Λευκωσία: Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έτοιμη να ανταποκριθεί στη διαδικασία που προτείνει ο ΟΗΕ

Λευκωσία: Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έτοιμη να ανταποκριθεί στη διαδικασία που προτείνει ο ΟΗΕ

«Σκοπός μας να ξεκινήσουν το συντομότερο ουσιαστικές συνομιλίες» αναφέρει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

cache_1500x3000_Analog_medium_489301_280548_1322018
Μετά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και θα ανταποκριθεί πλήρως στην προπαρασκευαστική διαδικασία που έχει προτείνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ταυτόχρονα αναμένει ότι θα συμβάλει και η Τουρκία, τερματίζοντας τις παράνομες δραστηριότητες και την τακτική της δημιουργίας έντασης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή, αλλά και ότι θα συγκατανεύσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις οποίες καθυστερεί ή και αρνείται εδώ και δυο χρόνια.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, όπου επίσης σημειώνεται ότι σκοπός παραμένει, μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες "που ελπίζουμε να ξεκινήσουν το συντομότερο", να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και των αρχών και κανόνων της ΕΕ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "σαράντα πέντε χρόνια σήμερα από την 14η Αυγούστου 1974 και η σκέψη μας πάντα γυρνά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τη Μεσαορία, την Καρπασία και τη Μόρφου, αλλά και την Κερύνεια και όλες τις κατεχόμενες περιοχές μας. Συνεχίζουμε και επιμένουμε με ειρηνικά μέσα για την επίλυση του Κυπριακού, μέσα από μια λειτουργική και βιώσιμη συμφωνία που θα καταστήσει τη χώρα μας πραγματικά ανεξάρτητη, ένα σύγχρονο κράτος-μέλος της Ε.Ε. όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι θα χαίρουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών".

Προστίθεται ότι "τέτοιες μέρες πριν 45 χρόνια, εκτυλίχθηκε η δεύτερη φάση της τουρκικής επίθεσης κατά της Κύπρου. Παραβιάζοντας και την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί, αλλά και κάθε αρχή νομιμότητας, τα τουρκικά στρατεύματα που είχαν εισβάλει τότε στην Κύπρο, προχώρησαν τον Αύγουστο του 1974 καταλαμβάνοντας με τη βία περίπου 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και υφαρπάζοντας περίπου 70% του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Ενώ έδιωξαν με τη βία από το σπίτι και την περιουσία του το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού, δημιουργώντας ορδές προσφύγων και σπέρνοντας φόβο και δυστυχία στους ανθρώπους".

"Για 45 χρόνια τώρα, ειδικά η πόλη της Αμμοχώστου που παραμένει έρημη στέκεται και συμβολίζει την παρανομία και την αδικία που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Για 45 χρόνια τώρα η Τουρκία περιφρονεί και παραγνωρίζει Ψηφίσματα και Αποφάσεις του ΟΗΕ τόσο για την Αμμόχωστο όσο και ευρύτερα για την επίλυση του Κυπριακού. Επιπρόσθετα, το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με νέες παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ ταυτόχρονα, αντί της εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το κατοχικό καθεστώς απειλεί την Αμμόχωστο και τις περιουσίες των νόμιμων κατοίκων της", συνεχίζει.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι "δεν πτοούμεθα από την παρατεινόμενη κατοχή και τις προσπάθειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος να στερεώσουν ή και να επεκτείνουν την κατοχή και να εξομαλύνουν το σφετερισμό των εδαφών, των φυσικών πόρων και των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων".

Κλείσιμο
Προσβλέπουμε, προστίθεται, σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, μέσα από τις διαδικασίες που συστήνει και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

"Εδώ και δυο χρόνια, από την επαύριο του αδιεξόδου στη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά και επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν μείνει. Προκειμένου να αξιοποιηθεί και η διαμεσολάβηση του Γ.Γ. κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είχε προτείνει μεταξύ άλλων την εγκατάλειψη του σαθρού και αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και τη συμφωνημένη αποχώρηση του κατοχικού στρατού"

Τονίζεται στην ανακοίνωση ότι "σκοπός παραμένει, μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες που ελπίζουμε να ξεκινήσουν το συντομότερο, να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ, αλλά και των αρχών και κανόνων της Ε.Ε., η οποία θα δώσει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, τερματίζοντας την κατοχή και τον έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία".

Σημειώνεται ότι μετά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη και θα ανταποκριθεί πλήρως στην προπαρασκευαστική διαδικασία που έχει προτείνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ "ταυτόχρονα αναμένουμε ότι θα συμβάλει και η Τουρκία τερματίζοντας τις παράνομες δραστηριότητες και την τακτική της δημιουργίας έντασης και αποσταθεροποίησης στην περιοχή, αλλά και ότι θα συγκατανεύσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις οποίες καθυστερεί ή και αρνείται εδώ και δυο χρόνια".

"Προσβλέπουμε σε ένα ειρηνικό μέλλον συνύπαρξης όλων των Κυπρίων, μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, στη βάση των όσων ορίζονται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Σε μια πραγματικά ανεξάρτητη πατρίδα που δεν θα κηδεμονεύεται από εγγυήσεις ή με στρατιωτικά μέσα από άλλες χώρες και θα μπορεί να αξιοποιήσει κυρίαρχα και τον φυσικό πλούτο της προς όφελος όλων των πολιτών, όπως μέχρι στιγμής φροντίζει και κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία", καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης