Αγρίνιο: Η Πλατεία Μιχαήλ Μπέλλου που μετονομάστηκε κατά τη δικτατορία

bellos

Η πλατεία στην πόλη της Αιτωλοακαρνανίας άλλαξε δύο φορές όνομα, καθώς αρχικά έγινε πλατεία 21ης Απριλίου και όταν έπεσε η χούντα, άλλαξε εκ νέου όνομα σε πλατεία Δημοκρατίας

Στην περίπτωση της πάλαι ποτέ πλατείας Μιχαήλ Μπέλλου, η οποία μετονομάστηκε σε 21η Απριλίου επί δικτατορίας και πλατεία Δημοκρατίας στη μεταπολίτευση, αναφέρεται σε παλαιότερο άρθρο του ο συμβολαιογράφος Νίκος Θ. Νταής, σημειώνοντας την ιστορική αδικία απέναντι στον άνθρωπο που δημιούργησε και ευεργέτησε την πόλη του Αγρινίου.

«Και άλλοτε έχω ασχοληθεί με τον αείμνηστο Ηπειρωτικής καταγωγής Μιχαήλ Μπέλλο, Ιατρό, εκλεγμένο Δήμαρχο Αγρινίου για δύο συνεχόμενες τετραετίες, που ΔΩΡΙΣΕ την από έκταση πλέον των 10 στρεμμάτων οικοπεδική έκτασή του στο Δήμο και δημιούργησε την κεντρική πλατεία Αγρινίου», αναφέρει αρχικά και συνεχίζει:

Προς τιμήν του Δωρητή και δημιουργού δόθηκε στην πλατεία το όνομα του και ονομάστηκε «ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΛΛΟΥ» και στήθηκε μάλιστα επάνω σ’ αυτήν και μαρμάρινη αναμνηστική στήλη με το όνομα του και έτσι την θυμούνται οι παλαιοί Αγρινιώτες και Αιτωλοακαρνάνες.

Με την δικτατορία η πλατεία μετονομάστηκε σε πλατεία «21ης Απριλίου» και μετά την πτώση της επί των ημερών της μεταπολίτευσης σε «πλατεία Δημοκρατίας». Μεγάλη αγνωμοσύνη και ασέβεια και προς τη μνήμη του, αλλά και προς την τοπική ιστορία, η οποία δεν πρέπει ούτε να αλλοιώνεται, ούτε να παραχαράσσεται, ούτε να παραγράφεται. Η ίδια δεν το θέλει, ούτε το καταδέχεται και το περιφρονεί.

Ουδέποτε διανοήθηκε ο Δήμος Αθηναίων, σεβόμενος την ιστορία να μετονομάσει οδούς και πλατείες. Παραδείγματα : την Πλατεία “ΚΟΤΖΙΑ”, την Πλατεία “ΚΑΝΙΓΚΟΣ”, την οδό “ΑΒΕΡΩΦ”, την οδό “ΣΙΝΑ”, δίπλα στην Εθνική Βιβλιοθήκη, την οδό “ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ”και την οδό “ΤΟΣΙΤΣΑ”, δίπλα στο Πολυτεχνείο, την Λεωφόρο “ΣΥΓΓΡΟΥ” και διαφόρων άλλων ευεργετών και επιφανών Πολιτικών, του Ελ Βενιζέλου, του Γ. Παπανδρέου, του Κ. Καραμανλή, ούτε ακόμη την οδόν “ΟΘΩΝΟΣ”, την “ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ”, την Λεωφόρο “ΑΜΑΛΙΑΣ”, ούτε και ο Δήμος Πατρέων την Κεντρική Πλατεία “ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄”, παρα την αλλαγή του πολιτεύματός μας. Ούτε και ο γειτονικός Δήμος Μεσολογγίου έπραξε κάτι παρόμοιο για την μετονομασία του Νοσοκομείου “ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ” και μάλιστα τελευταία ο Δήμαρχος κ. Αναγνωστόπουλος έστησε και την προτομή, ενός εκ των ευεργετών Αδελφών Χατζηκώστα και σύντομα θα ανεγείρει και την προτομή του άλλου Αδελφού μόλις ευρεθεί η φωτογραφία του, την οποία αναζητεί στη Ρωσία, όπου έζησαν οι Αδελφοί Χατζηκώστα, Γεώργιος και Αθανάσιος. Θα ήταν ασέβεια η αλλαγή της ονομασίας, αφού άλλωστε εισπράττει το Νοσοκομείο τόκους από τις καταθέσεις σε μετοχές στην Εθνική Τράπεζα σε ΄΄ρούβλια΄΄ και έχει μερίσματα στην Εθνική Τράπεζα. (Για το θέμα αυτό θα επανέλθω, μετά και την ερώτηση της Βουλευτού Αιτωλ/νίας της ΔΗΜΑΡ κας Νίκης Φούντα και θα δημοσιεύσω και την Διαθήκη, αφού ο Υπουργός Υγείας απάντησε στην κ. Βουλευτή ότι δεν έχει την Διαθήκη)!!!

Κακό προηγούμενο λοιπόν η μετονομασία της Πλατείας Μπέλλου και απεύχομαι, μήπως την ίδια τύχη και μεταχείριση θα έχει και ο άλλος σύγχρονος ευεργέτης του Αγρινίου, ο αείμνηστος ΤΣΙΚΝΙΑΣ. «θου κύριε φυλακήν τώ στοματί μου».

Οφειλόμενος σεβασμός στην μνήμη του αείμνηστου ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΛΛΟΥ και για να διδασκόμαστε πληρέστερα την τοπική μας ιστορία, μου επιβάλλει να φέρω στο φως της δημοσιότητας όσα στοιχεία περιέρχονται στη γνώση μου για την οικογένεια ΜΠΕΛΛΟΥ, αφού η οικογένεια αυτή συνδέεται στενά με την τοπική ιστορία του Αγρινίου, καθόσον και ο αδελφός του Βασίλειος Μπέλλος είχε εκλεγεί και αυτός Δήμαρχος Αγρινίου.

Από την εφημερίδα “ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ” λοιπόν της λίαν αγαπητής κ. Λέλας Αθανασίου Γκογκόνη, βορειοηπειρωτικής καταγωγής, αναδημοσιεύω, τα όσα λέει η κόρη του ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΛΛΟΥ Ευανθία Γκινοπούλου – Μπέλλου για τον πατέρα της: «ΜΙΑ ΕΚΛΕΚΤΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΑ Ευανθία Γκινοπούλου – Μπέλλου. Η “Μητέρα του παραστρατημένου παιδιού”……… Εις την αίθουσα της παλιάς βουλής ο παρα τω Προθυπουργώ, Υπουργός κ. Γεώργιος Νόβας εις επίσημον τελετήν απένειμεν εις την Πρόεδρον της «Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών» κ. Ευανθία Γκινοπούλου τον χρυσόν σταυρόν του Β΄ Ταγματος Ευποιϊας της Α.Μ. του Βασιλέως ενώπιον πυκνής συγκεντρώσεως εξ επιλέκτων μελλών της Αθηναϊκής Κοινωνίας….. Εν συνεχεία μίλησαν ο Υπουργός κ. Γ. Νόβας, πλέξας με θερμά λόγια το εγκώμιον της Ηπειρωτίσσης σεβαστής δεσποίνης, ο Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Βεργόπουλος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ Κωνσταντινίδης και ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανηλίκων κ. Δημητρόπουλος……. Μετά την τυπική γνωριμία (λέει ο συντάκτης της εφημερίδας Κώστας Θ. Μιχαηλίδης), εμάθαμε από την ίδια ότι είναι κόρη του εκ Λεπτοκαρυάς (Λιασκοβετσίου) του Ζαγορίου, αείμνηστου Ιατρού Μιχαήλ Μπέλλου. Ο πατέρας της νεαρός εγκατέλειψε το γραφικό χωριό του και επήγε εις το Αγρίνιο, όπου διορίσθη Διοικητικός Επίτροπος, επιδείξας σπάνια Διοικητικά προσόντα, ήθος και ενδιαφέρον δια την ικανοποίησιν των πολλαπλών αναγκών του τόπου. Η εκτίμηση των προσόντων του, ο λαμπρός χαρακτήρ του και το καλό του όνομα των Ηπειρωτών, ως οικογενειαρχών, συνετέλεσαν να γίνη γαμβρός του Στρατηγού Σκαλτσοδήμου και να αποσταλή εις την Γαλλίαν, όπου εσπούδασε Ιατρικήν. Επιστρέψας εις το Αγρίνιον ήσκησε το επάγγελμα του Ιατρού, ευεργετήσας όχι μόνο τους κατοίκους της πόλεως αλλά και όλων των γύρω χωριών και κατέστη έτσι δημοφιλέστατος. Αναμιχθείς εις την πολιτικήν, ως οπαδός του Χαριλάου Τρικούπη εξελέγετο …….. συνεχώς Δήμαρχος της πόλεως, την οποίαν από Τουρκοχώρι την έκαμε πόλιν με ρυμοτομία, με πλατείες, με σχολεία, με ιδρύματα και απέθανεν εν τη εκτελέση των καθηκόντων του. Εις μίαν των πλατειών του Αγρινίου, τιμής ένεκεν εδόθη το όνομα “ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΛΛΟΥ”.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Απόγονος

Καλό θα ήταν να γίνεται πιο εμπεριστατωμένη έρευνα για την ιστορία της πόλης καθώς δεν αναφέρετε οτι ένας εκ των δημάρχων Μπέλλων ήταν και εγκληματίας. Ο γράφων ειναι απόγονος ενός εκ των δολοφονηθέντων απο τον Βασίλειο Μπελλο, γι αυτο λοιπόν καλως δεν ονομάζεται πλέον η πλατεία Μπελλου.

ΠΑΛΑΙΟΣ

Ένα ανοσιούργημα που συνεχίζεται για 52 ολόκληρα χρόνια μέχρι σήμερα. Οι κομπλεξικοί οπαδοί της δικτατορίας δεν είχαν άλλο τρόπο να ευχαριστήσουν τα αφεντικά τους και ονόμασαν την πλατεία "21ης Απριλίου". Ο απόλυτος ραγιαδισμός. Αμ οι δημοκράτες, δημοκρατικότεροι της Δημοκρατίας τους εκδικήθηκαν: δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα: ο δεύτερος γάιδαρος, μικρόψυχος, μικρόμυαλος, μικρόκαρδος εκδικείται τον πρώτο: πλατεία Δημοκρατίας. Τι αντιαισθητικό, τι ξεφτίλα για τη δημοκρατία, το πολίτευμα του πολιτισμένου κόσμου που χωρίς να το ζητήσει άθελα της έκλεψε από τον ευεργέτη-δωρητή το πραγματικό και μοναδικό όνομα της κεντρικής πλατεία: ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΛΛΟΥ. Είναι η ιστορία συμπολίτες μας.

ΚΑΝΕΝΑΣ

Εγώ και η παρέα μου την ονομάζουμε πλατεία Μπέλλου. Έτσι θα την λέμε για πάντα. Με το πραγματικό της όνομα εμφανίζεται σε όλες τις παλαιές μας φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφικά άλμπουμ, ιστορικά βιβλία, περιοδικά κ.τ.λ.

φωτης πραμαντα

πολυ σωστο αρθρο , θα πρεπει οχι μομνο οι πολιτικοι που παιρνουν τις αποφασεις ,αλλα και ο απλος κοσμος να αντιδρασει..η πολη του Αγρινιου ειναι η τελευταια στη Ελλαδα σε προοδο ..αν παμε λιγο πιο παλια επι νδ ειχε δυο πρωτοκλασατα στελεχη στην κυβερνηση και παρ' ολα αυτα εχασε το εφετειο που πηγε στην πατρα και το οδικο δικτυο ηταν και ισως ειναι ακομα το χειροτερο της χωρας ..(στρατος -υπεχωδε,,,,σταματης -δικαιοσυνης)μετα χαραξανε τον διεθνη και τον πηγαν 20 χιλ. μακρια απο την πολη ...καμμια αντιδραση απο τους κατοικους ,αλλα αν δεν εχουν αρκετο τσιπουρο θα επαναστατησουν ..μετα φτιαξανε οι πολιτικαντηδες περ. δυτ. Ελλαδας με εδρα την πατρα και περ. στερεας Ελλαδας με εδρα τη λαμια αποτελεσμα ταυτοχρονος εξοστρακισμος της μεγαλυτερης πολης της στερεας ..ουτε ενα τμημα πανεπιστημιου δεν εχει ( αυτο που υπαρχει ανηκει στο παν. πατρων) τα κτιρια στεκουν εκει ετοιμα δωρεες Παπαστρατου και Παναγοπουλου αλλα οι πολιτικαντηδες πως θα φανε τα κονδυλια αν δεν φτιαξουν νεα κτιρια (βλ. τει μεσολογγιου) αντεδρασε ο σμυρλης -λιακατας παλια για το θεμα αυτο και τον εφαγε το μαυρο σκοταδι ,αυτα να τα ακουν οι παλαιοπασοκοι ..με λιγα λογια το Αγρινιο θελει δυναμικους ανθρωπους που θα απαιτουν τα αυτονοητα ,αλλα δυστυχως οι δημαρχοι μεχρι τωρα ξερανε μονο για την αναπλαση της πλατειας Μπελλου οχι μια αλλα πολλακις ..(τα κονδυλια βλεπετε )))

Καλλ

Εἰδικά οἱ <<ἡρώων Πολυτεχνείου>>ὁδοί !! τί νὰ πῶ !! καὶ ἐθνικῆς ἀντιστάσεως,Παπανδρέου,Δημοκρατίας, Παναγούλη,Γλάδστωνος.... ΜΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ὀνοματίζουμε!!!

Εξαρχειώτης Εφοπλιστής

Έχουμε γεμίσει με οδούς και πλατείες Δημοκρατίας, Παπανδρέου, Μελίνας Μερκούρη και δεν συμμαζεύεται. Ακόμα θυμάμαι κάτι γελοίους δημάρχους που ονόμαζαν τους δήμους "αποπυρηνικοποιημένες ζώνες", π.χ. ένας δήμαρχος στην Ηλιούπολη είχε βάλει και ταμπέλες "ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ" - πολύ γέλιο για γίδια! Πήγε ο Μπέλος, έδωσε 10 στρέμματα και τώρα τη λένε Δημοκρατίας. Ουστ "δημοκράτες της φάπας", Μαυρογυαλούροι!!!!

ΝΙΚΟΣ

ΚΑΡΑΒΛΑΧΟΙ ΑΓΡΙΝΙΩΤΕΣ !!

Έτσι

Αγόρι μου πρωτευουσιάνε, δείξε την καταγωγή σου!

ΑΓΡΙΝΙΟ 6

ΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΛΑΧΕ...….

1️⃣

Έχουμε γεμίσει με : Δημοκατίας , εθνικής αντίστασης, Ελευθέριου Βενιζέλου και ηρώων Πολυτεχνείου ..

ΑΠ

Κι όμως ο Δήμος Αθηναίων το 1977 μετονόμασε την Πλατεία Κοτζιά σε Πλατεία Εθνικής Αντίστασης !!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης