Όλοι μαζί ενάντια στο bullying με αρχηγό τον Τέλη

Όλοι μαζί ενάντια στο bullying με αρχηγό τον Τέλη

Η πρωτοβουλία του 15χρονου μαθητή από την Πάτρα που αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του εξαιτίας του bullying που βίωνε 

bulling_ar-666x374
Ήταν πριν από λίγες μέρες όταν ο 15χρονος μαθητής από την Πάτρα Τέλης Αθανασακόπουλος, που αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του εξαιτίας του bullying που βίωνε από τα 7 του χρόνια, μου έδινε την παρακάτω υπόσχεση: «Τώρα θα κάνω τη δική μου ομάδα, τη δική μου σελίδα, αυτό είναι σκοπός ζωής. Στην ομάδα αυτή θα μπορούν να μπαίνουν όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, να λένε τις ιστορίες τους, τους προβληματισμούς τους, τους φόβους τους, τις ιδέες τους για το πώς μπορούν να βοηθηθούν τα παιδιά-θύματα bullying αλλά και οι θύτες.

Ας μην ξεχνάμε ότι στο bullying για να γίνεις θύτης θα πρέπει να έχεις υπάρξει πρώτα θύμα! Θα είναι μια μεγάλη εκστρατεία κατά του bullying, η οποία εύχομαι να αγκαλιαστεί από τον απλό κόσμο, από ειδικούς και από όλα τα ΜΜΕ. Τώρα χρειάζομαι πραγματικά τη βοήθειά σας. Το κακό μαντάτο μιας αυτοκτονίας είναι βέβαιο ότι “πουλάει”, αλλά αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για τα παιδιά που υποφέρουν, αν πιστεύετε ότι αυτό το κακό μπορεί να τελειώσει, θα ήθελα να σταθείτε στο πλάι μου.» 

Σήμερα, η υπόσχεση αυτή έγινε πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που όλοι ευχόμαστε να αγκαλιαστεί από γονείς, παιδιά και ειδικούς, στη μάχη για έναν καλύτερο κόσμο…

Ομάδα δράσης υποστήριξης και εθελοντισμού κατά του bullying
Telis_Bullying_PHOTO

Όλοι μαζί. Ενημερωμένοι και Ευαισθητοποιημένοι, ξεκινάμε εκστρατεία ενάντια στο bullying. Η καταπολέμηση της βίας και του σχολικού εκφοβισμού θα πρέπει να αποτελέσει κύρια υποχρέωση όλων μας. Πρέπει όλοι να μάθουμε την αξία της ισότητας, τον σεβασμό προς τον άνθρωπο, την κατανόηση και την αποδοχή στο διαφορετικό. Δεν έχει σημασία αν είσαι αγόρι ή κορίτσι, από ποια χώρα έρχεσαι, σε ποια φυλή ανήκεις, τι γλώσσα μιλάς, ποια είναι η θρησκεία σου, τι δυσκολίες αντιμετωπίζεις. Ένα είναι σίγουρο: πως έχεις ίσα δικαιώματα με όλους και ότι όλοι πρέπει να σε αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Όπως τα άλλα παιδιά... 

Κλείσιμο
Δεν πρέπει να αφήσεις κανέναν να σε κάνει να ντρέπεσαι για αυτό που είσαι.. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε προσβάλλει να σου μιλήσει άσχημα, να σε χτυπήσει, να σε κακομεταχειριστεί με οποιονδήποτε τρόπο .. Εχεις δικαίωμα να ζητήσεις βοήθεια και να την λάβεις... Τα σχολεία μπορεί να διδάσκουν Όμηρο, αρχαία, χημεία, μαθηματικά και πολλά ακόμη με σκοπό τη μόρφωση και την εξέλιξη του ανθρώπου, αυτό όμως από μόνο του δεν φτάνει… Όσα και να διδάξεις σε ένα παιδί πρώτα απ’ όλα και πάνω από όλα πρέπει να του μάθεις το πιο βασικό: Τη συνύπαρξη και όχι την εξόντωση των αδυνάτων.. Καθημερινά, οι δάσκαλοι και οι γονείς θα πρέπει να υπενθυμίζουν στα παιδιά πως όλοι μα όλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στον σεβασμό, στη μάθηση και στη χαρά. Μόνον μπορεί να οικοδομηθεί το μέλλον της νέας γενιάς, δηλαδή το μέλλον του κόσμου, σε σωστές και γερές βάσεις! Πρέπει όλοι να διδαχθούμε την αξία της ισότητας, τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και την ανοχή στο διαφορετικό.

Το μήνυμα της Ομάδος……
Φοβάσαι; Μιλάς!
Δεν είσαι μόνος, είμαστε δίπλα σου, μη μένει σιωπηλός Πίστεψέ με δεν βοηθάει…..
μιλά σε εμάς που έχουμε ζήσει την ίδια κατάσταση και ξέρουμε τι βιώνεις και πώς αισθάνεσαι
Για αυτό φτιάχτηκε αυτή η ομάδα. Για να μπορούμε να επικοινωνούμε και να μοιραζόμαστε αυτό που μας συμβαίνει.
Όταν μοιράζεσαι κάτι δύσκολο το αδιέξοδο παύει να υπάρχει, γίνεται δρόμος που μπορεί να σε οδηγήσει σε μεγάλες λεωφόρους. Όταν μοιράζεσαι αυτό που δεν μπορείς να σηκώσεις, το όποιο φορτίο σου γίνεται πιο ελαφρύ.
Μοιράσου μαζί μας αυτό που σε απασχολεί χωρίς φόβο και ενοχές. Ο φόβος σου και η σιωπή σου είναι το όπλο στα χέρια τους... Αγνόησε τον, αυτό θα τον κάνει να νιώσει αδύναμος και ασήμαντος ..
Έλα και εσύ Έλα να υψώσουμε τη φωνή μας, μία φωνή καθαρή βγαλμένη από την ψυχή μας με πολύ θάρρος πείσμα και δύναμη …
Μία φωνή ενάντια στο bullying που θα ακουστεί σε όλο τον κόσμο ,,,
Στάσου στα πόδια σου, σήκωσε το κεφάλι ψηλά και χαμόγελα! Μην αφήνεις κάποιους να σου καταστρέφουν τη ζωή .
Η ζωή θέλει θάρρος και δύναμη .
Να θυμάσαι πως η αυτοπεποίθηση και το χαμόγελο είναι τα μεγαλύτερα όπλα του ανθρώπου.!
Αντικατέστησε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές και πολλά χαμόγελα..!
Αγνόησε τον αυτόν που σου επιτίθεται γιατί μόνο έτσι καταλάβει πως δεν είσαι ευάλωτος, πως έχασε το παιχνίδι!
Μπράβο φίλε μόλις τον νίκησες.!!!!

Γεια σας είμαι ο Τέλης από Πάτρα…

Πρώτα από όλα οφείλω σε όλους σας ένα «ευχαριστώ» από καρδιάς για την υποστήριξη και τα καλά σας λόγια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που ανέδειξαν αυτό που μου συνέβη με πολλή ευαισθησία και διακριτικότητα. Και τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μου που με έφτιαξαν αυτό που είμαι.

Τους ευχαριστώ για την αγάπη τους, την υποστήριξή τους, τη βοήθεια τους και την παρουσία τους κάθε φορά που το είχα ανάγκη.

Προφανώς θα θυμάστε τι είχε συμβεί.

Δεν θα είχε νόημα να αναφερθούμε σε αυτό το μεμονωμένο περιστατικό. Δυστυχώς ήμουν ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες περιστατικά που έχουν γίνει γνωστά όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα που δεν έχουν βγει προς τα έξω.

Αυτή την ομάδα την έκανα για να σας στείλω ένα κοινωνικό μήνυμα προσδοκώντας πως αυτό μου το μήνυμα θα σας αφυπνίσει και θα σας κάνει να κατανοήσετε τις πραγματικές διαστάσεις που έχει πάρει το bullying. Μόνο όταν ο καθένας από μας δράσει απέναντι σε αυτά τα περιστατικά θα έχουμε κάνει ένα αληθινό τεράστιο βήμα προς το καλύτερο. Αν λοιπόν καταφέρω να σας αφυπνίσω, τότε μόνο θα έχω μπορέσει να ησυχάσω και να ηρεμήσω πραγματικά.

Ολοι γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για περιπτώσεις παιδιών που υπέφεραν σιωπηλά και που σιωπώντας βρέθηκαν σε απόγνωση μη μπορώντας να διαχειριστούν την μεγάλη ψυχολογική πίεση και φτάνοντας στην αυτοκτονία.

Πρέπει και Επιβάλλεται να κατανοήσουμε όλοι πως υπάρχουν καθημερινά πολλά τέτοια περιστατικά γύρω μας.

Όλοι μαζί πρέπει να φτιάξουμε αυτή την ομάδα στήριξης με αγάπη και κατανόηση για τα παιδιά που έχουν υποστεί bullying.

Μόνον έτσι θα μπορούσαμε μέσα από την έμπρακτη στήριξη και την πράξη μας να εξαφανίσουμε αυτή τη μάστιγα που είναι η αιτία να χάνονται παιδιά και όχι μόνο... Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ευαισθητοποιούμαστε μόνον όταν το θέμα είναι «ζεστό». Δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχνάμε κάθε φορά τόσο γρήγορα παιδιά που χάθηκαν χωρίς να φταίνε. Δεν πρέπει να παραμένουμε σιωπηλοί ως την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι παρόμοιο, κάτι τόσο πολύ τραγικό...

Πρέπει λοιπόν να υπάρχει μία διαρκής ενημέρωση και μία διαρκής καταγγελία, ένας μόνιμος αγώνας. Να αφυπνιστούμε όλοι πριν αυτό που λέγεται bullying πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις...

Πόσα ακόμα παιδιά πρέπει να χαθούν ώστε να καθίσουμε και να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει στα σχολεία μας και στην κοινωνία γενικότερα ...Γιατί αυτές οι συμπεριφορές είναι συμπεριφορές μιας μεγάλης μερίδας μαθητών.

Δεν είναι σωστό να ασχολούμαστε με το bullying μόνο όταν έρχεται στο φως ένα τραγικό περιστατικό κι ύστερα να ξορκίζουμε το κακό ξεχνώντας το. Η ζωή λένε συνεχίζεται… Μέγα λάθος!

Καμία ζωή δεν μπορεί να προχωρήσει σωστά για ένα παιδί αν δεν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει ζωή μέσα από την αδιαφορία, την άγνοια και την έλλειψη διαρκούς ευαισθησίας και ενημέρωσης .......ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ... Η βία είναι μία μάστιγα που τρέχει και εξελίσσεται με ταχύτητα φωτός .Η αλλαγή στη σύνθεση και την δομή της κοινωνίας, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που βιώνει η ανθρωπότητα σαφώς και έχουν επηρεάσει όλους, ακόμη και τα παιδιά.

Ζούμε σε μία κοινωνία αδίστακτη γεμάτη αγριότητα, χωρίς έλεος. Ας μην ξεχνάμε ότι το σχολείο είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας. Ο εκφοβισμός και το bullying παραβιάζουν τα δικαιώματα του ανθρώπου. Είναι μία κατάσταση με πολλαπλές κοινωνικές διαστάσεις, καθημερινά υπάρχουν περιστατικά βίας στα σχολεία, θεωρώ πως η κατάσταση έχει ξεφύγει και έχει λάβει τρομερές και ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε όλη τη χώρα... Είναι πολλά τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας, ξυλοδαρμού, ειρωνείας απειλών, ύβρεων, διασυρμού και εξευτελισμού. Για αυτά τα παιδιά πρέπει να παλέψουμε! Παιδιά χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων ή παιδιά αδικημένα από τη φύση που δεν έχουν κάποιον να τα υπερασπιστεί είναι καταδικασμένα να παραμένουν για χρόνια. Τα τελευταία χρόνια παιδιά από διάφορες χώρες άρχισαν να πηγαίνουν σχολείο σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.. Οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες....

Οι διαφορετικές κουλτούρες, η διαφορετική πίστη- θρησκεία, η διαφορά χρώματος αποτελούν κάποιους από τους λόγους που τα παιδιά αυτά δέχονται ρατσιστική βία. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί κι αυτή η μάστιγα που ακούει στο όνομα «ρατσισμός» είναι μία μορφή bullying. Το να είσαι διαφορετικός χωρίς να το έχεις επιλέξει είναι ότι χειρότερο... Για αυτό θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι πως όλοι είμαστε διαφορετικοί και μοναδικοί και αξίζουμε το σεβασμό.. .Θα πρέπει να σβήσουμε κόκκινες γραμμές που στιγματίζουν και να κατανοήσουμε πως κάποιοι που διαφέρουν από εμάς έχουν δικαίωμα στο σεβασμό μας και στην αποδοχή. Πιστεύω επίσης πώς το bullying δεν έχει να κάνει μόνο με ταξικές διαφορές αλλά με το πώς ως κοινωνία φερόμαστε στους αδυνάτους...... Στόχος της ομάδας λοιπόν είναι ο σεβασμός στην προσωπικότητα και στην διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου.

Το φαινόμενο του εκφοβισμού γίνεται καθημερινά όλο και πιο έντονο και η αντιμετώπιση του πρέπει να είναι συντονισμένη και αποτελεσματική. Στόχος μας είναι να υπάρξει στρατηγική αποτελεσματικών πρακτικών κατά του bullying .Ο απώτερος στόχος της ομάδας είναι να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας μέσα από τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων να κατά του σχολικού εκφοβισμού. Να αναπτυχθούν δυναμικές που θα καθοδηγήσουν και θα προσδιορίζουν συγκεκριμένες πρακτικές με πρόγραμμα που θα αποσκοπούν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Ο στόχος της ομάδας είναι να υπάρξει μία πραγματική αλλαγή ως προς την αντιμετώπιση του bullying ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο ως προς την πρόληψη και την αντιμετώπιση έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών μέσα και έξω από τα σχολεία.

Απευθύνομαι σε όλους εσάς και καλώ όλους τους φορείς να λάβουν μέρος και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή μου την προσπάθεια ως προς την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού. Μέσα από αυτή την ομάδα απευθύνομαι τόσο σε παιδιά και εφήβους όσο και σε ενήλικες γονείς και εκπαιδευτικούς. Βοηθήστε με να μεταφέρουμε το μήνυμα σε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε .. Επίσης η ομάδα χρειάζεται εθελοντές και ειδικούς που θα στηρίξουν και θα επανδρώσουν την ομάδα με πολύ αγάπη για τα παιδιά όλου του κόσμου. Επίσης σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε την πολιτεία ώστε να υιοθετήσει και να αναλάβει δράσεις δυναμικές ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που είστε εδώ!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που θα στηρίξετε και θα αγαπήσετε αυτήν την ομάδα που φωνάζει δυνατά: «Όχι στο bullying!»

Τέλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης