Πώς ο νέος Ποινικός Κώδικας βοήθησε τον Κορκονέα να αποφυλακιστεί - Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ ανησυχεί για αντιδράσεις

Πώς ο νέος Ποινικός Κώδικας βοήθησε τον Κορκονέα να αποφυλακιστεί - Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ ανησυχεί για αντιδράσεις

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και ο νέος Ποινικός Κώδικας που προβλέπει ότι σε περίπτωση χορήγησης ελαφρυντικού η ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία είναι τα 15 έτη κάθειρξης, ενώ ο παλαιός Κώδικας προέβλεπε τα 20 έτη

korkoneas_ar
Αποφυλάκιση – εξπρές σηματοδότησαν για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορούν στην αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου αλλά και στη μείωση του ανώτατου ορίου της ποινής που θα μπορούσε να επιβληθεί σε καταδικασθέντα για ανθρωποκτονία.

Ο πρώην ειδικός φρουρός, που κρίθηκε ένοχος για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο» καταδικάσθηκε σε δεύτερο βαθμό σε κάθειρξη 13 ετών, αφού προηγουμένως το δικαστήριο του είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου».

Ήδη, όμως ο 47χρονος σήμερα Κορκονέας είχε παραμείνει στη φυλακή για 11 έτη και έτσι μετά την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, είχε εκτίσει το χρόνο που απαιτεί ο νόμος ώστε να αποφυλακιστεί. Έτσι, χθες, το μεσημέρι πέρασε ελεύθερος την πύλη της φυλακής, χωρίς δηλαδή να του επιβληθεί κανένας όρος. Είχε προηγηθεί η διαβίβαση υπηρεσιακά στις αρμόδιες υπηρεσίες των φυλακών του «δια ταύτα» της δικαστικής απόφασης που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, είχε καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό σε ισόβια. Τότε, το δικαστήριο, Μικτό Ορκωτό Άμφισσας, δεν του είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό και τον είχε κρίνει επίσης ένοχο για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο», δηλαδή για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, στα Εξάρχεια.

Πώς βγήκε πιο γρήγορα

Όπως εκτιμούν δικηγόροι, ο Επ. Κορκονέας ακόμη και αν ίσχυε ο παλαιός Ποινικός Κώδικας το πιθανότερο θα ήταν ότι κάποια στιγμή θα αποφυλακιζόταν, όχι όμως τόσο γρήγορα. Αυτό που συνέβαλε στην χθεσινή αποφυλάκισή του ήταν η αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου, το οποίο με το νέο Κώδικα χορηγείται ακόμη και σε κατηγορούμενους για ήπια πλημμελήματα. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην αποφυλάκισηη του πρώην ειδικού φρουρού, έπαιξε και το γεγονός ότι οι διατάξεις του νέου Κώδικα «χαμήλωσαν» το «ταβάνι» της ποινής για περιπτώσεις κατηγορουμένων για ανθρωποκτονίες στους οποίους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος Κώδικας προβλέπει πως σε περίπτωση χορήγησης ελαφρυντικού η ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία είναι τα 15 έτη κάθειρξης. Αντίθετα, ο παλαιός Κώδικας προέβλεπε τα 20 έτη. Εξάλλου, όπως σημειώνουν νομικοί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που εισήχθη με το νέο Κώδικα, μπορεί να χορηγείται πλέον σχεδόν σε όλους τους κατηγορούμενους (ακόμη και σε όσους έχουν καταδίκες για ελαφρά πλημμελήματα), κάτι που σημαίνει ότι στις περιπτώσεις ανθρωποκτονιών τα ισόβια θα σπάνε στο μέλλον πολύ πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν.

Κλείσιμο
Μετά την αποφυλάκισή του ο Επ. Κορκονέας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες ο «Ant1», επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο προκειμένου να συναντήσει τη σύζυγό του και τα τρία του παιδιά. Έξω από τις φυλακές τον περίμεναν οι γονείς του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης