Αναστασιάδης: Όταν θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας... θα το ανακοινώσουμε

Αναστασιάδης: Όταν θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας... θα το ανακοινώσουμε

Κλειστά τα χαρτιά του κρατά ο Κύπριος πρόεδρος σχετικά με την προσφυγή της Λευκωσίας στον ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις 

anastasiadis56-1021x570
«Όταν θα γίνει θα ανακοινωθεί», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για το θέμα της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση της Πρεσβείας της Κίνας, στη Λευκωσία, και ερωτηθείς αν έχει λάβει τις αποφάσεις του σε ό,τι αφορά το θέμα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές προκλήσεις σε σχέση με την Αμμόχωστο και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει η προσφυγή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι «όταν θα γίνει θα ανακοινωθεί».

Διεμήνυσε περαιτέρω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τα τεκταινόμενα σε ότι αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση της Πρεσβείας της Κίνας με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμά τα μέγιστα και ευγνωμονεί την Κίνα, για τη θέση αρχής και τη στήριξή της σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες για επανένωση της χώρας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και επεσήμανε ότι η στήριξη είναι ακόμα πιο σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Κίνας ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακολούθως ότι η Κύπρος βρίσκεται εν μέσω μιας περιόδου νέων εντάσεων και παραβιάσεων από την Τουρκία, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αντίθεση με τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως και οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για τη πιθανή διάνοιξη της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Περαιτέρω ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε τη θέση ότι αυτές οι τουρκικές ενέργειες θα πρέπει να καταδικαστούν ξεκάθαρα από τη διεθνή κοινότητα, αφού αντίκεινται του Χάρτη των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου, αποτελούν απειλή για την ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή και έρχονται σε αντίθεση με τη δημιουργία θετικού κλίματος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «ο πρώτιστος στόχος και προτεραιότητα μας είναι η επανένωση της Κύπρου, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα. Ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συμβάλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση με τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η φιλία μεταξύ της Κύπρου και της Κίνας έχει βαθιές ρίζες «και είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, αξιοποιώντας τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται και δίδουν ισχυρά κίνητρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, στρεφόταν και η επίσκεψη του τον περασμένο Απρίλιο στην Κίνα είχα την ευκαιρία, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας, όπου συμμετείχε στο Συνέδριο Belt and Road.

Συνεχίζοντας αφού αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Xi Jinping είπε πως θεωρεί ότι τα δύο Μνημόνια Συναντίληψης που συνομολογήθηκαν στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Συνεργασίας στο Πλαίσιο της Οικονομικής Ζώνης αποτελούν δύο σημαντικά βήματα που υπογραμμίζουν το φάσμα των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

«Τα εν λόγω Μνημόνια, τα οποία ενισχύουν περαιτέρω το ήδη ισχυρό θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας μέσω πολυάριθμων Συμφωνιών και Μνημονίων που είναι σε ισχύ, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη συνεργασία στις εμπορικές ανταλλαγές, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς, μαρτυρούν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και εμβάθυνση της συνεργασίας μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλοκατανόησης», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται τις αρχές του διαλόγου, της συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αναντικατάστατου ρόλου των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ως θέμα αρχής και σεβασμού του διεθνούς δικαίου η Κύπρος παραμένει συνεχώς προσηλωμένη στην Πολιτική της Μιας Κίνας και είναι ένθερμος υποστηρικτής της ακεραιότητας, της ενότητας και της κυριαρχίας της Κίνας», ανέφερε.

Χθες ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, παρέδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μελέτη σχετικά με το θέμα της προσφυγής, το περιεχόμενο της οποίας δεν ανακοινώθηκε καθώς περιέχει διάφορες πτυχές που αφορούν κινήσεις που σχετίζονται με τρίτες χώρες και κυρίως με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα η Λευκωσία αναμένεται να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση κατά τις επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης