LIVE

Κορωνοϊός

Θρησκευτικά: Αλλάζει πάλι το μάθημα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

dimotiko-sxoleio

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προτίθεται να αλλάξει τα Προγράμματα Σπουδών των Θρησκευτικών και τον τρόπο απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα

Σε “γόρδιο” δεσμό τείνει να εξελιχθεί το μάθημα των Θρησκευτικών μετά την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου “ακολουθεί” πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Θρησκευτικά με την οποία ζητείται από το υπουργείο Παιδείας να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο των απαλλαγών από το μάθημα που χρονολογείται από το 2015 και να το εκσυγχρονίσει για να μην περιλαμβάνει αιτιολόγηση του λόγου της απαλλαγής και να γίνεται εφικτή μόνο με την επίκληση συνειδησιακών ή θρησκευτικών λόγω .

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προτίθεται να αλλάξει τα Προγράμματα Σπουδών των Θρησκευτικών και τον τρόπο απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα. Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο “σενάριο” είναι η προκήρυξη νέων Προγραμμάτων Σπουδών. “Αυτή η λύση δεν είναι άμεση ωστόσο εξασφαλίζει οτι θα καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο τραπέζι του διαλόγου και θα ξεμπλέξουν το “κουβάρι”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι γίνει το μάθημα πιο ελκυστικό ενώ υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά για το πόσο χρόνο θα κάνουν να συνταχθούν τα νέα προγράμματα.

Καταδικαστική πάντως ήταν η απάντηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σύμφωνα με την απόφαση Τμήματος του σχετικά με το σύστημα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έγινε κατά των υπουργικών αποφάσεων Γαβρόγλου το καλοκαίρι του 2017 από γονείς και μαθήτριες, με αίτημα την ακύρωση των εν λόγω υπουργικών αποφάσεων λόγω παραβίασης των δικαιωμάτων τους για πρόσβαση σε ένα μάθημα κριτικό, πλουραλιστικό και αντικειμενικό, χωρίς καταγραφή των θρησκευτικών ή φιλοσοφικών τους πεποιθήσεων, όπως επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Ιανουάριο του 2018 οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για παραβίαση του δικαιώματός τους για σεβασμό της ιδιωτικής τους ζωής, για σεβασμό της θρησκευτικής τους συνείδησης και για πρόσβαση σε αντικειμενική, κριτική και πλουραλιστική εκπαίδευση, χωρίς κατήχηση και αποκλεισμούς με κριτήριο τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Το ΕΔΑΔ σε απόφαση Τμήματός του έκρινε χθες ότι η υποχρέωση του μαθητή να αποκαλύψει τις πεποιθήσεις του για να απαλλαγεί από τη θρησκευτική εκπαίδευση στο σχολείο είναι αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι δικαστές του ΕΔΑΔ έκριναν οτι το σύστημα αυτό υπάρχει κίνδυνος να αποτρέπει τους γονείς να ζητούν απαλλαγή από τη θρησκευτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα οικογένειες που κατοικούν, όπως αυτές των εναγόντων, σε μικρά νησιά, τη Μήλο και τη Σίφνο, «όπου η τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού ανήκει σε συγκεκριμένη θρησκεία και όπου ο κίνδυνος στιγματισμού είναι σαφώς πιο αυξημένος απ’ ό,τι στις μεγάλες πόλεις». Οι δικαστές διαπίστωσαν επίσης οτι επειδή δεν υπάρχει πρόταση για μάθημα αντικατάστασης, τα παιδιά «θα χάνουν ώρες μαθήματος μόνο και μόνο επειδή αποκάλυψαν τις πεποιθήσεις τους».

Με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τον ειδικότερο τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι δρομολογεί την τροποποίηση των κείμενων ρυθμίσεων (σε συμμόρφωση και με την υπ' αριθ. 1749/2019 πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας).«Το υπουργείο θα επεξεργαστεί και θα αντιμετωπίσει, με τρόπο συνεκτικό, όλα τα ζητήματα που εγείρονται από τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις των Δικαστηρίων», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

«Στο πλαίσιο αυτό, αυτονοήτως θα τροποποιηθούν και οι ρυθμίσεις που αφορούν το πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών και τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα, ώστε να είναι απόλυτα συμβατές με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο καθώς και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» .
Η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων “ανοίγει” και ένα άλλο ζήτημα τονίζοντας:” σύμφωνα με πληροφόριες που έχουμε από σχολεία της χώρας, κάποιοι μαθητές ζήτησαν και πήραν την απαλλαγή τους, από το μάθημα των θρησκευτικών, χωρίς να αναφέρουν ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, πράγμα το οποίο είναι βαρέως αμφισβητούμενο για πολλούς λόγους. Π.χ. διότι αυτοι/έςοι μαθητές/τριες φέρουν ονόματα χριστιανικά και τεκμαίρεται ότι είναι βαπτισμένοι χριστιανοί ορθόδοξοι. Άλλωστε, στο θέμα αυτό, που είναι καίριο για την εφαρμογή του άρθρ. 16 παρ. 2 του Συντάγματος, η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν έχει αρμοδιότητα να επεμβαίνει, διότι, τυχόν δήλωση θρησκεύματος εις το οποίον ένας μαθητής ανήκει ή δεν ανήκει δεν γίνεται δια σκοπούς παραβιάσεως των προσωπικών δεδομένων, αλλά διότι ο μαθητής αυτός υποβάλλει ψευδή δήλωση ενώπιον δημόσιας αρχής, της οποίας το αξιόποινο δεν καλύπτεται με την επίκληση σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, διότι αν ίσχυε το αντίθετο, θα είχαμε πλήρη ανατροπή της νομιμότητας και σε πολλούς άλλους τομείς και όχι μόνο στο μάθημα των Θρησκευτικών”.
Η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων θέλοντας όπως λέει “να διαλύσει ένα μύθο, ο οποίος καλλιεργείται από ορισμένες πλευρές ότι δηλαδή εις τα λοιπά κράτη της Ευρώπης το μάθημα των θρησκευτικών είναι πολυθρησκευτικό και όχι ομολογιακό” υπογραμμίζει οτι η τελευταία αυτή άποψη είναι ανακριβής και αποδεικνύεται ότι στα λοιπά κράτη της Ευρώπης το μάθημα είναι ομολογιακό και όχι πολυθρησκευτικό.Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (79)

Σοφία

Η δύναμη της θρησκείας δεν είναι η πίστη, δεν είναι τα λεφτά, δεν είναι καν η εξουσία. Η δυναμη της θρησκείας είναι η νηπιοβάπτιση. Καταργείστε την και δείτε την θρησκεία σας να πεθαίνει μέσα σε μία γενιά. Ταδε εφη Ριτσαρντ Ντωκινς.

Δάσκαλος

Μην αγχώνεσαι ''Σοφία'' η θρησκεία μας δεν πεθαίνει τόσο εύκολα. Ασχολήσου με τίποτε άλλο, αρνησίθρησκη

Άλκης Ψαροκεφαλας

Εγώ ως γονιός έχω το προνόμιο και την ευθύνη να μεταδοσω την σωτηριακη ΠΙΣΤΗ μου στα παιδιά μου, και ΟΧΙ το Σχολείο, έξαλλου ποιο ειναι η Αγία ευθύνη της Εκκλησίας κι ΟΧΙ του σχολείου, παρα να διδάξει γονείς και παιδιά για την υπέροχη του ΧΡΙΣΤΟΥ. Ούτε στην Αμερική, ούτε στην Αυστραλία, ούτε στον Καναδά που δούλεψα για 25 χρονια στα σχολεία ΠΟΤΕ το μάθημα των θρησκευτικών ΔΕΝ ΗΤΑΝ, ούτε ειναι ομολογειακο, αλλα μετάδιδει αντικειμενικά τις διάφορες θρησκείες. Ειναι η αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας, των Ιερέων η μεταδωσης της θρησκείας στον χώρο της κι ΟΧΙ στο σχολείο που δεν πρέπει να υπαρχει ούτε ίχνος θρησκευτικής διάκρισης.

o Mastoras

Ειμαι ΧΟ και δοξα τω Θεω η πιστη μου δεν βασιστηκε ποτε στο μαθημα των θρησκευτικων, ουτε στα παπαδαρια(να χρησιμοποιησω δικη σας εκφραση), ουτε στους χριστιανοταλιμπαν. Οποιος τον θελει τον βρισκει τον δρομο του ή ακομα καλυτερα σε βρισκει "Εκεινος" Υπαρχουν ακομα παππουληδες και γεροντησσες εκει εξω, δεν χρειαζομαστε αυτα τα μαθηματα! Αν κανω παιδια θα προτιμουσα να μην παρακολουθησουν τα "θρησκευτικα"...

Δεν υπάρχει "δρομος"

Υπάρχει μόνο ό,τι σε αντιπροσωπεύει/ βοηθάει. Εσύ βρήκες στήριγμα εκεί. Δεκτό. Είχες τους λόγους σου. Αυτούς τους λόγους δε μπορείς να τους διδάξεις. Οπότε συμφωνώ πως καλό θα ήταν οι άνθρωποι να επιλέγουν μόνοι τους

Γιάννης

Άρα δεν είσαι χριστιανός ορθόδοξος φίλε. Από τη μια μιλάς για γέροντες και γερόντισσες και από την άλλη μιλάς τόσο απαξιωτικά για το ιερατείο και για το μάθημα των θρησκευτικών; Άρα πέφτεις σε αντιθέσεις. Και δε νομίζω να έχεις διαβάσει ούτε την Αγία Γραφή. Οι ιερείς λένε αυτά που λέει η Αγία Γραφή. Και το μάθημα των θρησκευτικών διδάσκει αυτά που λέει η Αγία Γραφή.

Βρωμοστομος

Οι μαρτυρες του Ιεχωβα ειναι εναντια στην βαπτιση των νηπιων, του Σταυρου ως συμβολο της Χριστιανοσυνης τα περι εικονων και διαφορα αλλα. Η καθολικη εκκλησια Ελλαδος τι θεση περνει στο θεμα των Θρησκευτικων; Οσο για τον Βαπτιστη θα ηταν γελοιο να ζητουσε απο μωρα να μετανοησουν και να βαφτιστουν.

Kostas

Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ . Οι ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΧΤΙΖΟΥΝ ΤΖΑΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΥΘΗΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΟΥΒΑΛΟΝΤΑΣ ΕΠΟΙΚΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ .

Παγωτό λεμόνι

Θα μας στείλει κάνα πύραυλο ο γέροντας

Δόξα στον Αλλάχ τον Αγκμπάρη παιδάκι μου!!!!

Θρησκεία, έθνος, πατρίδα, σύνορα, κλπ, είναι καπιταλιστικά ιμπεριαλιστικά στερεότυπα του Μεσαίωνα και του Σκότους του Φασισμού. Μπράβο στην συντρόφισσα κυρία Κεραμίδα πως λέγεται που επιτέλους κάνει το όνειρο της ενωμένης αριστεράς πραγματικότητα.

Δεν λες τίποτα!

Τα ίδια λαμόγια πριν τα ίδια και τώρα.

jimasripper

Πρωτης ταξεως τρολλακι. Ενα γρηγορο μαθημα ιστοριας για τους νεους που μπορει να ακουσουν τις βλακειες του τρολλ: συνορα, πατριδες και εθνοκρατη δεν υπηρχαν στο Μεσαιωνα ουτε φυσικα καπιταλισμος. Ο καπιταλισμος αρχισε να διαμορφωνεται στα τελη του Μεσαιωνα(βλεπε 12ο αιωνα) και κατεληξε να ειναι κυριαρχο οικονομικο συστημα το 18ο και 19ο αιωνα, οι εθνικες συνειδησεις αρχισαν να υπαρχουν στους λαους και παλι στην αναγεννησιακη περιοδο(μιας και ο Χριστιανισμος ηταν οικουμενικη θρησκεια και δεν αναγνωριζε εθνη) ενω το εθνος κρατος διαμορφωθηκε σταδιακα απο τον 15ο-16ο αιωνα και μετα και ολοκληρωθηκε πολιτικα με τη Γαλλικη επανασσταση το 1789...

Theofrastos

Τα πράγματα είναι απλά. Προσθέτεις το μάθημα της ηθικής και το έχεις σαν μπαλαντέρ για όποιον δεν θέλει να κάνει τα κλασικά θρησκευτικά. Αυτό γίνεται τουλάχιστον στη Γερμανία και το βρίσκω πολύ λειτουργικό και λογικό εξαιτίας της συνύπαρξης πολλών θρησκευτικών ομάδων, Κάτι που συμβαίνει κι εδώ άλλωστε! Την ηθική θαμπορούν να τη διδάξουν όλοι οι καθηγητές της θεωρητικής κατεύθυνσης.

Χμ

Για δώσε μου ύλη για μάθημα ηθικής.

Φασιστοταλιμπάν Κούλη τέλος

Φασιστοταλιμπάν Κούλη τέλος

Ομάρ

Τα θρησκευτικά φεύγουν το Χαλάλ έρχεται!

@

Οι μουσουλμάνοι πηγαίνουν πρώτα σε μειονοτικά όπου μαθαίνουν πρώτα σαν μητρική τους γλώσσα τα τουρκικά και πώς να αγαπάν την "πατρίδα" τους Τουρκια. Λαθρομεταναστες περνάν κάθε μέρα τα σύνορα. Αλλά ναι..το χαλάλ θα έρθει από την αφαίρεση των θρησκευτικών...

Dimitris

Πολύ περίεργο, αλλά μάλλον όχι τυχαίο: Η μόνη θρησκεία που κρίνεται και κατακρίνεται στην Ευρώπη, είναι ο Χριστιανισμός! Κάθε Εβραίος, κάθε Μουσουλμάνος, κάθε Βουδιστής και κάθε Οτιδήποτες έχει δικαίωμα (ιερό) να βιώνει την πίστη του, όπως αυτή ορίζεται στα κείμενά της. Κανείς δεν τολμά να τα περιορίσει ή να τα κατακρίνει, έχοντας απέναντί του το φόβο του χαρακτηρισμού του ρατσιστή... Αντίθετα, ό,τι κι όπου θέλει ο καθένας καταδικάζει ό,τι κάτι θυμίζει Χριστιανισμό...

Μπορείς να μου εξηγήσεις ποιο δικαίωμα σου αφαιρούν?

Συνεχίζεις έχεις το δικαίωμα να πιστεύεις και να ακολουθείς ο.τι πιστεύεις ότι σε αντιπροσωπεύει περισσότερο. Ένα μάθημα, που για αρχή δε θα έπρεπε να χαρακτηρίζεται σαν μάθημα, δε θα σε βοηθήσει πουθενά. Η εκκλησία στην προκειμένη περίπτωση θα παραμείνει εκεί που ήταν και πριν και τα ιερά σου βιβλία θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Για να δηλώνεις κάτι σαν μάθημα πρέπει να έχεις να διδάξεις κάτι απτό και κάτι με καθολική έννοια και όχι να εκφέρεις μια άποψη/γνωμη και να περιμένεις ο άλλος να την ενστερνιστεί.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης