Παιδοκτονία στην Πετρούπολη: Η δεύτερη ευκαιρία στη 19χρονη που πέταξε το μωρό της στα σκουπίδια και η συγκλονιστική κατάθεσή της

Παιδοκτονία στην Πετρούπολη: Η δεύτερη ευκαιρία στη 19χρονη που πέταξε το μωρό της στα σκουπίδια και η συγκλονιστική κατάθεσή της

Το έγκλημα είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο τον Φεβρουάριο του 2018 -  Το δικαστήριο της επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο - Τι αποφάσισε το δικαστήριο για τη μητέρα της 

vrefos-petroypolh-arthro-07102019
Ως δεύτερη ευκαιρία που θα πρέπει να την εκμεταλλευτεί για να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή της χαρακτήρισε χθες ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, την πρότασή που έκανε στο δικαστήριο για μετατροπή του κατηγορητηρίου που βάρυνε την 19χρονη από την Πετρούπολη, η οποία πέταξε το μόλις λίγων ωρών βρέφος της σε κάδο απορριμμάτων της περιοχής της.

Το έγκλημα είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο τον Φεβρουάριο του 2018 οπότε και αποκαλύφθηκε, με τη 18χρονη τότε κοπέλα να οδηγείται στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων μαζί με τη μητέρα της, κατηγορούμενες αμφότερες για ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία.

Χθες, ωστόσο, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, ο εισαγγελέας της έδρας, ακολουθώντας το γράμμα του νόμου, έδωσε στην 19χρονη μια νέα ευκαιρία για να συνεχίσει τη ζωή της.

Πρότεινε στο δικαστήριο η κατηγορία της ανθρωποκτονίας να μετατραπεί για την νεαρή κατηγορούμενη σε παιδοκτονία - αδίκημα που τιμωρείται ελαφρύτερα - και να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πράγματι, το δικαστήριο με την απόφαση που εξέδωσε έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα και ανακοινώνοντας την τελική απόφασή του έκρινε ένοχη την κατηγορουμένη για παιδοκτονία. Της αναγνώρισε μάλιστα το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και της επέβαλλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Η απόφαση προκάλεσε αίσθηση και σχολιάστηκε, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που την χαρακτήρισαν ιδιαίτερα επιεική. Επίσης, εντύπωση προκάλεσε και η διαπίστωση του δικαστηρίου ότι για αυτή τη νεαρή γυναίκα - που αντιμετώπιζε επιλόχια κατάθλιψη, όπως κατάθεσε στη δίκη ψυχίατρος - δεν υπάρχει η δυνατότητα να μπορέσει να συνεχίσει άμεσα να παρακολουθεί ειδικό ψυχιατρικό πρόγραμμα που παρακολουθούσε το διάστημα της προφυλάκισής της μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.

«Ντρεπόμουν, ήμουν η χοντρή του σχολείου»

Όπως προέκυψε από την χθεσινή ακροαματική διαδικασία κανείς από το σχολείο όπου φοιτούσε η νεαρή γυναίκα δεν είχε καταλάβει ότι ήταν έγκυος. Μάλιστα, ο γυμναστής του σχολείου της ανέφερε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο ότι μόνο τους δυο τελευταίους μήνες, η κοπέλα είχε αρχίσει να έχει απουσίες. «Ήταν ένα καλό παιδί αλλά πολύ κλεισμένη στον εαυτό της» είπε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας.

Κλείσιμο
Άλλωστε και η ίδια η 19χρονη στην χθεσινή απολογία της ανέφερε πως αισθανόταν ντροπή για να ζητήσει βοήθεια. «Ήμουν η χοντρή του σχολείου» είπε και εξέφρασε την επιθυμία της να ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να μπορέσει να εργαστεί.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, πέρυσι δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει το σχολείο και διάβαζε μόνη της.

Σήμερα, κατά την απολογία της στο δικαστήριο, η 19χρονη κατηγορούμενη με λυγμούς περιέγραψε το πώς έφερε στον κόσμο το παιδί της και στη συνέχεια επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο την μητέρα της, η οποία είναι προφυλακισμένη.

Ειδικότερα, η νεαρή γυναίκα, μιλώντας για την ημέρα που έφερε στον κόσμο το παιδί της, ανέφερε ότι το γέννησε μόνη της μέσα στο μπάνιο. Όπως είπε σηκώθηκε να πιει νερό και ένιωσε έναν ξαφνικό πόνο. Τότε, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα του τοκετού και αποφάσισε να ακολουθήσει τις συμβουλές που είχε δει στο διαδίκτυο...

Η 19χρονη στην απολογία της αναφέρει: «Έπεσα κάτω και έκανα ό,τι είχα δει στο διαδίκτυο... Η μητέρα μου χτύπαγε την πόρτα αλλά δεν της άνοιγα. Δεν καταλάβαινα τι γινόταν... Το κεφάλι μου πήγαινε να σπάσει. Όλα ήταν μαύρα... Μετά έκοψα τον λώρο και ακούμπησα το μωρό λίγο πιο εκεί...».

Η απόφαση για τη μητέρα

Σε ό,τι αφορά τη μητέρα της κατηγορουμένης, η οποία μάλιστα ήταν προφυλακισμένη μέχρι τη δίκη, το δικαστήριο, φάνηκε πιο αυστηρό επιβάλλοντας της κάθειρξη 12 ετών με αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την δική σε δεύτερο βαθμό.

Μάλιστα, η 19χρονη κατά την απολογία της προσπάθησε να βοηθήσει τη μητέρα της. Είπε πως εκείνη έβαλε στο στοματάκι του μωρού το χαρτί αφού το έφερε στον κόσμο μέσα στην μπανιέρα του σπιτιού της. Στη συνέχεια ζήτησε από τη μητέρα της να της δώσει μια σακούλα. «Έβαλα το μωρό μέσα, της έδωσα τη σακούλα και της είπα πέτα την» είπε η κατηγορουμένη.

Το δικαστήριο όμως δεν πείσθηκε όπως φάνηκε και από την απόφαση που εξέδωσε με τον εισαγγελέα της έδρας να επισημαίνει με νόημα στη νεαρή γυναίκα: «Είστε κατηγορούμενη και μπορείτε κάνετε ότι θέλετε...».

Εξάλλου, ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του είπε για τη μητέρα της 19χρονης: «Μαζί το συναποφάσισαν. Θεωρώ απολύτως ψευδές ότι γέννησε μόνη της και έπνιξε το παιδί της μόνη της. Βλέπω μια κοπέλα που δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί και ακόμη και σήμερα κρατιέται από τη μάνα της. Όμως εκείνη δεν βοηθάει το παιδί της. Είναι δυνατόν να μην άκουσε το κλάμα του μωρού; Και αντί να της πει "τι κάνεις;" πήρε το παιδί και το πέταξε; Η μητέρα είχε τη γνώση και παρ' όλα αυτά δεν σταμάτησε την κόρη της. Μετά πήγε και πέταξε το μωρό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης