Δημοσκόπηση για το μετρό Θεσσαλονίκης: Συμφωνούν με τη λύση Μητσοτάκη οι Θεσσαλονικείς

thessaloniki-metro-arxaia

Πιστεύουν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το 2023 και θέλουν λειτουργία το συντομότερο

Λύση στο θέμα του μετρό, ολοκλήρωση και λειτουργία του το συντομότερο θέλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Prorata στο διάστημα 13 – 15 Σεπτεμβρίου 2019, για λογαριασμό της Voria.gr.

Η «Έρευνα ανίχνευσης απόψεων των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για την εξέλιξη του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης» πραγματοποιήθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις σε άτομα άνω των 18 ετών, δημοτών Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, με 450 ερωτηματολόγια.

Η έρευνα επιβεβαιώνει το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών της Θεσσαλονίκης για το έργο του μετρό και επίσης δείχνει ότι οι Θεσσαλονικείς παρακολουθούν στενά το θέμα, έχουν διαμορφωμένη άποψη ακόμα και για τα πιο «τεχνικά» ζητήματα και στο μεγαλύτερο μέρος τους προτάσσουν το να προχωρήσει επιτέλους και να ολοκληρωθεί το έργο.


Η ΝΔ θα το ολοκληρώσει

Στα κύρια στοιχεία της έρευνας είναι το γεγονός ότι δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ σε σύγκριση με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ολοκληρώσει το έργο, παρά το γεγονός ότι αφενός η νέα κυβέρνηση είναι μόλις λίγους μήνες στο τιμόνι, ανακοίνωσε νέα λύση στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου, νέο χρονοδιάγραμμα για λειτουργία του μετρό (με τον σταθμό Βενιζέλου) τον Απρίλιο του 2023 και η «Αττικό Μετρό ΑΕ» απέκτησε νέα διοίκηση μόλις πριν λίγες μέρες.

Μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, στο συγκεκριμένο θέμα οι ερωτηθέντες εμπιστεύονται περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία παρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα:

-Δηλώνουν ότι για την ολοκλήρωση του έργου τους εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μια κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό Μητσοτάκη (65%) παρά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό Τσίπρα (15%).

dimoskopisi-metro-ena


-Το 57% δηλώνει ότι πιστεύει τη σημερινή κυβέρνηση ότι το έργο θα παραδοθεί, μαζί με τον σταθμό Βενιζέλου τον Απρίλιο του 2023. Ενώ σε αντίστοιχο ερώτημα, μόνο το 22% δηλώνει ότι πιστεύει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι το έργο θα παραδιδόταν, χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου, μέσα στο 2020 (ενώ το 73% πιστεύει το αντίθετο).

dimoskopisi-metro-dyo


Είναι επίσης εντυπωσιακή η αισιοδοξία που εκφράζουν οι πολίτες στη συγκεκριμένη έρευνα, καθώς παρά τα όσα έχουν προηγηθεί δηλώνουν ότι είναι αισιόδοξοι ότι θα ολοκληρωθεί το έργο (σε ποσοστό 71%, έναντι 25% που δηλώνει ότι δεν θα ολοκληρωθεί).dimoskopisi-metro-triaΟι Θεσσαλονικείς παίρνουν θέση και στο επίμαχο ζήτημα του σταθμού Βενιζέλου. Με τα όσα έχουν γραφεί και ειπωθεί, έχουν αποκτήσει πλέον θέση...

Το 51% τάσσεται υπέρ της λύσης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι παραγωγικοί φορείς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο νέος δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έναντι 38% που θα προτιμούσε οι αρχαιότητες να παραμείνουν στο χώρο κατά την κατασκευή του σταθμού, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Είναι αξιοσημείωτο ότι, αν και το θέμα είναι σύνθετο και πιο τεχνικής φύσεως, μόλις το 7% δηλώνει ότι δεν το γνωρίζει και άλλο ένα 4% δεν απαντά. Γεγονός που σημαίνει ότι έχουν παγιωθεί απόψεις και προφανώς δύσκολα θα αλλάξουν θέσεις...

dimoskopisi-metro-tessera


Στη σημαντικότερη ίσως ερώτηση της έρευνας, που αποτυπώνει το κλίμα και την κυρίαρχη τάση στην πόλη για το θέμα του μετρό, το 72% των Θεσσαλονικέων, δηλαδή σχεδόν τρεις στους τέσσερις, απαντούν ότι ανεξάρτητα από το ποια λύση θα θεωρούσαν σωστότερη οι ίδιοι για το σταθμό Βενιζέλου, αυτό που προτιμούν τώρα είναι να προχωρήσει η λύση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Υπέρ αντιδράσεων για να μην εφαρμοστεί αυτή η λύση τάσσεται το 18%, ενώ το 10% δεν απαντά.

dimoskopisi-metro-pente


Ποιοι ευθύνονται

dimoskopisi-metro-eksi
Οι πολίτες όμως δεν διστάζουν να επιρρίψουν και ευθύνες για τα όσα έγιναν. Ως προς την κατανομή ευθυνών για τις καθυστερήσεις μέχρι σήμερα στην ολοκλήρωση του έργου, οι ερωτώμενοι (είχαν δυνατότητα έως δύο επιλογών σε αυτή την ερώτηση) αποδίδουν ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ (32%) και τον κ. Μπουτάρη (28%) και στη συνέχεια σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία (από 22%). Την επιλογή «όλοι μαζί», διάλεξε ένα ποσοστό 12%. Αν αυτό συνδυαστεί με το υψηλότατο ποσοστό 73% που απαντά ότι δεν πίστεψε τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης περί λειτουργίας του μετρό, χωρίς το σταθμό Βενιζέλου, τότε έχουμε ένα δείγμα της αναξιοπιστίας και της αφερεγγυότητας που θεωρούν οι πολίτες ότι διατρέχει τις εξαγγελίες για το σημαντικότερο σύγχρονο έργο υποδομής στη Θεσσαλονίκη.


dimoskopisi-metro-epta


Πηγή: voria.gr

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Εδώ

Καλή για το Μετρό αλλά και μια δημοσκόπηση για τη Μακεδονία, παιδιά! Δεν αφήνουμε το ζήτημα.

νεοδημοκρατης

τα προβοκατορικα συριζαιικα σχολια να κοβονται...ας πανε να γραφουν στον μπαγκς μπανι οι κατσαπλιαδες...εδω ειναι δικια μας εφημεριδα/site

mitsos

Πάλι ψέματα μας πασάρουν οι ψεύτες , πολύ ψέμα, ξέρετε αγαπητοί φίλοι ότι η δημοσκόπηση έγινε μέσα στα γραφεία της ΝΔ , κι ότι όλοι οι εντός θαμώνες έχουν αυτοκίνητο με άσπρα δερμάτινα καθίσματα, και αποφεύγουν την ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου !!

Gt

Δυστυχώς δεν είναι άποψη Θεσσαλονικέων , στημένα γκάλοπ της Αττικό μέτρο είναι , αφού η νέα κυβέρνηση τους υποσχέθηκε επιπλέον μισό δις ευρώ για να τα πετάξουν στην Σινδο Το μέτρο Με τα αρχαία θα προσέλκυε πολλούς τουρίστες ..., είναι μια ολόκληρη πόλη .... είναι τόσο κρίμα που θέλουν να την καταστρέψουν , όπως στο παρελθόν ο θείος του υπουργού είχε καταστρέψει την κάμαρα ... Να γνωρίζετε ότι αρκετοί που σας ψήφισαν είναι δυσαρεστημένοι με την εξέλιξη του μέτρο ...,

Μάλλον τον

Σύριζα θα εννοείτε γιατί η ΝΔ καθυστέρησε την έναρξη του έργου.... Θεσσαλονίκη κάποτε πριν πολλά πολλά χρόνια είχε τραμ και όσες κυβερνήσεις αλλάξανε ούτε τραμ ούτε μετρό είδε η πόλη.. Και τώρα μετά από δεκαετίες που το ξεκίνησαν και κοντεύει να τελειώσει ήρθε η ΝΔ και το πάει πίσω κάποιους μήνες. Για τα αρχαία μπορούσαν να τα μαζέψουν και να έφτιαχναν ΝΕΟ μουσείο και να τα έβαζαν μέσα και παρά να είναι σε στάσεις.'Οτι ψηφιδωτό έχουν βρει η μνημείο,η ναό μένουν άθικτα και απλά καθαρίζονται από το χώμα και τα θαυμάζει ο κόσμος.

Θεσσαλονικιός

Και εγώ συμφωνώ αρκεί να υπάρξουν εγγυήσεις για την πλήρη ολοκλήρωση το 2023 όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ

Οι Θεσσαλονικείς - νότιομακεδόνες συμφωνούμε με τον πρωθυπουργό μας Κούλη ! Γιατί το κράτος έχει συνέχεια !!

Το τερματίσαμε

Δημοσκόπηση για το ποιος θα τελειώσει το έργο και πώς, πρώτη φορά βλέπω. Όσο για την ΝΔ είχε την ευκαιρία να τελειώσει το έργο εδώ και δεκαετίες. Ο Σύριζα παρέδωσε μια σειρά μεγάλων έργων που καρκινοβατούσαν. Ας παραδώσουν και αυτοί κάτι και ας αφήσουν τα παιχνίδια εντυπώσεων κατά μέρος.

καργιολοπουλου δεσποινα

εχεις δικιο ΣΥΝΤΡΟΦΕ η παλιο νδ επρεπε να παραδωσει το μετρο απο τον Πρωτο Παγκοσμιο...ακου δεκαετιες λολλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλλ

sdf

οταν λες ψυχολογικα ψεματα, οπως η κυβέρνηση του τσιπρα, δε σε πιστευει κανεις λογικος σε οτι και να λες. ακομα και αν εκανες το ελάχιστο καλο.

κα

Γιατί έχεις ξαναδεί ερώτηση "ποιοι θεωρείτε ότι έχουν μεγαλύτερη ευθύνη για τις καθυστερήσεις";

one

πόσα χρόνια χάσατε καρντάσια με τους μέθυσους και τους προδότες.

Παντόφλα με κάλτσα

Όποιος καταστρέφει τα αρχαία προς όφελος της εταιρίας που εργάζεται είναι πατριώτης.

😋😂

μπουγατσομετρο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης