Σεισμός στην Αθήνα: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Σεισμός στην Αθήνα: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική και συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεως – Ετοιμότητα για παροχή βοήθειας στις Ένοπλες Δυνάμεις – Κλήσεις για μικροτραυματισμούς και κρίσεις πανικού στο ΕΚΑΒ

seismos_athina1
Συντονισμένη ήταν η απάντηση της κρατικής μηχανής στον ισχυρό σεισμό 5,1 Ρίχτερ που ξέσπασε στην Αττική, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, αλλά και στους μετασεισμούς, που εκδηλώθηκαν αμέσως μετά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται σε γενική επιφυλακή, ενώ το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων συνεδρίασε για να κάνει αποτίμηση της κατάστασης και σχεδιασμός, παρουσία και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση από την πρώτη στιγμή. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο Κέντρο Επιχειρήσεων και συντονίζουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Ο Πρωθυπουργός είναι στο γραφείο του και ενημερώνεται συνεχώς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τεθεί σε ετοιμότητα, εάν χρειαστεί η συνδρομή του», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας σε δήλωσή του.

«Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, διαβεβαιώνοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει στις επάλξεις.

Παρουσία της Πυροσβεστικής από ξηράς και αέρος

Το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και η 2η ΕΜΑΚ (Θεσ/νικης) τέθηκε σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής.

Στις περιοχές που εκδηλώθηκε ο σεισμός πραγματοποιούσαν περιπολία 150 πυροσβεστικά οχήματα, 350 πυροσβέστες καθώς και 80 Επιχειρησιακοί Αξιωματικοί, για παροχή βοήθειας και εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υποστήριξης που τυχόν απαιτηθεί.

Κλείσιμο
Παράλληλα, πάνω από τη Δυτική Αττική πετούσε ελικόπτερο super puma και συντονιστικό ελικόπτερο για να προσδιορίσουν και να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Έτοιμοι για παροχή βοήθειας είναι 350 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί, ενώ σε επιφυλακή είναι και η δεύτερη ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη εάν χρειαστεί.


Κλήσεις στο ΕΚΑΒ για μικροτραυματισμούς

Αρκετές κλήσεις, κυρίως για κρίσεις πανικού και μικροτραυματισμούς δέχθηκε το ΕΚΑΒ. Μια γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου».

Στο νοσοκομείο Δαφνί έγινε ολοκλήρωση του ελέγχου στο κτίριο και οι νοσηλευόμενοι επέστρεψαν.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Έτοιμες να συνδράμουν, εάν χρειαστεί είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη, έχουν κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αφορούν στη συνδρομή τους, όπου και εφόσον χρειαστεί.

Πάντως, κατά πληροφορίες, δεν υπήρξαν προβλήματα σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης του σεισμού.

Συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά στις περιφερειακές ενότητες

Παράλληλα, στόχος της κρατικής μηχανής είναι να αντιμετωπίσει πιθανές συνέπειες του σεισμού. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επικοινώνησε με τον γγ Πολιτκής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω, και στη συνέχεια επικοινώνησε με εκπροσώπους δήμων κοντά στην εστία του σεισμού. Όπως διαπιστώθηκε, δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερες ζημιές και συνέστησε ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Παράλληλα, συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά Όργανα σε κάθε Περιφρειακή Ενότητα, προκειμένου να εξετάσουν πιθανές ζημιές ή απώλεις στις πληγείσες περιοχές και εάν χρειάζεται αποστολή βοήθειας ή κοινοποίηση των χώρων διαφυγής και διαμονής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης