“Οι φόροι στα ακίνητα γονατίζουν τα ιδρύματα”

“Οι φόροι στα ακίνητα γονατίζουν τα ιδρύματα”

Χιλιάδες γονείς που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας προσπαθούν να εντάξουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα ή ορφανοτροφεία.

“Οι φόροι στα ακίνητα γονατίζουν τα ιδρύματα”
Χιλιάδες γονείς που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας προσπαθούν να εντάξουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα ή ορφανοτροφεία.

Σε πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ότι η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα ανέρχεται στο ποσοστό του 22-23%, ενώ περισσότερα από 400.000 παιδιά κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν στο κοινωνικό περιθώριο.

Μέσα σε αυτήν την θλιβερή κοινωνική πραγματικότητα, με τον πρόσφατο Νόμο περί Αποκατάστασης της Φορολογικής Δικαιοσύνης και Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, επιβάλλεται φόρος σε ποσοστό 20% στα ακαθάριστα εισοδήματα από την εκμίσθωση των ακινήτων.



Κλείσιμο
Και προφανώς οι συνέπειες από την απόφαση της πολιτείας να φορολογήσει τα έσοδα των ιδρυμάτων θα είναι αρνητικές για τα παιδιά και τις φτωχές οικογένειες.
 
Με αφορμή τον καινούριο αυτό νόμο συναντηθήκαμε με τον κ. Μιχαήλ Στρουμπούλης, Πρόεδρο στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας. Ο κ. Στρουμπούλης μας μίλησε με αγωνία στο βλέμμα για το σήμερα και το αύριο όχι τόσο για το Ίδρυμα ως οργανισμό, όσο για το μέλλον των κοριτσιών...

Με μια αγανάκτηση στη φωνή, επειδή κανείς από τους Αρμόδιες Αρχές δεν τους ακούει και δεν τους δίνει σημασία...

Το παλιό ορφανοτροφείο Χατζηκυριάκειο σήμερα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), με σκοπό «την περίθαλψη, ανατροφή και εκπαίδευση άπορων κοριτσιών». Οι δυνατότητες του Ιδρύματος να βοηθήσει τα κορίτσια των οποίων οι κηδεμόνες αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά ή/και οικονομικά προβλήματα, λιγοστεύουν. Και αυτό γιατί το Ίδρυμα δεν έχει κανενός είδους κρατική ενίσχυση.






Για τη δημιουργία και τη συντήρηση του ορφανοτροφείου διατέθηκε ολόκληρη η περιουσία του πλούσιου έμπορου και κτηματία Ιωάννη Χατζηκυριάκου, όπως και άλλα ακίνητα τα οποία δόθηκαν στο Ίδρυμα από διάφορα δωρεές.

Σχεδόν όλα σε ιδιώτες

Τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται κατά κύριο λόγο από αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, όπου τοποθετείται το 75% των διαθεσίμων, ενώ το υπόλοιπο 25% προέρχεται από Δωρεές-Χορηγίες-Εκδηλώσεις.

Τα ακίνητα που ανήκουν στο Χατζηκυριάκειο βρίσκονται κυρίως στο Δήμο Πειραιά και στο Δήμο Αθηναίων. Το ακίνητο που βρίσκεται Σταδίου και Κοραή ,το οποίο αποτελεί κύρια πηγή εσόδων και είναι μισθωμένο από την εταιρία  Zara ΑΕ. Σε ιδιώτες είναι μισθωμένα και το ακίνητο που βρίσκεται στη Μάρκου Αυρηλίου (πρόκειται για το σπίτι του Ιδρυτή) και το ακίνητο που βρίσκεται Βουλής και Κολοκοτρώνη, ενώ μόνο ορισμένοι όροφοι ενός πολυώροφου κτιρίου στον Πειραιά είναι μισθωμένοι σε Ν.Π.Δ.Δ.

Όπως μας είπε και ο ίδιος κ. Στρουμπούλης «η επιβολή φόρου 0,5% επί του ποσού των δωρεών  δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα  οικονομικά το Ίδρυμα. Το κύριο πρόβλημα είναι τα  αντικίνητρα που προκύπτουν από το φορολογικό νόμο και τις ρυθμίσεις του σε όσους επιθυμούν να  υποστηρίξουν οικονομικά το Χατζηκυριάκειο. Η συνέπεια από την επιβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας είναι η κάλυψη από το Ίδρυμα του υπέρογκου ποσού των 150.000 ευρώ ετησίως. Το κυριότερο όμως πρόβλημα του πρόσφατου Νόμου περί Αποκατάστασης της Φορολογικής Δικαιοσύνης και Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής, είναι η επιβολή φόρου 20% στα ακαθάριστα εισοδήματα από την εκμίσθωση των ακινήτων. Πρόκειται για ρύθμιση που δεν υπάρχει σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος, είναι αντικοινωνική, αντισυνταγματική και άδικη».





Και όταν τον ρώτησα για τις ανησυχίες του, στάθηκε στα εξής: «Σε περιόδους τόσο βαθιάς οικονομικής κρίσης η μεταφορά πόρων από τα Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας στο Κράτος, χωρίς την αύξηση των σχετικών κονδυλίων πρόνοιας του κρατικού προϋπολογισμού σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τα παιδιά στη μοίρα τους. Ανησυχούμε για το μέλλον της Παιδικής Προστασίας στην Ελλάδα και για το αν θα έχουμε τη δυνατότητα, σε μερικά χρόνια,  να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που υποστηρίζουμε».

Το Κεντρικό Κτίριο Λειτουργίας του Ιδρύματος είναι ένα μεγάλο νεοκλασικό κτίριο του Χατζηκυριακείου που δεσπόζει στην είσοδο του πρώτου λιμανιού της χώρας.  Ένα πολιτιστικό στολίδι, ένα «Έργο Τέχνης και Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο», όπως το χαρακτήρισε το Υπουργείο πολιτισμού αναγνωρίζοντας την αξία και ομορφιά του, που το κατατάσσει ανάμεσα στα πέντε ομορφότερα κτίρια της νεώτερης ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Δυστυχώς ο μεγάλος σεισμός της Αττικής, το έπληξε σοβαρά και κρίθηκε ακατάλληλο για τη διαβίωση των παιδιών.





«Λίγες μέρες μετά τον σεισμό ξεκινήσαμε μελέτες για την κατασκευή του. Μέχρι στιγμής έχουμε δώσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Και μετά από 8 χρόνια πήραμε άδεια για την κατασκευή του κτιρίου, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για να ξεκινήσουν τα έργα. Μετά το σεισμό δεν έχουμε πάρει ούτε ένα σεντς από το Ταμείο Αρωγής Σεισμοπλήκτων.
Έχουμε ζητήσει βοήθεια από παντού, αλλά δεν μπαίνουν ούτε καν στο κόπο να μας απαντήσουν», λέει ο Πρόεδρος του Χατζηκυριάκειου.

 «Η πολιτεία επιλέγει να εγκαταλείψει τους ΜΚΟ την χρονική περίοδο που πλήττονται από το έντονα πιεστικό οικονομικό περιβάλλον λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Η ουσιαστική ματαίωση εντοπίζεται στο φόβο ότι το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και η εγκατάλειψη της πολιτείας θα  οδηγήσουν στο μαρασμό και στην απίσχνανση του κοινωνικού μας έργου», καταλήγει…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης