Διπλάσιος ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που σταμάτησε το Λιμενικό φέτος τον Ιούλιο

Διπλάσιος ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που σταμάτησε το Λιμενικό φέτος τον Ιούλιο

Φέτος τον Ιούλιο το Λιμενικό συνέλαβε 5.608 παράτυπους αλλοδαπούς όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2018 είχε συλλάβει 2.501 ανθρώπους

metanastes_varka_art
Τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές τους τελευταίους μήνες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Λιμενικού για τον φετινό Ιούλιο.

Φέτος τον Ιούλιο το Λιμενικό συνέλαβε 5.608 παράτυπους αλλοδαπούς όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2018 είχε συλλάβει 2.501 ανθρώπους.

iolios-2019
iolios-2018


Παρόμοια εικόνα είχε καταγραφεί και τον Ιούνιο με τους Λιμενικούς να σταματούν φέτος 3.855 παράτυπους αλλοδαπούς ενώ δώδεκα μήνες νωρίτερα ο αριθμός των συλλήψεων ήταν 2.497.

Για χαλαρή πολιτική της Τουρκίας ως προς τους μετανάστες που αφήνουν το έδαφός της είχε κάνει λόγο από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για το Μεταναστευτικό Γιώργος Κουμουτσάκος.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο οι μεταναστευτικές ροές είνα αυξημένες κατά 30% το τελευταίο διάστημα. «Από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, μόνο στα τρία νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο είχαμε περίπου 3.200 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. Οι ροές του αντίστοιχου διαστήματος πέρσι ήταν 2.130 άτομα. Αύξηση της τάξης του 30%. Στο διάστημα των προηγούμενων μηνών, σε ολόκληρο το μέτωπο, από τον Έβρο έως τα νησιά του Αιγαίου οι ροές παρουσιάζουν έντονη αυξητική τάση. Δεν βρισκόμαστε βέβαια σήμερα μπροστά στη δραματικότητα των γεγονότων του 2015- 2016, όμως η κρισιμότητα της κατάστασης παραμένει».

Από την πλευρά του ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, μίλησε στην εφημερίδα «Ροδιακή» και παρατήρησε ότι καταγράφηκε «μια αύξηση των αφίξεων το φετινό καλοκαίρι, κυρίως στη Λέσβο αλλά και στην περιοχή των Δωδεκανήσων, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων νησιών όπως η Σύμη, το Φαρμακονήσι και το Καστελόριζο. Ο Ιούλιος ήταν ο μήνας με τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων από την εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας (Μάρτιος 2016), κάτι που συνέπεσε με τις εκλογές και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης».

«O πληθυσμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου ξεπερνά αυτή τη στιγμή τις 21.000. Η συντριπτική πλειοψηφία – τρεις στους τέσσερις – βρίσκονται στα πέντε ΚΥΤ, που έχουν συνολική χωρητικότητα μόνο 5.400 θέσεων» συμπλήρωσε ο κ. Λεκλέρκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης