LIVE

Κορωνοϊός

Έντονη κριτική ασκήθηκε στην Δικαιοσύνη ανήμερα της γιορτής της

tsiaras2

«Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, στην εκδήλωση στον ΔΣΑ - «Δυστυχώς, οι εχθροί δεν βρίσκονται μόνο εκτός των τειχών. Υπάρχουν και “δούρειοι ίπποι”, από τους οποίους έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τη Δικαιοσύνη», λέει ο Δ. Βερβεσός

Έντονη και αυστηρή κριτική δέχθηκε τόσο η Δικαιοσύνη όσο και οι λειτουργοί της, σήμερα, ανήμερα του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη του δικαστικού σώματος, κατά την καθιερωμένη πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Κατ΄αρχάς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σε ένα σύντομο χαιρετισμό του, αναφερόμενος στα δρώμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης, επισήμανε με νόημα ότι «είναι πολύ κοντά ο καθένας να βρεθεί από την μια στην άλλη πλευρά».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχουν και υπάρχουν προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά εγώ θα σηκώσω το γάντι, επισημαίνοντας ότι όλοι είμαστε συντελεστές σε αυτό που λέγεται Δικαιοσύνη και πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει. Να αφήσουμε την Δικαιοσύνη ανεξάρτητη και ελεύθερη.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννης επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη είναι ταυτόσημη με την ελευθερία, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα γιορτάζει η πόλη των Αθηνών και η Δικαιοσύνη, καθώς από εδώ ξεκίνησε το ταξίδι εδώ και χιλιετίες. Και προσέθεσε με νόημα: «Κάναμε βήματα μπροστά, αλλά κάναμε και βήματα πίσω και το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του».

Σκληρότερη όλων όμως ήταν η κριτική και οι αναφορές του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού και ειδικά σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκαν, αλλά και για τις αναμενόμενες αποφάσεις για τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Κατ΄αρχάς, ο κ. Βερβεσός ότι είναι «αδήριτη ανάγκη περιφρούρησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης επιβεβαιώνεται καθημερινά με ολοένα μεγαλύτερη ένταση».

Το τανγκό θέλει δύο

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε:

«Πράγματι, η Δικαιοσύνη πέρα από τυφλή, πρέπει να είναι και "κουφή", για να μην ακούει τις όποιες σειρήνες, αλλά αποκλειστικά και μόνον τη φωνή της συνείδησής της. Επειδή είναι γνωστό ότι «το τανγκό θέλει δύο» οφείλουμε να αποκλείσουμε τα κελεύσματά τους. Αν δεν υπάρχουν Εφιάλτες, οι κερκόπορτες δεν ανοίγουν.

Δυστυχώς, οι εχθροί δεν βρίσκονται μόνο εκτός των τειχών. Υπάρχουν και «δούρειοι ίπποι», από τους οποίους έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τη Δικαιοσύνη.

Ύψιστο δε χρέος των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης είναι να διαφυλάξουμε το κύρος της στα μάτια των πολιτών. Όταν οι λειτουργοί της αλληλοκατηγορούνται για διασυνδέσεις με την πολιτική εξουσία, αυτοαναιρούνται ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική συγκυρία και αντιφάσκουν, ασχέτως πού βρίσκεται η αλήθεια, ένα είναι βέβαιο: ότι η δικαιοσύνη αυτοϋπονομεύεται, το κύρος της τιτρώσκεται και η ίδια τραυματίζεται βαριά στα μάτια των πολιτών, που προσβλέπουν σ’ αυτή για την αναγνώριση των δικαίων τους.

Το ολίσθημα όσων με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του υπονομεύουν τη Δικαιοσύνη είναι μείζον διότι η Δικαιοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελευθερία των πολιτών.

Παρά την αδιαμφισβήτητη σπουδαιότητα των θεσμικών μέτρων περιφρούρησης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, λυδία λίθος για την ορθή κατά το Σύνταγμα απονομή της, παραμένει η απονομή της στο όνομα του Ελληνικού λαού και μόνον. Η Δικαιοσύνη δεν υπάρχει χάριν των συλλειτουργών της και δεν απονέμεται στο όνομα αυτών. Υπείκει πάντοτε, κατ’ εφαρμογήν της δημοκρατικής αρχής, στον Ελληνικό λαό».

Οι αποφάσεις του ΣτΕ

Αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις και ειδικά του ΣτΕ, ο κ. Βερβεσός τόνισε:

«Σε πλείονες, εθνικά και κοινωνικά κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις στα χρόνια της κρίσης -όταν το δίκαιο της ανάγκης υπερίσχυσε του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου-, παρεισέφρησαν στην δικαιοδοτική κρίση αλλότρια κριτήρια και δεν υπηρετήθηκε η Δικαιοσύνη όπως θα αναμέναμε.

Επειδή δεν έχω μάθει να μασάω τα λόγια μου θεωρώ ότι τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες προέκριναν ως μη έδει το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου έναντι της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ταυτίζοντάς το ανεπίτρεπτα με το δημόσιο συμφέρον, ήταν ενδεικτικώς η ΣτΕ Ολ. 668/2012, για το 1ο Μνημόνιο, η ΣτΕ Ολ. 1972/2012 και 3345/2013 για τη συνταγματικότητα του ΕΕΤΗΔΕ, η ΣτΕ 2527/2013 για τη συνταγματικότητα της επιβολής οριζόντιου τέλους επιτηδεύματος και ασφαλώς οι πρόσφατες υπ’αριθ. 1307-1316/2019 της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα δώρα και τα επιδόματα στον δημόσιο τομέα».

Νόμος Κατρούγκαλου

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βερβεσός στις εκκρεμείς υποθέσεις κατά του ασφαλιστικού νόμου, επισημαίνοντας:

«Αφήνω τελευταία την υπαρξιακού χαρακτήρα για το δικηγορικό σώμα απόφαση για την αντισυνταγματικότητα ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισης Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), η οποία παρά την παρέλευση μακρού χρόνου από τη διάσκεψη παραμένει εισέτι αδημοσίευτη, αφήνοντας το περιθώριο στην εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να ενεργήσει βάσει των -ασφαλώς αθέμιτων- διαρροών.

Δεν καταλογίζω καμία πρόθεση, αλλά είναι αυτονόητη ανάγκη, ιδίως σε αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητος, να εξασφαλίζεται όχι μόνον η ταχεία εκδίκαση, αλλά και η ταχεία δημοσίευση της απόφασης, ώστε να αποτρέπεται η διαιώνιση της νομικής ανασφάλειας».

Όμως, επειδή θέλει να είναι αντικειμενικός, επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, δεν λησμονεί «τις δικαστικές αποφάσεις που κινούνται αντίρροπα: τη ΣτΕ Ολ. 2287/2015 που έκρινε ότι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων για τα ειδικά μισθολόγια, στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου (ν. 4093/2012) είναι αντισυνταγματικές, τη ΣτΕ Ολ. 2307/2014 που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, τη ΣτΕ Ολ. 9/2013 που έκρινε ότι η απαίτηση εγγυητικής επιστολής τραπέζης για την αναγκαστική εκτέλεση κατά του δημοσίου αντίκειται στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας, και τη ΣτΕ Ολ. 1906/2014 που έκρινε ότι η μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ είναι αντισυνταγματική».

Κατάργηση Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Οικονομικής Εισαγγελίας

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης, τάχθηκε για ακόμη μια φορά υπερ της κατάργησης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Οικονομικής Εισαγγελίας, καθώς δεν εξυπηρετούν κανένα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σεβαστίδης αναφέρθηκε διαχρονικά από το 2011 έως σήμερα στους θεσμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Οικονομικής Εισαγγελίας και τα προβλήματα που δημιούργησαν οι δύο αυτοί θεσμοί, όπως και τα πρόσωπα που τους επάνδρωσαν. Μάλιστα, τόνισε ότι στην Δημοκρατία πρέπει να υπάρχει διάχυση και όχι συγκέντρωση των εξουσιών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, οι πρόεδροι όλων των ανωτάτων δικαστηρίων, οι πρόεδροι των Δικαστικών Ενώσεων, κ.λπ.

Και όπως πάντα, ομόρφυνε την ατμόσφαιρα της εκδήλωσης η χορωδία του ΔΣΑ υπό τη διεύθυνση του δικηγόρου και καθηγητή μουσικής Δημήτρη Καρούζου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης