Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Πιο κοντά στην υλοποίηση το νέο γενικό νοσοκομείο Κομοτηνής

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Πιο κοντά στην υλοποίηση το νέο γενικό νοσοκομείο Κομοτηνής

«Το νοσοκομείο Κομοτηνής θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες κατακερματισμένες νοσηλευτικές υποδομές σε νέο οικόπεδο εκτός της πόλης και θα εξοπλιστεί με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα - Στα €400 εκατ. η δωρεά

komotini_isn
Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του νέου γενικού νοσοκομείου Κομοτηνής βρίσκεται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Όπως ανακοίνωσε το ΙΣΝ, με δωρεά ύψους 400 εκατ. ευρώ υλοποιείται το νέο νοσηλευτικό ίδρυμα, καθώς ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, Renzo Piano, ολοκλήρωσε τα σχέδια προμελέτης του κτιρίου και παρουσίασε τις πρώτες εικόνες από το... μέλλον, τα αρχιτεκτονικά φωτορεαλιστικά του νοσοκομείου.

«Το νοσοκομείο Κομοτηνής θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες κατακερματισμένες νοσηλευτικές υποδομές σε νέο οικόπεδο εκτός της πόλης και θα εξοπλιστεί με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κατ’ επέκταση υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς. Το νοσοκομείο θα περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ασθενείς και οι συγγενείς των ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, αποσκοπώντας στη βελτίωση της θεραπευτικής διαδικασίας. Δεν θα υπάρχουν παρά μόνο μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια νοσηλείας, με ανεμπόδιστη θέα προς το δάσος, ενώ για τις αίθουσες χειρουργείων έχουν προβλεφθεί μεγάλα ανοίγματα, στραμμένα προς το πάρκο, επιτρέποντας τη διέλευση φυσικού φωτός» περιγράφει το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής στην ανακοίνωσή του το ΙΣΝ.


Τους άξονες σχεδιασμού που «χρησιμοποιεί» ο βραβευμένος με Pritzker και δημιουργός σημαντικών σύγχρονων αρχιτεκτονικών έργων Renzo Piano– μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει το Centre Pompidoυ στο Παρίσι, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, το Whitney Museum στη Νέα Υόρκη- τους έχει εμπνευστεί από τα Ασκληπιεία, τους χώρους λατρείας και ολιστικής θεραπείας της αρχαιότητας.

Κλείσιμο
«Με έμπνευση από τα Ασκληπιεία και τη σπουδαιότητα που αποδιδόταν στον περιβάλλοντα χώρο για τη θεραπεία ενός ασθενούς, σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο όμορφο περιβάλλον, τόσο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους ασθενείς. Αντί της λέξης όμορφο, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω εδώ τον αρχαίο ελληνικό όρο ’’καλός καγαθός’’, καθότι αποδίδει καλύτερα τη φιλοσοφία του σχεδιασμού ενός ιδεώδους χώρου θεραπείας και ανάρρωσης, και όχι απλώς υψηλής αισθητικής» δηλώνει με την ευκαιρία της παρουσίασης των πρώτων εικόνων ο δημιουργός τους.


Ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο του ΚΠΙΣΝ, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία του νοσοκομείου ενσωματώνουν πράσινες αρχές βιωσιμότητας του προγράμματος LEED. Παράλληλα, οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης της σύγχρονης ψηφιακής λειτουργίας των κλινικών υπηρεσιών, της βιώσιμης και αποδοτικής διαχείρισης και συντήρησης του Νοσοκομείου και της διασύνδεσης του με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας.

Με την ολοκλήρωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, που αναμένεται το καλοκαίρι του 2024, το ΙΣΝ φιλοδοξεί το Νοσοκομείο να αποτελέσει πρότυπο δημόσιας νοσηλείας, περίθαλψης και φροντίδας για τους κατοίκους –ενήλικες και παιδιά– της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα του Νομού Κομοτηνής.

Προς την υλοποίηση αυτού του οράματος του ΙΣΝ, όπως περιεκτικά διατυπώνεται από τον Renzo Piano, εργάζονται, συστηματικά και με αφοσίωση, οι άνθρωποι του ΙΣΝ από κοινού με το Υπουργείο Υγείας, καθώς επίσης και πλήθος συμβούλων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Όπως η Hill International, υπεύθυνη για τον συνολικό συντονισμό του έργο, η βρετανική εταιρεία Llewelyn Davies, ως σύμβουλος του νοσοκομειακού σχεδιασμού και φυσικά ο αρχιτέκτονας Renzo Piano, με το γραφείο του Renzo Piano Building Workshop σε συνεργασία με το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο Betaplan.

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής εντάσσεται στην Πρωτοβουλία για την Υγεία η οποία περιλαμβάνει επίσης τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, την ενίσχυση της εκπαίδευσης του νοσηλευτικού τομέα, την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και ειδικού ιατρικού εξοπλισμού ανά την Ελλάδα, την ενίσχυση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης