Ασθενείς με διαβήτη: Κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε από αναλώσιμα

Ασθενείς με διαβήτη: Κινδυνεύουμε να ξεμείνουμε από αναλώσιμα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη καταγγέλλει ότι αιτία είναι ο συρρικνωμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ 

diabetes
Χωρίς αναλώσιμα υγειονομικά και ιατροτεχνολογικά υλικά κινδυνεύουν να μείνουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΑΣΔΙΑ), δείχνοντας ως «ρίζα του κακού» τον συρρικνωμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

«Οι ήδη περιορισμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον ετήσιο επιπολασμό του Σακχαρώδη Διαβήτη, που ξεπερνά στη χώρα μας το 5%, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, που επικαλείται η Ομοσπονδία, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχονται σε 965.293.

Οι περιορισμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την ΠΟΣΑΣΔΙΑ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε υπέρβαση (clawback) που καλούνται να επιστρέψουν οι εταιρίες αλλά και σε μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων που πληρώνουν από την τσέπη τους όσα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Επίσης, συνδέεται αυτή η κατάσταση με την απόσυρση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την αγορά, καθώς και αποχώρηση των εταιρειών από τη χώρα.

«Ευελπιστούμε ότι τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και ο ΕΟΠΥΥ θα κατανοήσουν τη δυσχερή θέση στην οποία έχουμε περιέλθει όλοι εμείς οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, με τις περικοπές και τις αποφάσεις τους και ότι θα πράξουν τα δέοντα, εξασφαλίζοντάς μας αφενός την παραμονή των αναλωσίμων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην αγορά και αφετέρου τη δική μας απρόσκοπτη, και χωρίς νόμιμες ή παράνομες επιβαρύνσεις, πρόσβαση σε αυτά, που θα πρέπει να είναι ικανοποιητικά σε ποιότητα και ποσότητα, προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τη χρόνια πάθησή μας και να ζήσουμε τη ζωή μας με ποιότητα και αξιοπρέπεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΣΑΣΔΙΑ.

Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό «να αποδείξουν εμπράκτως τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή της φιλοσοφίας που διακατέχει τον ίδιο προσωπικά, αλλά και το κόμμα του οποίου ηγείται, που αποτυπώνεται στην έκφραση «πρώτα ο άνθρωπος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης