Φαρμακοβιομηχανίες: Σήμα κινδύνου για τις υπερχρεώσεις μέσω της επιβάρυνσης του clawback

Φαρμακοβιομηχανίες: Σήμα κινδύνου για τις υπερχρεώσεις μέσω της επιβάρυνσης του clawback

Το οικονομικό μέτρο της υποχρεωτικής επιστροφής των ποσών της υπέρβασης της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης, βρέθηκε στο επίκεντρο  συζήτησης εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας και της πολιτικής

kikilias
Στο επίκεντρο της συζήτησης εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας και της πολιτικής βρέθηκε για μια ακόμη φορά το clawback, το οικονομικό μέτρο της υποχρεωτικής επιστροφής των ποσών της υπέρβασης της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης. Ένα μέτρο που θεωρείται πλέον από όλους πλέον άδικο, οριζόντιο και μη διαρθρωτικό και με διάρκεια τουλάχιστον ως το 2022.

Υπό το πλαίσιο αυτό εστάλη και πάλι, αλλά με αποδέκτη αυτή τη φορά τον νυν υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, επείγον σήμα κινδύνου για την υπερχρέωση των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών μέσω της υπερβολικής επιβάρυνσης του clawback που οδηγεί σε αποεπένδυση και απειλεί τη βιωσιμότητα του εγχώριου παραγωγικού ιστού. Το σήμα κινδύνου εξέπεμψαν οι πρόεδροι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), κκ Θεόδωρος Τρύφων και Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αντιστοίχως, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη παρουσία του υπουργού υγείας κ. Β. Κικίλια και εκπροσώπων φορέων του κλάδου του φαρμάκου. Όπως ανέφεραν το συνολικό ύψος των επιστροφών αναμένεται να ξεπεράσει εφέτος τα 1,7 δις. ευρώ.

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Κικίλιας, επισήμανε πως «δώσαμε πρόσημο εμφανώς αναπτυξιακό, σε ό,τι έχει να κάνει με το επενδυτικό clawback. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ενέγραψε η Κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν στους επόμενους μήνες, με αυτά τα οποία θα φέρουν οι εταιρείες σε R&D και σε επενδύσεις, είναι μία πρώτη στροφή».

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Τρύφων επισήμανε ότι «παράλληλα με το σωστό μέτρο του συμψηφισμού clawback με επενδύσεις της νέας κυβέρνησης, υπάρχει άμεση επιτακτική ανάγκη για την εξαίρεση των εμβολίων από την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και για δικαιότερο επιμερισμό του clawback για τα οικονομικά φάρμακα που συμβάλουν στην προσπάθεια εξοικονομήσεων ώστε κάθε φαρμακοβιομηχανία να πληρώνει ό,τι της αναλογεί».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, κ. Γιαννακόπουλος περιέγραψε πως «η κατάσταση έχει κουράσει: την ίδια ακριβώς συζήτηση κάνουμε τα τελευταία χρόνια, καταθέτουμε ως φαρμακοβιομηχανία συνεχώς προτάσεις που μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο της φαρμακευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, όμως δεν γίνεται τίποτα. Τι δείχνει αυτό; Ότι όλες οι κυβερνήσεις, και οι προηγούμενες και η σημερινή, έχουν αποδεχτεί μια λανθασμένη πολιτική» και χαρακτήρισε το clawback απολύτως αντιαναπτυξιακό μέτρο.

Ο Πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PiF) και Φαρμακευτικού Φόρουμ Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, χαρακτήρισε το clawback «ως μια μόνιμη απειλή στο θεμέλιο του οικοδομήματος της φαρμακευτικής περίθαλψης του ελληνικού πληθυσμού, που επιπλέον επιβραβεύει την ανεπάρκεια προϋπολογισμών, την αδυναμία δομικών μεταρρυθμίσεων, την ατολμία κάθετων πολιτικών ρήξεων και το χρόνιο παθολογικό χαρακτήρα επιβλαβών συμβιβασμών» και επανέλαβε την πρόταση για υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Βιομηχανίας που θα θέτει ρεαλιστικούς στόχους μείωσης του clawback τα επόμενα 3 χρόνια κατά 50% με αμοιβαίες υποχρεώσεις και των δύο μερών.

Κλείσιμο
«Αντί η πολιτεία να επικεντρώνει την προσπάθειά της στην συγκράτηση του μεγέθους του clawback, βάζει ως προτεραιότητα την ανακατανομή του, δηλαδή το ποιος θα επιστρέψει πόσα και όχι το πως όλοι μαζί θα κληθούν να επιστρέψουν λιγότερα. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει κατ’ ελάχιστον, εδώ και τώρα, είναι πως το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω πρακτικών θα έπρεπε να μετρηθεί και να προστεθεί το ίσο του στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη» επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Στην τοποθέτηση του ο Γενικός Διευθυντής της Medicines for Europe, κ. Adrian van de Hoven, μετέφερε την ευρωπαϊκή εμπειρία της εφαρμογής του clawback τονίζοντας ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν εφαρμόζονται τέτοια clawback στα γενόσημα φάρμακα και προχώρησε σε προτάσεις που αφορούν στην ανάγκη εξορθολογισμού της κατανομής του clawback με την εξαίρεση των γενοσήμων φαρμάκων, στην βελτίωση του συστήματος τιμολόγησης καθώς και στη παροχή κινήτρων ειδικά στους φαρμακοποιούς για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων.

Στην τοποθέτησή του ο πρώην Υπουργός Υγείας, Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε το clawback έναν μηχανισμό «που μας επέτρεψε να καλύψουμε με αξιοπρέπεια τις φαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών της χώρας μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης