Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού: «Να τιμηθεί και η Ναυμαχία του Αρτεμισίου»

Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού: «Να τιμηθεί και η Ναυμαχία του Αρτεμισίου»

Εκτός από Θερμοπύλες και Σαλαμίνα

artemisio_1
Την έντονη δυσαρέσκειά του, για την απουσία αναφοράς της Ναυμαχίας του Αρτεμισίου (380 πΧ), στον εορταστικό κύκλο εκδηλώσεων που θα τιμήσει την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, εκφράζει ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς, επισημαίνοντας τη σημασία της στην έκβαση των Περσικών Πολέμων.

Την περασμένη Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, ανακοινώθηκε η σύσταση της Επιτροπής, για την οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων, που θα κορυφωθούν το 2021 που συμπληρώνονται ακριβώς 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Πρόεδρος/συντονίστρια της επιτροπής θα είναι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και μέλη οι δήμαρχοι Σπάρτης Πέτρος Δούκας, Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, Σαλαμίνας Γιώργος Παναγόπουλος, Λαμίας/Θερμοπυλών Θύμιος Καραΐσκος, ενώ θα συμμετάσχουν οι αντίστοιχοι περιφερειάρχες των διοικητικών περιφερειών όπου υπάγονται οι παραπάνω περιοχές. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αναμένεται να τεθεί μέλος της Επιτροπής ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.
iasnsa

Mε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, διαμαρτύρεται για την εξαίρεση της «Ναυμαχίας του Αρτεμισίου», που ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου του, κάνοντας λόγο για «υποβάθμιση της ιστορικής σημασίας της». Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ.Κοτζιάς. «Η εξαίρεση της «Ναυμαχίας του Αρτεμισίου» από τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 2500 χρόνια από τη δεύτερη περίοδο των περσικών πολέμων, αποτελεί από την πλευρά της πολιτείας υποβάθμιση της ιστορικής σημασίας της πρώτης θαλασσιας γραμμής άμυνας το 480π.Χ. για την έκβαση των περσικών πολέμων. Ο δήμος μας δεν αποδέχεται αυτή την προσβολή της ιστορικής μας μνήμης» καταλήγει ο κ.Κοντζιάς, που προτίθεται ν΄ αποστείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας τόσο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στην επικεφαλής της Επιτροπής κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Κλείσιμο
Η Ναυμαχία του Αρτεμισίου, που διεξήχθη παράλληλα με τη Μάχη των Θερμοπυλών το 480 πΧ, είναι μία από τις μεγάλες ναυμαχίες της αρχαιότητας, στο πλαίσιο των Περσικών Πολέμων. Έλαβε μέρος κοντά στο ακρωτήριο Αρτεμίσιο της Βόρειας Εύβοιας, όπου υπάρχει μια μεγάλη ακρογιαλιά, βόρεια από την Ιστιαία απέναντι από τον Παγασητικό Κόλπο. Οι Πέρσες ξεκίνησαν, υπό την ηγεσία του Ξέρξη Α', εισβολή στην Ελλάδα, με στόχο να αποκαταστήσουν το γόητρο τους μετά την ήττα από τους Αθηναίους στον Μαραθώνα, το 490 π.Χ. Ο Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός Θεμιστοκλής πρότεινε στους Έλληνες να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στους στενούς χώρους των Θερμοπυλών και του Αρτεμισίου.

Ο περσικός στόλος είχε χάσει περίπου τετρακόσια πλοία λόγω θύελλας στη Μαγνησία, ενώ αργότερα έχασε άλλα διακόσια πλοία στην Εύβοια, τα οποία έστειλε για να παγιδεύσει τους Έλληνες. Μετά από δύο μέρες μικροσυγκρούσεων, ξεκίνησε η κύρια μάχη, που έληξε για τους αντιπάλους με ίσες απώλειες. Οι Έλληνες, όμως, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στη Σαλαμίνα, όταν έμαθαν το αποτέλεσμα της μάχης των Θερμοπυλών.

Στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ωστόσο, οι Έλληνες πέτυχαν αποφασιστική νίκη, λόγω του ότι κατάφεραν να παρασύρουν τους Πέρσες στα στενά. Μετά την ήττα στη Σαλαμίνα, ο Ξέρξης, με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του, υποχώρησε στην Ασία, αναθέτοντας στον Μαρδόνιο την υποδούλωση της Ελλάδος. Αλλά, οι Έλληνες πέτυχαν αποφασιστικές νίκες στις Πλαταιές και στη Μυκάλη, αναγκάζοντας τους Πέρσες να υποχωρήσουν ολοκληρωτικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης