Νύχτα αγωνίας για τον Αντίνοο: Σαρωτικό πέρασμα της καταιγίδας από την Κορινθία

Νύχτα αγωνίας για τον Αντίνοο: Σαρωτικό πέρασμα της καταιγίδας από την Κορινθία

Ποιες περιοχές θα πλήξει τις επόμενες ώρες - Διακοπές ρεύματος και πλημμυρισμένοι δρόμοι νωρίτερα στη Φθιώτιδα - Στην Κορινθία η Πυροσβεστική δέχθηκε 46 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και διέσωσε εννέα άτομα - 14.000 κεραυνοί έπεσαν την Τρίτη στο Ιόνιο - Πότε βελτιώνεται ο καιρός - Δείτε χάρτες

katg0
Κακοκαιρία, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες συνοδεύτηκαν από ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις, έπληξε πολλές περιοχές της χώρας την Τρίτη.

Από τις βραδινές ώρες η κακοκαιρία Αντίνοος θα επηρεάσει τη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά, ενώ προς τη νύχτα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στις Σποράδες καθώς και στην κεντρική και βόρεια Εύβοια.

Στο «στόχαστρο» του Αντίνοου από τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη θα βρεθεί και η Αττική -κυρίως η δυτική και η βόρεια.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στο νομό Φθιώτιδας θα συνεχιστούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης σύμφωνα και με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος, ενώ πλημμύρισαν δρόμοι.


Πυροσβεστική: 46 κλήσεις και 9 διασώσεις στην Κορινθία

Την απόφαση να θέσει σε λειτουργία ολόκληρο τον μηχανισμό της υπηρεσίας, εξαιτίας των συνεπειών που προκάλεσε το πέρασμα του Αντίνοου από την πριοχή, έλαβε η διεύθυνση της Πυροσβεστικής στην Κορινθία.

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κορινθίας, με εντολή του Αρχηγού Π.Σ. κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Υπηρεσίας μας, με 37 οχήματα και 83 πυροσβέστες για παροχές βοήθειας.

Συγκεκριμένα κινητοποιήθηκαν:

• 12 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Κορινθίας, 5 οχήματα από ΠΕ.ΠΥ.Δ Πελοποννήσου και 5 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.) με έναν αξιωματικό της 1ης ΕΜΑΚ

• 1 πεζοπόρο τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και 1 πεζοπόρο τμήμα από την 1η ΕΜΑΚ καθώς και

• 12 επιχειρησιακοί αξιωματικοί

Πραγματοποιήθηκε διάσωση 9 ατόμων από 5 ΕΙΧ οχήματα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Το τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. Κορίνθου δέχτηκε 46 κλήσεις για άντληση υδάτων και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 από αυτές.

Τις ενέργειες συντονίζει ο Περιφερειακός Διοικητής Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος Θεόδωρος Λαρέζος.

Δείτε εικόνες από την Κόρινθο: 

KORINTHOS1
korinthos2




Τα ισχυρότερα φαινόμενα και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στο Νότιο Ιόνιο, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Κεντροδυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μέχρι τις 20:00 μ.μ. τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν σε Καρδίτσα (80 mm), Βυτίνα Αρκαδίας (46), Καλαμπάκα (41), Τριανταφυλλιά Φλώρινας (40), Τρίκαλα (34), Κορινό Πιερίας (32), Λάρισα (31) και Λαγκάδια Αρκαδίας (30 mm). 


Meteo: 14.000 κεραυνοί στο Ιόνιο

Παράλληλα, ισχυρή κεραυνική δραστηριότητα καταγράφηκε στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα, καθώς έως τις 20:00 το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 14.000 κεραυνούς πάνω από το Ιόνιο, και πάνω από 1.500 στη Δυτική Ελλάδα.

Δείτε τον σχετικό πίνακα του meteo.gr

201907162000_ZEUS_masked_GR_result


Προβλήματα ηλεκτροδότησης 

Στη Στυλίδα αλλά και στην Αγία Μαρίνα προέκυψαν τα σοβαρότερα προβλήματα με διακοπή μάλιστα της ηλεκτροδότησης για μία περίπου ώρα έως και τις 7 το απόγευμα.

Καταρρακτώδης βροχή σημιεώθηκε στη Λοκρίδα, αλλά και στη Λαμία χωρίς ωστόσο σημαντικά προβλήματα. Προληπτικά πάντως έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο πέρασμα για Ροδίτσα από τον ποταμό Ξηριά.

Τα σημαντικότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν, πάντως, στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού, όπου αρκετές πέτρες έπεσαν στο οδόστρωμα και ειδικά πλησίον της Αγίας Αικατερίνης όπου χρειάστηκε να επέμβει το περιπολούν περιπολικό.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χαλάζι) που αναμένεται έως και το βράδυ της Τετάρτης 17/07. Όπως φαίνεται, βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε όλα τα ηπειρωτικά πλην της Θράκης από το μεσημέρι της Τρίτης 16/07 έως και αργά το βράδυ της ίδιας μέρας, ενώ στη συνέχεια και έως το πρωί της Τετάρτης 17/07 τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στο Νότιο Ιόνιο, τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τη Χαλκιδική, τις Σποράδες και την Εύβοια. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και το Ιόνιο, και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι.

Meteo.gr: Πρόγνωση υετού, 16/07 - 17/07 2019


Στη Θεσσαλονίκη βροχές κατά περιόδους και πιθανώς καταιγίδες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης 16/07, ενώ στην Αττική βροχές με μικρή πιθανότητα για καταιγίδες αναμένονται από το απόγευμα της Τρίτης 16/07 έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 17/07. Από το μεσημέρι της Τετάρτης 17/07 κι έπειτα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα σημειωθούν λίγες μόνο βροχές στα νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη.



Σύσκεψη της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος για την κακοκαιρία «Αντίνοος»

«Η εκ νέου ενεργοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων στις περιοχές που αναμένεται να εκδηλωθούν, αποφασίστηκε σε σύσκεψη της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Η σύσκεψη αυτή στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε μετά την έκδοση νέου έκτακτου δελτίου πρόγνωσης καιρού από την ΕΜΥ.

«Ο μηχανισμός της Υπηρεσίας μας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα με διασπορά οχημάτων», επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης, ενώ πρόσθεσε πως για τις περιοχές που αναμένεται να εκδηλωθούν τα καιρικά φαινόμενα δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες στους περιφερειακούς διοικητές της Πυροσβεστικής, ώστε όλοι στο Σώμα να είναι σε ετοιμότητα στους σταθμούς βάσης για άμεση επέμβαση εφόσον απαιτηθεί.

Όπως τόνισε, ακόμη, σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική εφιστά την προσοχή στους πολίτες ώστε να ασφαλίσουν αντικείμενα, να αποφεύγουν να διασχίσουν χειμάρρους και ρέματα τόσο πεζή όσο και με οχήματα κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για ώρες μετά την εκδήλωσή τους.

Επίσης, συμβουλεύει να αποφεύγουν υπαίθριες εργασίες και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, ενώ σε περίπτωση χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον χώρο αυτό παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι πέρασε η καταιγίδα.

Τέλος, η Πυροσβεστική συμβουλεύει να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα ή αναρτημένες πινακίδες, γενικά από σημεία που μπορούν να πέσουν αντικείμενα.

Επίσης, ο αντιπύραρχος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος (φυσικός Μετεωρολόγος) υπογράμμισε ότι ο καιρός επηρεάζεται από τα δυτικά από βαρομετρικό χαμηλό με την ονομασία «Αντίνοος». Όπως πρόσθεσε, ήδη επηρεάζονται με βροχοπτώσεις περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της ορεινής Θεσσαλίας. Επισήμανε, δε, ότι σταδιακά θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου Πελάγους, η δυτική Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, ενώ αναμένεται ότι από το απόγευμα θα επηρεαστεί η Αττική και στη συνέχεια ανατολική Στερεά Ελλάδα, Σποράδες και Εύβοια.

Είπε μάλιστα ότι τα φαινόμενα αναμένονται ισχυρά κατά τόπους με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, ισχυρές βροχές και πολύ ισχυρούς ανέμους. Τέλος ανέφερε ότι από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης θα επηρεαστούν τα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου καθώς και η Κρήτη.

Βελτίωση από την Τετάρτη

Την Τετάρτη αναμένονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, και βαθμιαία στην Κρήτη. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα στο νότιο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και πιθανώς την Εύβοια. Τις πρωινές ώρες από τα βορειοδυτικά αναμένεται σταδιακή εξασθένηση, ενώ το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια.

Άνοδος της θερμοκρασίας από την Πέμπτη

Την Πέμπτη, αναμένονται στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους με σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης