Στα Τρίκαλα η πρώτη «βιοκαντίνα» σε δημοτικό σχολείο με σάντουιτς ολικής και φρέσκα φρούτα

Οι μαθητές θα μπορούν να προμηθεύονται από την καντίνα του σχολείου τοπικά προϊόντα και βιολογικά

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο στα Τρίκαλα είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα το οποίο αποκτά βιοκαντίνα.

Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές θα μπορούν να προμηθεύονται από την καντίνα του σχολείου τους τοπικά προϊόντα και βιολογικά, όπως γαλακτομικά, μπάρες, φρούτα.

Το πρόγραμμα ξεκινά από αυτό το σχολείο λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος επισημαίνει οτι στόχος είναι να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα και να επεκταθεί σε περισσότερα σχολεία, προκειμένου να δοθεί βάρος στην υγιεινή διατροφή.

Επίσης στόχος είναι να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και ήδη μπισκότα που παράγονται στην περιοχή έχουν δηλώσει οτι θα πωλούν και μπισκότα ολικής άλεσης για παιδιά.

trikala-sxoliko-dyo
trikala-sxoliko-tessera
trikala-sxoliko-tria
trikala-sxoliko-ena


Το πρόγραμμα υλοποιείται το πρόγραμμα BioCanteens, το οποίο είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα με την χρήση βιολογικών προιόντων.

Στελέχη του Δήμου επισκέφθηκαν πόλεις του εξωτερικού, όπου ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα, και συγκεκριμένα τη γαλλική πόλη Mouans – Sartoux. Το συγκεκριμένο σχολείο έχει πάει ένα βήμα πιο κάτω την βιολογική διατροφή καθώς λειτουργεί κουζίνα στο σχολείο που μαγειρεύουν οι ίδιοι οι γονείς προκειμένου να είναι σίγουροι για την διατροφή των παιδιών τους.

Στα Τρίκαλα ύστερα από διαγωνισμό, το κυλικείο προμηθεύει τους μαθητές και τις μαθήτριες μόνο με προϊόντα που είναι καθορισμένα από την αρμόδια νομοθεσία και προέρχονται από τοπικές επιχειρήσεις και βιολογικά.

Στο πρόγραμμα, που είναι τμήμα της δράσης URBACT, εκτός από τα Τρίκαλα, μετέχουν οι πόλεις Mouans – Sartoyx (Γαλλία), Pays des Condruses (Βέλγιο), Rosignano – Marittimo (Ιταλία), Torres Vedras (Πορτογαλία), Troyan (Βουλγαρία), Vaslui (Ρουμανία).

Στο δημοτικό συμβούλιο παρουσίαστηκε το παράδειγμα της μικρής πόλης της γαλλικής Ριβιέρας. Από το 1998, η πόλη του Mouans-Sartoux, με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκους, έχει συνδέσει τη διατροφή με την υγεία και το περιβάλλον. Για να ξεπεράσει την έλλειψη παραγωγής βιολογικών προϊόντων σε τοπικό επίπεδο, ο δήμος της γαλλικής πόλης δημιούργησε ένα δημοτικό αγρόκτημα και δύο καλλιεργητές προσλήφθηκαν για να καλλιεργήσουν και να παράγουν βιολογικά λαχανικά για τα σχολικά γεύματα που διανέμονται στα 3 σχολεία της πόλης (1.000 γεύματα/ημέρα).

Τα αποτελέσματα «καλής πρακτικής» αυτής της πρωτοβουλίας αφορούν στη δημιουργία δημοτικού αγροκτήματος για την παραγωγή βιολογικών λαχανικών, στην παραγωγή 100% βιολογικών γευμάτων, με μια προοδευτική αύξηση της προέλευσης των πρώτων υλών βιολογικής προέλευσης και στην καθιέρωση υγιεινών διατροφικών προτύπων στα σχολεία με την εισαγωγή αντίστοιχης διατροφής στις σχολικές μονάδες, η οποία ενισχύεται από την παροχή γευμάτων μαγειρεμένων από εποχιακά, φρέσκα, βιολογικά και ακατέργαστα προϊόντα.
Επίσης, ενισχύει την απασχόληση, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον πρωτογενή τομέα, καθώς και στις τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων, ενώ υφίσταται και μια δραματική μείωση των αποβλήτων τροφίμων με μια σειρά απλών λύσεων.

Η εξοικονόμηση πόρων κατέστησε δυνατή την προσφορά 100% προϊόντων βιολογικής προέλευσης, που σερβίρονται στα κυλικεία με σταθερό κόστος. Οι κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις ενισχύουν τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, χρησιμοποιώντας ένα σύνολο κριτηρίων που εστιάζουν στην ποιότητα των τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος και το κόστος.

Δείτε βίντεο: Στα Τρίκαλα η πρώτη «βιοκαντίνα» σε δημοτικό σχολείο με σάντουιτς ολικής και φρέσκα φρούτα
Στα Τρίκαλα η πρώτη «βιοκαντίνα» σε δημοτικό σχολείο με σάντουιτς ολικής και φρέσκα φρούτα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης