σε βασικά είδη και υλικά, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης. Τα σεντόνια για παράδειγμα είναι είδος σε ανεπάρκεια.

Κλείσιμο
Εμπλοκή προκαλείται με τους ψυχιατρικούς ασθενείς που χρειάζονται και γενική νοσηλεία. Νοσηλεύεται, για παράδειγμα, ασθενής κατάκοιτος που πάσχει από AIDS και εμφανίζει λοιμώξεις, ενώ βάσει της ιατρικής γνωμάτευσης έπρεπε να νοσηλεύεται σε Γενικό Νοσοκομείο και μάλιστα σε ειδικό τμήμα λοιμώξεων. Νοσηλεύονται ασθενείς με ενεργή φυματίωση, με αναπνευστικά σοβαρά προβλήματα που λαμβάνουν συνεχώς οξυγόνο και άλλα σοβαρά παθολογικά περιστατικά, χωρίς το νοσοκομείο δεν έχει παθολογική και εργαστηριακή κάλυψη.

«Το Δρομοκαΐτειο διαθέτει μόνο έναν παθολόγο και τα εργαστήρια δεν λειτουργούν όλο το 24ωρο λόγω ελλείψεων προσωπικού. Την ίδια στιγμή, εισάγονται πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες από τα HOT SPOT όπως και πολλοί άστεγοι, οι οποίοι λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης μεταφέρουν μεταδοτικές ασθένειες, ψώρα, κοριούς κλπ. Πάλι τώρα ένα Νοσηλευτικό τμήμα οξέων περιστατικών είναι γεμάτο κοριούς. Σωστή απολύμανση δεν γίνεται λόγω έλλειψης χρημάτων» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

Το Σωματείο στηλιτεύει και την έλλειψη προνοιακών δομών που έχει ως αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο αυτιστικό παιδί τους τελευταίους εννέα μήνες, μόνιμα καθηλωμένο στο κρεβάτι του. «Πολλές φορές μας ξεγέλασε το Υπουργείο Υγείας ότι θα μεταφερθεί σε κατάλληλη δομή χωρίς να συμβεί. Υπάρχει συνεχής κίνδυνος αυτοτραυματισμού. Έχει επιτεθεί και χτυπήσει όλο το προσωπικό που προστρέχουν για φροντίδα και θεραπεία» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης