Πόρισμα-σοκ: Επτά θανάσιμα λάθη σε μία γέννα

Πόρισμα-σοκ: Επτά θανάσιμα λάθη σε μία γέννα

Το πόρισμα καταγράφει απανωτά ιατρικά λάθη που στέρησαν σε 29χρονη το μωρό της, αλλά και τη δυνατότητα τεκνοποίησης - Κανείς από τους διενεργούντες ΕΔΕ δεν είδε ευθύνη των γιατρών, μέχρι που η υπόθεση πήγε στο ΣΕΥΥΠ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
birth_ar
Μία τραγική ιστορία με θύμα μια 29χρονη που πήγε στο νοσοκομείο για να γεννήσει και αντί να βιώσει το θαύμα της μητρότητας, κατά τον τοκετό, έχασε το πρώτο της μωρό, αλλά και κάθε ελπίδα να αποκτήσει παιδιά αποτυπώνεται σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που φέρνει στη δημοσιότητα το «ΘΕΜΑ».

Πρόκειται για μία βαριά περίπτωση ιατρικού λάθους, που όμως αναδεικνύει και την κακώς εννοούμενη στη χώρα μας «συναδελφικότητα»: τις βαριές αμέλειες και πλημμέλειες της γυναικολόγου στον τοκετό δεν τις «είδε» κανείς από τους διενεργούντες την Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) στο νοσοκομείο - η υπόθεση πειθαρχικά είναι ακόμη ανοιχτή στο Κεντρικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, αναδεικνύοντας την παθογένεια του Πειθαρχικού Δικαίου στον ιατρικό κλάδο.

Τις διαπίστωσε όμως το ΣΕΥΥΠ επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά και στη συνέχεια το δικαστήριο που δίκασε τη συγκεκριμένη υπόθεση, επιβάλλοντας στη γυναικολόγο ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες από αμέλεια.

Το δράμα της νεαρής γυναίκας, που κυοφορούσε το πρώτο της παιδί, άρχισε να εκτυλίσσεται στις 23 Ιουνίου 2015. Την ημέρα εκείνη πήγε στη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Κομοτηνής με τον σύζυγό της προκειμένου να γεννήσει. Κατόπιν υπόδειξης της γυναικολόγου, θα γινόταν πρόκληση τοκετού. Ως ημερομηνία τοκετού είχε οριστεί η 26η Ιουνίου. Σύμφωνα με τους γονείς, η γιατρός τους ενημέρωσε ότι στις 25 Ιουνίου ξεκινά η άδειά της και γι’ αυτό τους πρότεινε την πρόκληση τοκετού. Η γιατρός, ωστόσο, υποστήριξε ότι οι γονείς είχαν ζητήσει τοκετό με καισαρική τομή και πως η ίδια τους αντιπρότεινε πρόκληση φυσιολογικού τοκετού. «Πάντως η ιατρός δεν ζήτησε γραπτή συγκατάθεση της επιτόκου για την πρόκληση τοκετού, ούτε και την ενημέρωσε για τη μικρή έστω πιθανότητα επιπλοκών και για τις επιλογές αντιμετώπισής της, σύμφωνα με τις καταθέσεις και των δύο πλευρών», αναφέρεται στο πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας.

Η διαδικασία της φαρμακευτικής πρόκλησης τοκετού ξεκίνησε για την 29χρονη περίπου στις 14.45 της 23ης Ιουνίου. Η ημέρα εκείνη ήταν επίσης ημέρα εφημερίας της γιατρού στη μαιευτική κλινική - επισημαίνεται στο πόρισμα ως «ημέρα που εξυπηρετούσε την ίδια αφού εφημέρευε».


egrafo1
Η καταγγελία του πατέρα στο ΣΕΥΥΠ έγινε τον Αύγουστο του 2018, κι ενώ επί τρία και πλέον χρόνια περίμενε να ολοκληρωθεί η πειθαρχική διαδικασία για τη γυναικολόγο που ήταν υπεύθυνη για την απώλεια του παιδιού του και την υστερεκτομή της γυναίκας του
egrafo2
Κλείσιμο



Τα μοιραία λάθη

«Η πρόκληση τοκετού δεν διενεργήθηκε lege artis, δηλαδή σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, καθώς η ιατρός υπέπεσε σε ιατρικά σφάλματα», αναφέρουν οι επιθεωρητές, και παραθέτουν τα επτά ιατρικά σφάλματα:

 Η ιατρός διενήργησε πρόκληση τοκετού χωρίς να υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις.

 Διενήργησε πρόκληση τοκετού χωρίς να υπάρχει ευνοϊκή πρόγνωση για την ευμενή εξέλιξή της.

 Χορήγησε στην επίτοκο δεκαπλάσια δόση ωκυτοκίνης από τη χορηγούμενη για πρόκληση τοκετού.

 Κατά τη διάρκεια της πρόκλησης δεν υπήρξε η απαιτούμενη συνεχής παρακολούθηση της επιτόκου από τη γιατρό ώστε να αντιληφθεί και να αντιμετωπίσει εγκαίρως τις επιπλοκές από την υπερβολική δόση της ωκυτοκίνης.

 Ο τοκετός με καισαρική τομή διενεργήθηκε μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση πολλών ωρών και δεν κατάφερε να αποτρέψει τον θάνατο του νεογνού από τη βαριά βλάβη που είχε προκληθεί.

 Η συνεχιζόμενη χορήγηση υπερβολικής δόσης ωκυτοκίνης προκάλεσε ατονία της μήτρας θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή της 29χρονης. Λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της γιατρού να προχωρήσει σε καισαρική τομή η γυναίκα είχε παρουσιάσει βαρύτατη αναιμία λόγω αιμορραγίας που προκάλεσε αιμοδυναμική αστάθεια. Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επείγουσα υστερεκτομή, αφαίρεση δηλαδή της μήτρας, στερώντας στην 29χρονη τη δυνατότητα να τεκνοποιήσει.

 Ιατρική βοήθεια ζητήθηκε με καθυστέρηση. Η ιατρός όφειλε να την έχει ζητήσει από το πρωί της 23ης Ιουνίου, αφού γνώριζε ότι ταυτόχρονα με την πρόκληση τοκετού θα διενεργήσει και δύο καισαρικές τομές.

Τι διαπιστώθηκε στις ΕΔΕ

Για τον θάνατο του νεογνού και τη βαριά μόνιμη αναπηρία της 29χρονης μητέρας διατάχθηκε ΕΔΕ από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Στην πειθαρχική διαδικασία για τη γιατρό, όμως, καταγράφονται γκρίζες ζώνες. Το πόρισμα της ΕΔΕ διαβιβάστηκε στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας - Θράκης, η οποία το ανέπεμψε ζητώντας διευκρινίσεις αντί να το στείλει αυτεπάγγελτα στον εισαγγελέα. Πέρασαν μάλιστα 18 μήνες μέχρι να ζητηθεί συμπληρωματική ΕΔΕ.

Η γιατρός παραπέμφθηκε για πειθαρχικό έλεγχο τον Ιούλιο του 2018, δηλαδή τρία χρόνια μετά το τραγικό συμβάν στο οποίο εμπλεκόταν. Αλλά και τότε η συζήτηση αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος της γιατρού.
Τον Ιούλιο του 2018 ο σύζυγος της 29χρονης ζήτησε από το ΣΕΥΥΠ να διερευνηθεί τι έγινε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, γιατί διενεργήθηκε συμπληρωματική ΕΔΕ ενάμισι έτος μετά την πρώτη ΕΔΕ και γιατί η πρώτη ΕΔΕ δεν υποβλήθηκε στην Εισαγγελία.

Μελετώντας όλα τα έγγραφα, οι επιθεωρητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η γιατρός υπέπεσε σε σοβαρότατα ιατρικά λάθη τα οποία δεν διαπιστώθηκαν στο σύνολό τους από τις διενεργηθείσες ΕΔΕ του νοσοκομείου και τα οποία καθιστούν βαρεία την αμέλεια εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος».

Το δικαστήριο καταδίκασε τελικά τη γιατρό σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια (νεογνό) και σωματικές βλάβες από αμέλεια (29χρονη). Η γυναικολόγος άσκησε έφεση και συνέχισε να εργάζεται στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης