LIVE

Κορωνοϊός

Χωρίς προβλήματα το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της χώρας

4893984

Στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ δεν έχουν φθάσει σημαντικά προβλήματα και καταγγελίες - Εξαίρεση αποτελούν τα σχολεία που επλήγησαν από το σεισμό στην Αθήνα

Χωρίς σημαντικά προβλήματα ξεκίνησε η φετινή σχολική χρονιά. Το κουδούνι χτύπησε ακόμα και σε ακριτικά σχολεία, όπως αυτό της Γαύδου, ενώ χάρη στις συντονισμένες προσπάθεις εκπαιδευτικών και περιφέρειας, οι δύο μαθητές του σχολείου θα κάνουν και μαθήματα αγγλικής γλώσσας και πληροφορικής στους δύο μαθητές μέσω διαδικτύου από την έδρα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

Στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ δεν έχουν φθάσει σημαντικά προβλήματα και καταγγελίες και προκειμένου να γίνει ακριβής καταγραφή η καθιερωμένη συνέντευξη μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα. Εξαίρεση αποτελούν τα σχολεία που επλήγησαν από το σεισμό στην Αθήνα. Συγκεκριμένα κλειστά παραμένουν 4 σχολεία σε Αιγάλεω και Πετρούπολη , λόγω ζημιών που υπέστησαν από τον σεισμό.

Τα σχολεία κρίθηκαν ακατάλληλα και έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές θα φιλοξενηθούν σε κοντινά σχολεία .Προκειμένου να μην υπάρξουν διπλοβάρδιες επελέγη ως λύση η στέγαση των μαθητών του 2ου ΓΕΛ σε κοντέινερ που αναμένεται να τοποθετηθούν στην αυλή του 1ου. Με αυτήν τη λύση συμφωνούν οι μαθητές και οι γονείς και των δύο σχολείων ενώ από το πρωί η τεχνική υπηρεσία του δήμου και κλιμάκιο των ΚΤΥΠ προχώρησαν σε αποτύπωση του χώρου προκειμένου να γίνει άμεσα η εγκατάσταση των κοντέινερ.Οπως λέει στο “protothema.gr” o πρέοδρος της ΟΛΜΕ Θ. Τσούχλος πάντα η Ομοσπονδία ζητά περισσότερους διορισμούς και αναπληρωτές, ωστόσο η πλειονότητα των εκπαιδευτικών ε ίναι στη θέση τους. Κενά υπάρχουν είπε ο πρόεδρος ωστόσο με τη δεύτερη «φουρνιά» των αναπληρωτών στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να καλυφθούν. Όπως έλεγαν στο “Prothema.gr” δόθηκε «μάχη» για να καλυφθούν όλες οι θέσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις απομένουν κενά σε διάφορες ειδικότητες εκπαιδευτικών τα οποία θα καλυφθούν έως τα μέσα Οκτώβρη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία κενά υπάρχουν ελλείψεις στα ΓΕΛ και αφορούν διάφορες ειδικότητες κυρίως σε απομακρυσμένα σχολεία. Με τον καθιερωμένο αγιασμό άρχισαν χθες τα σχολεία. Το πρώτο κουδούνι χτύπησε για περίπου 1,5 εκατομμύρια μαθητές και περίπου 150.000 δασκάλους οι οποίοι βρίσκονται ήδη στη δεύτερη ημέρα του νέου σχολικού έτους. Ο Γιάννη Μηνιάδης πρόεδρος συλλόγου αναπληρωτών στην Σαντορίνη όπου περασμένες χρονιές είχε σημειωθεί έντονο πρόβλημα εξεύρεσης κατοικίας στο νησί, λέει στο ‘protothema.gr”ότι εφέτος δεν υπάρχει πρόβλημα εξεύρεσης κατοικίας , καθώς οι εκπαιδευτικοί έχουν οργανωθεί μέσω εδικής σελίδας στο διαδίκτυο, ωστόσο οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές στο νησί.

Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για την νέα σχολική χρονιά με τα βιβλία ήδη να βρίσκονται στα σχολεία από το καλοκαίρι ενώ υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 την Δευτεροβάθμια. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, είναι ήδη εξασφαλισμένες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε χθες για την ‘έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο 7ο δημοτικό Γαλατσίου.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με αρκετούς μαθητές του δημοτικού σχολείου, δασκάλους και γονείς ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό.«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στο Γαλάτσι για να γιορτάσω μαζί σας την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μίας χρονιάς που θα χτυπήσει το κουδούνι σε 4.500 δημοτικά και σε 5.500 νηπιαγωγεία σε της χώρας, με δασκάλους καθηγητές και βιβλία στη θέση τους».Ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος φύτεψε μια ελιά στο προαύλειο του σχολείου, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα πρωτάκια του δημοτικού και στα παιδιά του νηπιαγωγείου. «Είναι πράγματι ξεχωριστά αυτά τα χρόνια. Να χαίρεστε τη γνώση και τις εμπειρίες του σχολείου, να σέβεστε τους δασκάλους και να ακούτε τους γονείς σας». Ως δώρο στον κ. Μητσοτάκη πρόσφεραν μία γλάστρα που είχαν φυτέψει οι μαθητές την προηγούμενη χρονιά σε σχετικό μάθημα.

Αναφερόμενους στους δασκάλους είπε ότι εκτιμά το έργο τους και σημείωσε πως θα κάνει ότι μπορεί η Πολιτεία για την ενίσχυσή τους. Ειδικά στους δασκάλους , να ξέρουν πόσο εκτιμούμε το πολύ δύσκολο έργο τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, παραβρέθηκε στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το 170Ο και το 108ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών καθώς και το 90ο και 108ο Νηπιαγωγείο στα Κάτω Πατήσια, για να παραστεί στην τελετή Αγιασμού.Στη Λέρο βρέθηκε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, για να παραστεί στις τελετές αγιασμού σε σχολεία της Λέρου και της Καλύμνου. Στο μήνυμα της υπουργού αναφέρονται τα εξής: «Για μερικούς από εσάς είναι η πρώτη ημέρα στο σχολείο, για ορισμένους η πρώτη φορά σε νέο σχολείο, και για κάποιους άλλους η επιστροφή σε έναν γνώριμο τόπο με καινούργιες όμως προκλήσεις.Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά σήμερα, γεμάτη ελπίδα, προσδοκίες και αγωνίες.Στόχος και αυτή τη χρονιά είναι εσείς, οι μαθητές μας, να αποκτήσετε πολύτιμες γνώσεις, χρήσιμες δεξιότητες και πλούσιες εμπειρίες. Έχετε κι εσείς την ευθύνη απέναντι στον εαυτό σας. Να αδράξετε την ευκαιρία, να αποκομίσετε όσα περισσότερα μπορείτε, να ονειρευτείτε. Όλα μπορείτε να τα καταφέρετε! Στόχος, επίσης, εσείς οι εκπαιδευτικοί μας, με τη στήριξη της Πολιτείας, να συνεχίσετε να επιτελείτε με γνώση και όρεξη το λειτούργημά σας. Σημαντική σας αποστολή να εμπνέετε τα παιδιά μας να αναζητούν διαρκώς τη γνώση και την αυτό-βελτίωση.Μεγάλο μέρος της ευθύνης έχουμε βεβαίως και εμείς, ως πολιτική ηγεσία και υπηρεσίες του Υπουργείου. Να στηρίζουμε έμπρακτα τους λειτουργούς και τα στελέχη της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, να βάζουμε τον πήχη ολοένα και ψηλότερα και να εργαστούμε συλλογικά για να φτιάξουμε ένα καλύτερο σχολείο. Σας εύχομαι όλες και όλους καλή σχολική χρονιά, με υγεία και πρόοδο».


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κάνοντας την «ακτινογραφία» της χθεσινής ημέρας τόνισε ότι: «Η εύρυθμη έναρξη και λειτουργία των σχολείων, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό:Ολοκληρώθηκε η παράδοση των σχολικών βιβλίων, σε όλα τα σχολεία της χώρας, μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Tα βιβλία για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων, παραδίδονται σταδιακά μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς, όπως κάθε χρόνο, αυτά αποστέλλονται αφού οι μαθητές έχουν πρώτα επιλέξει τα μαθήματα ειδικότητας. Έγιναν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών των μόνιμων εκπαιδευτικών. Δόθηκε προτεραιότητα στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε σχολεία. Ολοκληρώθηκαν έγκαιρα και οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών σε σχολεία και τμήματα ελληνικής γλώσσας του εξωτερικού. Μειώθηκαν σημαντικά οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς και την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου. Τηρήθηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την πρόσληψη των αναπληρωτών μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Έγινε η μεγαλύτερη, σε αριθμό, πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών (πάνω από 20.000), με πρόνοια για τη μετακίνησή τους στις περιοχές τοποθέτησης, με έκπτωση 50%, με τρένα, λεωφορεία και πλοία, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Μεταφορών και Ναυτιλίας. Όποια νέα κενά καταγραφούν θα καλυφθούν άμεσα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης