Για αυξήσεις συντάξεων και διαμεσολάβηση συζήτησαν στην Ολομέλεια των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων

Για αυξήσεις συντάξεων και διαμεσολάβηση συζήτησαν στην Ολομέλεια των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων

Η Ολομέλεια των προέδρων συνεδρίασε στη Λάρισα  - «Σε θετική κατεύθυνση» οι εξαγγελίες Τσιάρα για τη διαμεσολάβηση 

olomeleia_dik_lar
Η αύξηση των συντάξεων και η διαμεσολάβηση ήταν δύο από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στη Λάρισα, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια των προέδρων ως προς τις συντάξεις αποφάσισε:

α. Διατήρηση των κατηγοριών Εθνικής και ανταποδοτικής Σύνταξης.

β. Αύξηση του ποσού της εθνικής σύνταξης τουλάχιστον στα 420 ευρώ για όσους έχουν χρόνο ασφάλισης άνω των 30 ετών και στα 450 ευρώ για όσους έχουν χρόνο ασφάλισης άνω των 40 ετών.

γ. Θέσπιση κατωτάτου ορίου σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου στα 500 ευρώ.

δ. Αύξηση ποσοστών αναπλήρωσης κατά 0,20% για 15-30 έτη ασφάλισης, κατά 0,40% για 30-40 έτη ασφάλισης και κατά 0,60% για 40 έτη ασφάλισης και πάνω.

Κλείσιμο
ε. Επανυπολογισμός επικουρικών συντάξεων σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

στ. Διατήρηση συστήματος επικουρικής ασφάλισης, άλλως εξεύρεση πόρων για τη βιωσιμότητα αυτού.

Διαμεσολάβηση

Παράλληλα, η Ολομέλεια των προέδρων επισημαίνει ότι κατ' επανάληψη έχει ταχθεί, υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών υπό την αναγκαία προϋπόθεση της εκούσιας υπαγωγής τους σε αυτές.

Η υποχρεωτικότητα, συνέχισε η Ολομέλεια, δεν συνάδει με τον εκούσιο χαρακτήρα της διαμεσολάβησης, ενώ ο τρόπος με τον οποίο προωθείται η υποχρεωτική διαμεσολάβηση και η έκταση των διαφορών, που αυτή καταλαμβάνει, ενέχει τον κίνδυνο να ακυρωθεί στην πράξη ένας σημαντικός θεσμός εναλλακτικής επίλυσης διαφορών , δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχουν και οι αναγκαίες υποδομές για την εφαρμογή του.

Μάλιστα, η Ολομέλεια των προέδρων επισημαίνει ότι «οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, με τις οποίες ουσιαστικά προανήγγειλε αλλαγές στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αποδεχόμενος μερικώς τις σχετικές προτάσεις του δικηγορικού σώματος, κινούνται σε θετική κατεύθυνση και αναμένουμε την υλοποίησή τους.

Τέλος, η Ολομέλεια, αναφέρει ότι ως θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας, συμμετέχει στον διάλογο και επιδιώκει την περαιτέρω βελτίωση των προτεινόμενων διατάξεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης