Μυτιλήνη: Επιχείρηση διάσωσης για έξι μικρές κουκουβάγιες που είχαν εγκλωβιστεί σε πατάρι

Μυτιλήνη: Επιχείρηση διάσωσης για έξι μικρές κουκουβάγιες που είχαν εγκλωβιστεί σε πατάρι

Τα πανέμορφα πτηνά ανήκουν στο προστατευόμενο είδος πεπλόγλαυκα

koukoubagiakia
Εθελοντές και ειδικοί «επιστρατεύτηκαν» για να σώσουν έξι μικρές κουκουβάγιες του προστατευόμενου είδους τυτώ ή πεπλόγλαυκα (tyto alba) που είχαν εγκλωβιστεί στο πατάρι εξοχικού σπιτιού στη Νυφίδα της Λέσβου. Η ιδιοκτήτρια του ανοίγοντας το εξοχικό διαπίστωσε ότι από το πατάρι στην οροφή του σπιτού ακουγόταν περίεργοι και δυνατοί θόρυβοι. Ανοίγοντας το είδε πως μέσα σε αυτό υπήρχαν κάποια πουλιά. Αμέσως ειδοποίησε το σύλλογο προστασίας των ζώων στη Μυτιλήνη «Κιβωτός» που με τη σειρά του απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη.

Το Εργαστήριο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας ανταποκρίθηκε άμεσα οπότε και ερευνητές του, οι οποίοι ασχολούνται με την πανίδα του νησιού, μετέβησαν στο σπίτι όπου εντόπισαν τα έξι πουλιά. Όλα τα πουλιά ζυγίστηκαν και τους τοποθετήθηκε ειδικό δαχτυλίδι στο πόδι, που έφερε μοναδικό αριθμό, για την παρακολούθησή τους (μέθοδος που εφαρμόζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις). Στη συνέχεια επανατοποθετήθηκαν όλα στο σημείο όπου βρέθηκαν καθώς είναι κρίσιμη περίοδος για αυτά, ώστε να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους σωστά (με την παροχή τροφής από τους γονείς) πριν εγκαταλείψουν τη φωλιά τους (το πατάρι του σπιτιού). Από τη στιγμή που θα την εγκαταλείψουν, θα τοποθετηθεί ειδικό ξύλινο κιβώτιο εξωτερικά της οικίας ώστε την επόμενη χρονιά να υπάρχει έτοιμη θέση για τη φωλιά τους και παράλληλα να αποφευχθεί η όποια όχληση μέσα στο σπίτι.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ιδιοκτήτρια του σπιτιού για το ενδιαφέρον, την υπομονή και την συγκατάθεσή της για την τοποθέτηση της τεχνητής φωλιάς εξωτερικά από το σπίτι της όσο και τον καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος Ακριώτη Τριαντάφυλλο και τους ερευνητές του Εργαστηρίου Διαχείρισης Βιοποικιλότητας Ζαννέτο Στυλιανό και Ζευγώλη Ιωάννη για τον έλεγχο της υγείας και για τη δακτυλίωση των πουλιών» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η «Κιβωτός».

Υπενθυμίζοντας ότι τα νυκτόβια άγρια αρπακτικά συχνά βρίσκουν καταφύγιο σε απόμερα σημεία των σπιτιών και των αποθηκών μας για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους. «Αν τα εντοπίσετε μην τα ενοχλήσετε, αλλά επικοινωνήστε άμεσα με κάποιο φιλοζωικό σύλλογο όπως πολύ σωστά έκανε και η ευσυνείδητη συμπολίτης μας στη Νυφίδα» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση η οποία και καταλήγει: «Η άγρια φύση της Λέσβου είναι και αυτή κομμάτι του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας, όσο είναι και τα μνημεία ή οι παραδόσεις μας. Μόνο με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων μας θα μπορέσουμε να την προστατέψουμε ώστε να την απολαμβάνουν και οι επόμενες γενιές».

koukou-2
koukou-3

Κλείσιμο
koukou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης