Δωρεά Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό ένα πλοίο έρευνας - διάσωσης

Δωρεά Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό ένα πλοίο έρευνας - διάσωσης

Το νέο σκάφος διαθέτει ειδικό εξοπλισμό και υποστηρίζει την παραλαβή και τη φιλοξενία 230 ναυαγών ανά διάσωση, ενώ παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις ελικοπτέρων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
neptun_ar
Σε μια κίνηση υψηλής επιχειρησιακής σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε ο εφοπλιστής Παναγιώτης Λασκαρίδης. Πρόκειται για μια χορηγία που ενισχύει τις δυνατότητες του Ναυτικού της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο για την εμπέδωση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και την ασφάλεια των συνόρων της.

Η δωρεά ενός πλοίου γενικής υποστήριξης ανοικτής θαλάσσης έρχεται σε συνέχεια άλλων χορηγιών των δύο διαπρεπών Ελλήνων εφοπλιστών, του Παναγιώτη και Αθανασίου Λασκαρίδη, προς το Πολεμικό Ναυτικό. Ενδεικτικό του μεγέθους της χορηγίας εκ μέρους τους είναι βεβαίως το πρόγραμμα «Κύκνος», το οποίο αφορά στην υποστήριξη των φρεγατών του ελληνικού στόλου τύπου Standard.

laskaridis
Ο κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης



Το νέο απόκτημα του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένα πλοίο μήκους 71 μέτρων και εκτοπίσματος 3.000 τόνων. Ναυπηγήθηκε ως PSV (Platform Supply Vessel, δηλαδή σκάφος υποστήριξης σε πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου), με εξαιρετικά υψηλές προδιαγραφές και επιδόσεις. Στις εντυπωσιακές δυνατότητες του σκάφους περιλαμβάνεται το σύστημα Dynamic Positioning, το οποίο του επιτρέπει να παραμένει σταθεροποιημένο στην περιοχή επιχειρήσεων ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, κάτι που εξασφαλίζει απαράμιλλη επιχειρησιακή ευελιξία. Το σκάφος είναι ασύγκριτα αποτελεσματικό και αξιόπιστο, τόσο σε συνθήκες ερευνών όσο και σε συνθήκες μεταφοράς εφοδίων ή και διάσωσης. Σημειώνεται δε ότι διαθέτει ειδικό εξοπλισμό για επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ μπορεί να υποστηρίξει την παραλαβή και αποκατάσταση έως και 230 ναυαγών. Παράλληλα, το καινούριο πλοίο υποστηρίζει πλήρως επιχειρήσεις ελικοπτέρων, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την ανάληψη διασωστικών ενεργειών σε μεγάλη κλίμακα, εν προκειμένω για μετανάστες. Με τον τρόπο αυτόν αποδεσμεύει τα μάχιμα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που χρησιμοποιούνται σήμερα για επιχειρήσεις τέτοιου είδους.




Διάσωση και έρευνα

Πρόκειται για ένα σκάφος με δυνατότητα στατικής ρυμούλκησης (bollard pull) 110. Διαθέτει 62 δεξαμενές διαφόρων τύπων, συνολικής χωρητικότητας περίπου 6.000 κυβικών μέτρων, και σύστημα πυρόσβεσης FF1. Πρόκειται για τεχνικά χαρακτηριστικά που ενισχύουν τις δυνατότητες υποστήριξης των μάχιμων πλοίων του στόλου σε επιχειρήσεις ανοικτής θαλάσσης, αλλά παράλληλα και την κάλυψη ερευνητικών δραστηριοτήτων. Η επιχειρησιακή του ευελιξία συμπληρώνεται από την ύπαρξη δύο γεφυρών διοίκησης (στην πλώρη και στην πρύμνη). Το σκάφος κινούν δύο μηχανές και δύο άξονες, ενώ διαθέτει δύο επιπλέον προπέλες εμπρός και πίσω και άλλες δύο με σύστημα αζιμούθιου (συνολικά δηλαδή έξι προπέλες), ενώ έχει επιχειρησιακή ταχύτητα 14 μιλίων.


Κλείσιμο
laskaridis1
Το πλοίο γενικής υποστήριξης ανοικτής θαλάσσης που δωρίζεται στο Πολεμικό Ναυτικό. Στιγμιότυπο από τη διαδικασία παραλαβής του στη Νορβηγία. Με την ένδειξη «RESCUE ZONE» διακρίνεται ο ειδικός χώρος επιχειρήσεων για την παραλαβή ναυαγών ή προσφύγων. Το σκάφος μπορεί να παραλάβει έως και 230 άτομα


Το σκάφος αυτό, με τις εξαιρετικές του δυνατότητες και τα υπερσύγχρονα τεχνικά του χαρακτηριστικά, θα προσδώσει στο Πολεμικό Ναυτικό ευελιξία και πρόσθετες δυνατότητες. Οπλο του σε διαχειριστικό επίπεδο είναι το χαμηλό λειτουργικό κόστος (πλήρωμα, καύσιμα κ.λπ.). Προβλέπεται, μάλιστα, πως θα αντικαταστήσει τρία υφιστάμενα πλοία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη εξοικονόμηση κονδυλίων για τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και σημαντικού αριθμού αξιωματικών και πληρωμάτων που θα μπορούν να αναλάβουν άλλα καθήκοντα και να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά.

Η αποδοχή της δωρεάς του σκάφους έγινε προ ημερών σε ειδική τελετή στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου και ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης. Ο υπουργός εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους αδελφούς Λασκαρίδη για την ευγενική δωρεά στο Πολεμικό Ναυτικό.

Το πλοίο, που αποτελεί χορηγία τόσο του ιδίου του εφοπλιστή όσο και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, πρόκειται να παραληφθεί πολύ σύντομα από τον Στόλο, αμέσως μόλις καταφτάσει στα ελληνικά ύδατα από τη Νορβηγία. Η παραλαβή του πλοίου αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού τόσο στο επίπεδο της υποστήριξης των πλοίων του στόλου όσο και σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Η δωρεά αυτή του Παναγιώτη Λασκαρίδη έρχεται σε συνέχεια της, από κοινού με τον αδελφό του Αθανάσιο Λασκαρίδη, χρηματοδότησης για την αντικατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών φρεγατών τύπου «S» - το πρόγραμμα που φέρει την επωνυμία «Κύκνος». Στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης, η εταιρεία Baudouin έχει αναλάβει να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό πέντε ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για εγκατάσταση σε μια φρεγάτα τύπου «S», συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας ικανού αριθμού ανταλλακτικών, εργαλείων και υποστήριξης. Το πρόγραμμα, βάσει του σχεδιασμού, θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020. Είχε προηγηθεί και η δωρεά του πλοίου «Κύκνος», για τις ανάγκες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, σε άλλη μία έμπρακτη εκδήλωση της στήριξης της εφοπλιστικής οικογένειας προς το Πολεμικό Ναυτικό και τις ανάγκες του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης