Ιερός «πόλεμος»: Τι θα γίνει με την «μαύρη λίστα» του Πατριαρχείου Μόσχας για ελληνικές Μητροπόλεις

Ιερός «πόλεμος»: Τι θα γίνει με την «μαύρη λίστα» του Πατριαρχείου Μόσχας για ελληνικές Μητροπόλεις

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα συνεχίσει να μνημονεύει τον Πατριάρχη Μόσχας, στάση που αναμένεται να κρατήσουν και οι Μητροπολίτες των άλλων περιοχών που δεν συστήνονται από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για επίσκεψη - Ύστερα από την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, από την Εκκλησίας της Ελλάδος. 

kirilos-bartholomaios
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα συνεχίσει να μνημονεύει κανονικά τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, στάση που αναμένεται να κρατήσουν και οι Μητροπολίτες των περιοχών που η Εκκλησία της Ρωσίας έβαλε στην «μαύρη λίστα», ύστερα από την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, από την Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κρατήσει την ίδια στάση που κρατά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος συνεχίζει να μνημονεύει κανονικά τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος Πατριάρχης διέκοψε την μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Οι ίδιες εκκλησιαστικές πληροφορίες κάνουν λόγο για αντικανονική και αντιεκκλησιαστική στάση της εκκλησίας της Ρωσίας διαβλέποντας τάσεις διχασμού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μήνυμα του στη Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό, έστειλε το μήνυμα ότι ματαιοπονούν όσοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν προνόμια και δικαιώματα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αμφισβητούν θέσφατα και θέσμια, καθηγιασμένα διά των αιώνων, προσπαθούντες να ικανοποιήσουν ανθρωπίνας φιλοδοξίας και πολιτικάς σκοπιμότητας. Πλην, ματαιοπονούν! Διότι η Ορθόδοξος εκκλησιολογία και η κανονική τάξις της Εκκλησίας, της οποίας Εκκλησίας και πύλαι άδου ου κατισχύσουσι, δεν μεταβάλλονται. Είναι τόσον βαθέως ερριζωμέναι εν τη δισχιλιετεί ιστορία του Χριστιανισμού, ώστε ουδείς να δύναται να τας εκριζώσει όσον ισχυρός και ρωμαλέος και αν είναι, ή νομίζει ότι είναι, κατά κόσμον πάντως και ου κατά Θεόν».

Θυμίζουμε ότι σε συνεδρίαση της Ιεραρχίας στις 12 Οκτωβρίου έγινε δεκτό το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας, σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Ιεραρχία, που αποτελείται από τους 80 μητροπολίτες της χώρας, αναγνώρισε τη νέα αυτοκέφαλη εκκλησία, και ο Αρχιεπίσκοπος θα μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο της Ουκρανικής Εκκλησίας Επιφάνιο. Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου βασίστηκε στις εισηγήσεις των δύο αρμόδιων επιτροπών της Ιεραρχίας ενώ τονίστηκε ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας παρέμενε πάντοτε στην κανονική εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ερωτηθείς πρόσφατα σχετικά με το κλίμα έντασης, ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθερος ήταν λακωνικός και κατηγορηματικός: «Η Εκκλησία της Ελλάδος ούτε χειραγωγείται, ούτε δέχεται εντολές, ούτε απειλείται».

Η αντίδραση του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου ήταν απάντηση στις απειλές του Μητροπολίτη Βολοκολάνσκ Ιλλαρίωνα προς την Εκκλησία της Ελλάδας, μετά την αναγνώριση από την Ιεραρχία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Μητροπολίτης Βολοκολάνσκ είναι προϊστάμενος του τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ενόψει της τελευταίας συνεδρίασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ουκρανικό, είχε εξαπολύσει απειλές για αντίποινα στην αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής εκκλησίας.   

Κλείσιμο
Το κλίμα έντασης εξακολουθεί να υπάρχει στο προσκήνιο καθώς το κέντρο προσκυνημάτων του Πατριαρχείου της Μόσχας συνέταξε λίστα επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που δεν συστήνονται από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για επίσκεψη. Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε δηλώσει προ ημερών ότι δεν θα ευλογήσει προσκυνηματικά ταξίδια σε εκείνες τις επισκοπές της Εκκλησίας της Ελλάδος, των οποίων οι επίσκοποι θα εισέλθουν σε λειτουργική κοινωνία με τους εκπροσώπους της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας.

Το Κέντρο Προσκυνημάτων του Πατριαρχείου της Μόσχας ανακοίνωσε τις έξι επισκοπές: η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, η Ιερά Μητρόπολη Άρτας, η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, με κέντρο τα Τρίκαλα και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με κέντρο τον Βόλο. Την ίδια ώρα οι προσκυνητές μπορούν να επισκέπτονται τον Άρειο Πάγο, μέρος από το οποίο απηύθυνε το κήρυγμά του ο Απόστολος Παύλος, καθώς δεν βρίσκεται σε εκκλησιαστική κατοχή, αλλά ανήκει στην Ακρόπολη και θεωρείται μουσειακή περιοχή.

Το Πατριαρχείο Μόσχας επέλεξε τις συγκεκριμένες εκκλησιαστικές επαρχίες με το σκεπτικό ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγνώρισε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, ενώ οι Επίσκοποι των άλλων πέντε Μητροπόλεων συλλειτούργησαν με ιερωμένους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η αρχή έγινε από τη Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα την περασμένη Κυριακή, κατά την οποία ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν μνημόνευσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η εν λόγω ενέργεια του Πατριαρχείου Μόσχας αναμεταδόθηκε από το σύνολο των ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων, τα οποία έκαναν λόγο για σφοδρά αντίποινα.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάνσκ Ιλαρίων είχε προηγουμένως φροντίσει να κάνει γνωστό ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σταματάει την κοινωνία της Ευχαριστίας με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο ίδιος είχε τονίσει ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα διατηρούσε την κοινωνία με εκείνους που δεν αναγνωρίζουν το ουκρανικό σχίσμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης