Λίμνη Κορώνεια: Τα τέσσερα μέτρα για τη διάσωσή της

Λίμνη Κορώνεια: Τα τέσσερα μέτρα για τη διάσωσή της

Μετά από περίπου δύο ώρες συζήτησης, οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν σε τέσσερα μέτρα

koronia-psaria-epta
Στην απόφαση άμεσης λήψης μιας σειράς μέτρων κατέληξε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο, στη Θεσσαλονίκη, για την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα η λίμνη Κορώνεια.

Μετά από περίπου δύο ώρες συζήτησης, οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν στα παρακάτω μέτρα:

- Πρώτον, τη δημιουργία μιας μόνιμης Επιτροπής η οποία θα επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της κατάστασης της λίμνης Κορώνειας και με προτάσεις συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να αποκατασταθεί η απαράδεκτη κάτασταση, αλλά και την παρακολούθηση της υλοποίησης αυτών των μέτρων.

- Δεύτερον, την άμεση χρηματοδότηση προκειμένου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μπορέσει να προχωρήσει στη συντήρηση των υφιστάμενων τεχνικών έργων και σε νέα προτεινόμενα έργα που θα προταθούν από την Επιτροπή.

- Τρίτον, την κατασκευή σταθμών βιολογικών καθαρισμών που χρειάζεται να γίνουν στην περιοχή και να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα.

- Τέταρτον, οι αγρότες θα πρέπει να βοηθηθούν και να προχωρήσουν σε εναλλακτικές καλλιέργειες για να μειωθεί η κατανάλωση του νερού.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Επιτροπή αυτή θα συσταθεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες, και θα απαρτίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Επιτροπή θα συντονίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Δεν είναι πολιτικό θέμα, δεν είναι κομματικό, και πρέπει όλοι να βρούμε λύση», σημείωσε ο κ. Αραβώσης.

Κλείσιμο
Όσον αφορά τα έργα που προέβλεπε το master plan, ο κ. Αραβώσης σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα και, εφόσον απαιτηθεί, θα γίνουν επιπλέον ενέργειες.

«Άμεσα πρέπει να αποκαταστήσουμε όποια ζημιά έχει γίνει καθώς υπάρχει η παρακολούθηση της υπόθεσης αποκατάστασης της λίμνης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ξεκαθάρισε ο κ. Αραβώσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας δήλωσε: «Ήταν μια καλή σύσκεψη. Το ουσιαστικό που ζητήσαμε ήταν να βρεθούν οι πόροι για τη συντήρηση των έργων. Συμφωνήσαμε και εμείς στη σύσταση της μόνιμης ομάδας παρακολούθησης και ότι πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν και νέα έργα για την προστασία του οικοσυστήματος.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της σύσκεψης ο υφυπουργός Εσωτερικών(αρμόδιος για ζητήματα Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου έκανε λόγο για σοβαρό κίνδυνο αφανισμού της λίμνης.

«Στη σημερινη σύσκεψη πρόκειται να λάβουμε μέτρα. Είναι αναγκαίος ο καλύτερος συντονισμός όλων και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων αλλά και η δέσμευση για την εφαρμογή τους για την ανατροπή αυτής της δύσκολης κατάστασης», ανέφερε ο κ. Καράογλου.


Πηγή: voria
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης