Βαρθολομαίος: Είναι απαράδεκτο εκπρόσωποι των θρησκειών να εμφανίζονται ως κήρυκες φανατισμού

vartholomaios

Μήνυμα του Παναγιωτάτου σε Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα

«Η ειρήνη μεταξύ των θρησκειών είναι βασική προϋπόθεσις της ειρήνης μεταξύ των λαών και των πολιτισμών», επισημαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, προς το Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, με θέμα «Η Θρησκεία στον Σύγχρονο Κόσμο: Προκλήσεις και Προοπτικές για τον Διάλογο και την Ειρήνη», το οποίο συνδιοργανώνουν το περιοδικό «Foreign Affairs The Hellenic Edition» και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και πραγματοποιείται από σήμερα, στην Αθήνα.

Στο μήνυμά του ο Παναγιώτατος επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «αι θρησκείαι οφείλουν να αναπτύξουν την ειρηνοποιητικήν των λειτουργίαν αποτελεσματικώτερα, και επαναλαμβάνομεν ότι «Βία και πόλεμος εν ονόματι της θρησκείας και του Θεού, είναι βία και πόλεμος κατά της θρησκείας και του Θεού». Πρέπει αι θρησκείαι να παύσουν να δίδουν ευπρόσδεκτα επιχειρήματα εις τους αρνητάς της πίστεως και εις όσους αρέσκονται να ταυτίζουν την θρησκείαν με τας αρνητικάς της πτυχάς. Είναι απαράδεκτον, εκπρόσωποι των θρησκειών να εμφανίζωνται ως κήρυκες φανατισμού, να αναρριπίζουν την φλόγα του μίσους και να επιτρέπουν, ελαφρά τη καρδία, να χρησιμοποιούνται από διαφόρους επιτηδείους δι᾿ αλλοτρίους, μη ειρηνικούς, σκοπούς».

Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι εν όψει των «εκρήξεων θρησκευτικού φονταμενταλισμού, της ωμής βίας, της καταστροφής θρησκευτικών μνημείων, της επαπειλουμένης ή και εν εξελίξει ''συγκρούσεως των πολιτισμών'', των διωγμών κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων και της στυγνής καταπατήσεως της θρησκευτικής ελευθερίας, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη, 2016) κατεδίκασε τας νοσηράς αυτάς εκφάνσεις της θρησκευτικότητος και εξήρε την σημασίαν του διαθρησκειακού διαλόγου και την συμβολήν του εις την ειρήνην».

«Ορθώς ελέχθη ότι «ο γόρδιος δεσμός της ειρήνης δεν λύνεται με το σπαθί του Μεγαλέξανδρου. Η ειρήνη είναι αιώνιο πρόβλημα και καθήκον ανεκτέλεστο, δεν εξασφαλίζεται ποτέ για πάντα και απαιτεί αδιάκοπο αγώνα. Είμαστε «καταδικασμένοι» στον αγώνα και στην αγωνία για την ειρήνη». Η ημετέρα Μετριότης επαινεί και στηρίζει πάσαν ειλικρινή πρωτοβουλίαν διά την ειρήνην, αγωνίζεται δε αδιαλείπτως διά τον διάλογον των θρησκειών και διά την ενδυνάμωσιν της συμβολής των εις την καταλλαγήν και την αλληλεγγύην», αναφέρει, σε άλλο σημείο του μηνύματός του, ο Παναγιώτατος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Ορθόδοξος Χριστιανός

Ιστορικά ακριβής ο Παναγιώτατος, για το θέμα της Ουκρανίας η απόφασή του ήταν αυτονόητη και απολύτως δίκαιη. Εθνικισμοί και δελαπατριδισμοί δεν χωράνε ούτε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ούτε στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

...

Έχετε δει βουδιστη να κανει βομβιστική ή αλλη επίθεση στο ονομα της θρησκείας; σιχ; ζωροαστριστη; χριστιανό; δωδεκαθειστη; ο θρησκευτικος φανατισμός εκφράζεται πιο επικίνδυνα στη θρησκεία που ο Βαρθολομαίος αποφεύγει να ονομασει. Ανδρείκελα ηταν επι τουρκοκρατίας οι κληρικοί και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αν τολμας πθ δημοσίευσε το σχόλιο μου.

Πάπας

Όπως το είπες "μετριότης" που έχασε 300 εκατομμύρια ποίμνιο και έμεινε με μόλις 10 εκατομμύρια, αυτό είναι η επιβεβαίωση της τρίτης Ρώμης και η αλλαγή του κέντρου αποφάσεων της Ορθοδοξίας.

Θανος

Πολιτικο υποχειριο κ οχι θρησκευτικος ηγετης. Θα μεινει με μαυρα χρωματα στην ιστορια.

Μαύρος

με μελανά χρώματα το λένε...

@

θρησκευτικος ηγετης......των μπεεεεεε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης