Guardian: Οργανώσεις ζητούν αναστολή δίωξης της Βρετανής που κατηγορείται για ψευδή καταγγελία βιασμού

Guardian: Οργανώσεις ζητούν αναστολή δίωξης της Βρετανής που κατηγορείται για ψευδή καταγγελία βιασμού

Ποια είναι τα επιχειρήματα των οργανώσεων που απαιτούν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου να απορρίψει την υπόθεση, ώστε να πάψει η «θυματοποίηση» της 19χρονης

Guardian: Οργανώσεις ζητούν αναστολή δίωξης της Βρετανής που κατηγορείται για ψευδή καταγγελία βιασμού
Οργανισμοί για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φεμινιστικές ομάδες ζητούν από τις κυπριακές Αρχές να κλείσουν την υπόθεση και να διακόψουν τη δίωξη της Βρετανίδας νεαρής, η οποία κατηγορείται ότι κατήγγειλε ψευδώς τον βιασμό της από 12 Ισραηλινούς τουρίστες σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Όπως αναφέρει η Guardian, η 19χρονη κοπέλα πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου την Τρίτη και, παρόλο που αρνείται ότι κατασκεύασε τις κατηγορίες του βιασμού, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους αν βρεθεί ένοχη.  «Έχοντας εξαναγκασθεί να παραδώσει το διαβατήριό της και να παραμείνει στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα του νησιού, έχει ήδη περάσει έναν μήνα υπό κράτηση, στριμωγμένη με άλλες εννέα γυναίκες στο ίδιο κελί», αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως εξηγεί η αρθρογράφος, ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτούν την απελευθέρωσή της. «Είναι βαναυσο αυτό που υπομένει η ίδια και η οικογένειά της. Είναι τελείως δυσανάλογο με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει», δήλωσε στην Guardian η Σουζάνα Παύλου, διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου που έχει την έδρα του στη Λευκωσία. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ είναι ένας από τους 11 οργανισμούς που την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπρου, Κώστα Κληρίδη, να απορρίψει την υπόθεση, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η φοιτήτρια - την οποίας το όνομα δεν αποκαλύπτεται - ισχυρίζεται ότι απέσυρε τις καταγγελίες της περί βιασμού εξαιτίας της πίεσης που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης ανάκρισης από την αστυνομία. Μια ομολογία, με την οποία απέσυρε την αρχική κατηγορία της επίθεσης στο θέρετρο της Αγίας Νάπας, υπογράφηκε στις 2 π.μ., μετά από οκτώ ώρες ερωτήσεων, σύμφωνα με τους δικηγόρους της. Επικρίνουν έντονα το γεγονός ότι δεν ήταν παρών δικηγόρος στην ανάκριση», γράφει η Guardian, υπενθυμίζοντας ότι την ίδια κι όλας μέρα οι φερόμενοι ως βιαστές αφέθηκαν ελεύθεροι και τους επετράπη να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Ο Michael Pollak, δικηγόρος της οργάνωσης νομικής υποστήριξης Justice Abroad, που συμμετέχει στην ομάδα υπεράσπισης της νεαρής, έχει δηλώσει πως είναι εμφανές ότι η 19χρονη πάσχει από μετατραυματική διαταραχή άγχους, την οποία προκάλεσε η αλλαγή της αντιμετώπισής της από θύμα σε ύποπτη, και κατά συνέπεια είναι ευάλωτη σε πιέσεις. «Τα άτομα που πάσχουν από PTSD έχουν έντονο το ένστικτο διαφυγής και συχνά επιλέγουν τον πιο εύκολο τρόπο να ξεφύγουν από μια κατάσταση. Αυτό που είναι τόσο ιδιαίτερο σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι η κυπριακή αστυνομία δεν κατέγραφε τίποτα, και έτσι το περιβάλλον ήταν ιδανικό για τους αστυνομικούς στον σταθμό να της ασκήσουν πιέσεις για να αλλάξει την κατάθεσή της», υπογράμμισε ο δικηγόρος. Για τον ίδιο, ήταν εμφανές πως η κυπριακή αστυνομία δεχόταν έντονες πιέσεις να διευθετήσει γρήγορα το ζήτημα και ότι κανείς δεν ήθελε να εκκρεμούν καταγγελίες για βιασμό στην Αγία Νάπα, ένα μέρος που βασίζει την οικονομία του στους τουρίστες νεαρής ηλικίας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τοπικές Αρχές αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι έγιναν λάθος χειρισμοί στο ζήτημα. «Αντιμετωπίσαμε αυτήν την υπόθεση με τον μέγιστο βαθμό ευαισθησίας και σοβαρότητας», είπε ο Χρήστος Ανδρέου, εκπρόσωπος της Κυπριακής Αστυνομίας.  Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «τοπικές ΜΚΟ απηχούν το επιχείρησημα των συνηγόρων της γυναίκας ότι η αστυνομία δεν χειρίστηκε καλά την έρευνα».

«Από την πρώτη στιγμή στερήθηκε βασικά δικαιώματα που της εξασφαλίζει η εγχώρια και τοπική νομοθεσία», υπογραμμίζει η κυρία Παύλου, εξηγώντας ότι στην πατριαρχική κοινωνία της Κύπρου, η υπόθεση ανέδειξε την αποτυχία τήρησης του πρωτοκόλλου από τις Αρχές μετά από καταγγελίες βιασμού. «Για τρεις μέρες δεν είχε καθόλου ψυχολογική υποστήριξη. Ζητήσαμε από τον γενικό εισαγγελέα να παρέμβει επειδή θέλουμε να βάλουμε τέλος στην ανα-θυματοποίησή της και στη συνεχιζόμενη έκθεση στα ΜΜΕ, που μπορεί να κάνει μόνο κακό. Αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα ισοδυναμεί με καννιβαλισμό και προκαλεί τεράστια ανησυχία.»

«Η δίκη προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ημέρες. Σε περίπτωση καταδίκης, η ομάδα υπεράσπισης της Βρετανίδας λέει ότι θα πάει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει το δημοσίευμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης